58) Sūrat Al-Mujādilh

Printed format

58)

Qad Sami`a Al-Lahu Qawla Allatī Tujādiluka Fī Zawjihā Wa Tashtakī 'Ilá Al-Lahi Wa Allāhu Yasma`u Taĥāwurakumā 'Inna Al-Laha Samī`un Başīrun 058-001 Vrtet, All-llahu dgjoi fjalt e asaj e cila bisedoi me ty lidhur m burrin e vet, q u ankua te All-llahu; prandaj All-llahu e dgjon bisedn tuaj, All-llahu dgjon do bised dhe sheh do pun.
Al-Ladhīna Yužāhirūna Minkum Min Nisā'ihim Mā Hunna 'Ummahātihim  ۖ  'In 'Ummahātuhum 'Illā Al-Lā'ī Waladnahum  ۚ  Wa 'Innahum Layaqūlūna Munkarāan Mina Al-Qawli Wa Zūrāan  ۚ  Wa 'Inna Al-Laha La`afūwun Ghafūrun 058-002 Ata prej jush q bjn Dhihar (eprsia ime ndaj teje sht haram si eprsia ndaj nns sime) ndaj grave t veta, n t vrtet ato nuk jan nnat e tyre, nnat e tyre jan vetm ato q i kan lindur ata, ndrsa ata jan jan duke thn fjal t irituara dhe gnjeshtra, por All-llahu sht q l shum pa marr n prgjegjsi dhe shum fal.  ۖ   ۚ   ۚ  Wa Al-Ladhīna Yužāhirūna Min Nisā'ihim Thumma Ya`ūdūna Limā Qālū Fataĥrīru Raqabatin Min Qabli 'An  ۚ  Yatamāssā Dhālikum Tū`ažūna  ۚ  Bihi Wa Allāhu Bimā Ta`malūna Khabīrun 058-003 Ata q krahasojn (me nna) dhe largohen nga grat e veta, e pastaj zmbrapsen nga ajo q kan thn, jan t obliguar q para se t kontaktojn ndrmjet vete ta lirojn nj rob. Kjo sht dispozit me t ciln porositeni hollsisht me at q ju e punoni.  ۚ   ۚ 
Faman Lam Yajid Faşiyāmu Shahrayni Mutatābi`ayni Min Qabli 'An Yatamāssā  ۖ  Faman Lam Yastaţi` Fa'iţ`āmu Sittīna Miskīnāan  ۚ  Dhālika Litu'uminū Bil-Lahi Wa Rasūlihi  ۚ  Wa Tilka Ĥudūdu Al-Lahi  ۗ  Wa Lilkāfirīna `Adhābun 'Alīmun 058-004 E kush nuk gjen (rob pr lirim), ather le t agjroj dy muaj rresht para se t kontaktojn, e kush nuk mundet, ather le ti ushqej gjashtdhjet t varfr. Kjo (dispozit ju shrben) pr t vrtetn ju se besoni All-llahun dhe t grguarin e Tij (e jo zakonet injorante). Kto, pra jan prcaktimet e All-llahut. ndrkaq, mohuesit kan dnim t rnd.  ۖ   ۚ   ۚ   ۗ  'Inna Al-Ladhīna Yuĥāddūna Al-Laha Wa Rasūlahu Kubitū Kamā Kubita Al-Ladhīna Min Qablihim  ۚ  Wa Qad 'Anzalnā 'Āyātin Bayyinātin  ۚ  Wa Lilkāfirīna `Adhābun Muhīnun 058-005 Ësht e vrtet se ata q i kundrvhen All-llahut dhe t drguarit t Tij, jan t mposhtur, ashtu si u mposhtn ata prpara tyre. Mirpo, Ne u kemi shpallur fakte t qarta, e pr mohuesit sht nj dnim i turpshm.  ۚ   ۚ 
Yawma Yab`athuhumu Al-Lahu Jamī`āan Fayunabbi'uhum Bimā `Amilū  ۚ  'Aĥşāhu Al-Lahu Wa Nasūhu Wa  ۚ  Allāhu `Alá Kulli Shay'in Shahīdun 058-006 N ditn e kur All-llahu i ringjall ata t gjith, i njofton me at q kan punuar, pse All-llahu ka mbajtur ato shnime, dhe pse ata i kan harruar. All-llahu sht Ai q do send esheh dhe e prcjell.  ۚ   ۚ 
'Alam Tará 'Anna Al-Laha Ya`lamu Mā Fī As-Samāwāti Wa Mā Fī Al-'Arđi  ۖ  Mā Yakūnu Min NajThalāthatin 'Illā Huwa Rābi`uhum Wa Lā Khamsatin 'Illā Huwa Sādisuhum Wa Lā 'Adná Min Dhālika Wa Lā 'Akthara 'Illā Huwa Ma`ahum 'Ayna Mā Kānū  ۖ  Thumma Yunabbi'uhum Bimā `Amilū Yawma Al-Qiyāmati  ۚ  'Inna Al-Laha Bikulli Shay'in `Alīmun 058-007 A nuk e di ti (o dgjues) se All-llahu di ka n qiej dhe ka n tok?! Nuk bhet bised e fsheht mes tre vetave e t mos jet Ai i katrti; e as mes pes vetave e t mos jet Ai i gjashti, e as mes pak vetave dhe as n shum vetave, e t mos jet Ai me ta, kudo q t jen. Pastaj, n ditn e kijametit i njofton ata me at q kan punuar. All-llahu ka prshir do send n dijen e vet.  ۖ   ۖ   ۚ 
'Alam Tará 'Ilá Al-Ladhīna Nuhū `Ani An-NajThumma Ya`ūdūna Limā Nuhū `Anhu Wa Yatanājawna Bil-'Ithmi Wa Al-`Udwāni Wa Ma`şiyati Ar-Rasūli Wa 'Idhā Jā'ūka Ĥayyawka Bimā Lam Yuĥayyika Bihi Al-Lahu Wa Yaqūlūna Fī 'Anfusihim Lawlā Yu`adhdhibunā Al-Lahu Bimā Naqūlu  ۚ  Ĥasbuhum Jahannamu Yaşlawnahā  ۖ  Fabi'sa Al-Maşīru 058-008 A nuk i sheh ata q ishin t ndaluar t bisedojn fsheht, se si i kthehen prsri asaj na e cila ishin t ndaluar dhe pshprisin pr ka sht mkat, pr ka sht mizori ka sht n kundrshti t t drguarit. Ata kur vjn t ti, t prshnesin me at q All-llahu nuk t prshndet dhe vetmevete thon: Prse All-llahu nuk na dnon pr kt q po e themi? Por, mjaft sht pr ta Xhehennemi n t cilin hidhen. Sa vend i shmtuar sht ai. Yā 'Ayyuhā Al-Ladhīna 'Āmanū 'Idhā Tanājaytum Falā Tatanājaw Bil-'Ithmi Wa Al-`Udwāni Wa Ma`şiyati Ar-Rasūli Wa Tanājaw Bil-Birri Wa At-Taqwá  ۖ  Wa Attaqū Al-Laha Al-Ladhī 'Ilayhi Tuĥsharūna 058-009 O ju q keni besuar, kur bisedoni mes vete fshehurazi, mos bisedoni pr ka sht mkat, armiqsi dhe kundrshti ndaj pejgamberit, por bisedoni pr pun t ndershme e t matura dhe kinia frikn All-llahut, te i cili do t tuboheni!  ۖ 
'Innamā An-Najwá Mina Ash-Shayţāni Liyaĥzuna Al-Ladhīna 'Āmanū Wa Laysa Biđārrihim Shay'āan 'Illā Bi'idhni Al-Lahi  ۚ  Wa `Alá Al-Lahi Falyatawakkali Al-Mu'uminūna 058-010 Bisedn e fsheht e nxit vetm djalli pr ti shqetsuar ata q besuan, ndonse ajo nuk mund ti dmtoj fare pa dshirn e All-llahut le ti mbshtetn besimtart!  ۚ 
Yā 'Ayyuhā Al-Ladhīna 'Āmanū 'Idhā Qīla Lakum Tafassaĥū Fī Al-Majālisi Fāfsaĥū Yafsaĥi Al-Lahu Lakum  ۖ  Wa 'Idhā Qīla Anshuzū Fānshuzū Yarfa`i Al-Lahu Al-Ladhīna 'Āmanū Minkum Wa Al-Ladhīna 'Ū Al-`Ilma Darajātin Wa  ۚ  Allāhu Bimā Ta`malūna Khabīrun 058-011 O ju q besuat, kur tju thuhet: zgjerohuni (bni vend) n vend ndeje, ju zgjrohuni, se All-llahu bn zgjrim pr ju, e kur tju thuhet: ngrituni! Ather ju ngrihuni, All-llahu lartson ata q besuan prej jush, i lartson n shkall t lart ata t cilve u sht dhn dituri. All-llahu sht i njohur mir me at q punoni.  ۖ  Yā 'Ayyuhā Al-Ladhīna 'Āmanū 'Idhā Nājaytumu Ar-Rasūla Faqaddimū Bayna Yaday Najwākum Şadaqatan  ۚ  Dhālika Khayrun Lakum Wa 'Aţharu  ۚ  Fa'in Lam Tajidū Fa'inna Al-Laha Ghafūrun Raĥīmun 058-012 O ju q keni besuar, kur dshironi t bisedoni me t drguarin, jepne nj sadaka para biseds suaj. Kjo sht pr ju m e pastr; e nse nuk keni ka t jepni, All-llahu sht i njohur mir me at q punoni.  ۚ   ۚ 
'A'ashfaqtum 'An Tuqaddimū Bayna Yaday Najwākum Şadaqātin  ۚ  Fa'idh Lam Taf`alū Wa Tāba Al-Lahu `Alaykum Fa'aqīmū Aş-Şalāata Wa 'Ā Az-Zakāata Wa 'Aţī`ū Al-Laha Wa Rasūlahu Wa  ۚ  Allāhu Khabīrun Bimā Ta`malūna 058-013 A u friksuat (varfris) t jepni lmosh n prag t biseds suaj? E kur ju nuk e bt dhe All-llahu ju fali, ather pra, falnie namazin, jepnie zeqatin, respekonie All-llahun dhe t drguarin e Tij, All-llahu sht i njohur me punn tuaj.  ۚ   ۚ 
'Alam Tará 'Ilá Al-Ladhīna Tawallaw Qawmāan Ghađiba Al-Lahu `Alayhim Mā Hum Minkum Wa Lā Minhum Wa Yaĥlifūna `Alá Al-Kadhibi Wa Hum Ya`lamūna 058-014 A e dini pr at q kan miqsuar nj popull q All-llahu ka shprehur mallkim kundr tyre? Ata nuk jan as prej jush as prej atyre dhe me vetdije betohen rrejshm.
'A`adda Al-Lahu Lahum `Adhābāan Shadīdāan  ۖ  'Innahum Sā'a Mā Kānū Ya`malūna 058-015 All-llahu pr ta ka prgatitur nj ndshkim t ashpr. Vrtet, at q bjn sht shum e keqe.  ۖ 
Attakhadhū 'Aymānahum Junnatan Faşaddū `An Sabīli Al-Lahi Falahum `Adhābun Muhīnun 058-016 Ata betimin e tyre e kan marr si mbrojtje dhe kan penguar prej rrugs s All-llahut, andaj ata i pret nj dnim dnim poshtrues.
Lan Tughniya `Anhum 'Amwāluhum Wa Lā 'Awlāduhum Mina Al-Lahi Shay'āan  ۚ  'Ūlā'ika 'Aşĥābu An-Nāri  ۖ  Hum Fīhā Khālidūna 058-017 Atyre nuk do tu bj kurrfar dobie pasuria e tyre as fmijt e tyre para All-llahut. Ata jan banor t zjarrit, aty jan prgjithmon.  ۚ   ۖ 
Yawma Yab`athuhumu Al-Lahu Jamī`āan Fayaĥlifūna Lahu Kamā Yaĥlifūna Lakum  ۖ  Wa Yaĥsabūna 'Annahum `Alá Shay'in  ۚ  'Alā 'Innahum Humu Al-Kādhibūna 058-018 Ditn kur All-llahu i ringjall t gjith, e ata i betohen Atij, sikurse u betoheshin juve, dhe mendojn (me at betim) t arrijn dika. Pra ta dini, se ata jan me t vrtet rrenacakt.  ۖ   ۚ 
Astaĥwadha `Alayhimu Ash-Shayţānu Fa'ansāhum Dhikra Al-Lahi  ۚ  'Ūlā'ika Ĥizbu Ash-Shayţāni  ۚ  'Alā 'Inna Ĥizba Ash-Shayţāni Humu Al-Khāsirūna 058-019 Ata i ka nnshtruar djalli dhe ua ka qitur n harres porosit e All-llahut. Ata jan shoqri e djallit, e din se ithtart e djallit jan m t dshpruarit.  ۚ   ۚ 
'Inna Al-Ladhīna Yuĥāddūna Al-Laha Wa Rasūlahu 'Ūlā'ika Fī Al-'Adhallīna 058-020 Ska dyshim se ata q e kundrshtojn All-llahun dhe t drguarin e Tij, t tillt jan ndr m t poshtruarit. ~
Kataba Al-Lahu La'aghlibanna 'Anā Wa Rusulī  ۚ  'Inna Al-Laha Qawīyun `Azīzun 058-021 All-llahu ka prcaktuar (shkruar n Levhi Mahvudh): Un dhe t drguarit e Mi, pa tjetr do t ngadhnjejm! All-llahu sht i fort, ngadhnjyes.  ۚ 
Lā Tajidu Qawmāan Yu'uminūna Bil-Lahi Wa Al-Yawmi Al-'Ākhiri Yuwāddūna Man Ĥādda Al-Laha Wa Rasūlahu Wa Law Kānū 'Ābā'ahum 'Aw 'Abnā'ahum 'Aw 'Ikhwānahum 'Aw `Ashīratahum  ۚ  'Ūlā'ika Kataba Fī Qulūbihimu Al-'Īmāna Wa 'Ayyadahum Birūĥin Minhu  ۖ  Wa Yudkhiluhum Jannātin Tajrī Min Taĥtihā Al-'Anhāru Khālidīna Fīhā  ۚ  Rađiya Al-Lahu `Anhum Wa Rađū `Anhu  ۚ  'Ūlā'ika Ĥizbu Al-Lahi  ۚ  'Alā 'Inna Ĥizba Al-Lahi Humu Al-Mufliĥūna 058-022 Nuk gjen popull q e beson All-llahun dhe ditn e gjykimit, e ta doj at q e kundrshton All-llahun dhe t drguarin e Tij, edhe sikur t jen ata (kundrshtart) prindrit e tyre, ose fmijt e tyre, ose vllezrit e tyre, ose farefisi i tyre. Ata jan q n zemrat e tyre (Ai) ka skalitur besimin dhe ka forcuar me shpirt nga ana e Tij dhe ata do ti shpjer n Xhennete, npr t cilin rrjedhin lumenj. Aty jan prgjithmon. All-llahu ua ka plqyer punn e tyre dhe ata jan t knaqur me shprblimin e Tij. T tillt jan pal (grup, parti) e All-llahut ta dini pra, se ithtart e All-llahut jan ata t shptuarit.  ۚ  Next Sūrah