42) Sūrat Ash-Shūrá

Printed format

42)

Ĥā-Mīm 042-001 Ha, Mim. -
`Sq 042-002 Ajn, Sin, Kaf.
Kadhālika Yūĥī 'Ilayka Wa 'Ilá Al-Ladhīna Min Qablika Al-Lahu Al-`Azīzu Al-Ĥakīmu 042-003 All-llahu, fuqiploti, i gjithdijshmi kshtu (kto ajete) t shpall ty dhe atyre q ishin para teje.
Lahu Mā Fī As-Samāwāti Wa Mā Fī Al-'Arđi  ۖ  Wa Huwa Al-`Alīyu Al-`Ažīmu 042-004 Vetm e Tij sht ka n qiej dhe ka n tok dhe Ai sht Mbizotruesi , i Madhruari!  ۖ 
Takādu As-Samāwātu Yatafaţţarna Min Fawqihinna Wa  ۚ  Al-Malā'ikatu Yusabbiĥūna Biĥamdi Rabbihim Wa Yastaghfirūna Liman Al-'Arđi  ۗ  'Alā 'Inna Al-Laha Huwa Al-Ghafūru Ar-Raĥīmu 042-005 Qiejt e lart mbi ta (ose qiejt njri mbi tjetrin) gati plcasin (nga madhria e Zotit ose nga thniet e oroditura t idhujtarve). Ndrkaq, engjjt vazhdimisht madhrojn (bjn tesbih) duke falnderuar Zotin e tyre dhe krkojn falje t mkateve pr ata (besimtart) q jan n tok. Ta dini se All-llahu sht Ai mkatfalsi, Mshiruesi!  ۚ   ۗ 
Wa Al-Ladhīna Attakhadhū Min Dūnihi 'Awliyā'a Al-Lahu Ĥafīžun `Alayhim Wa Mā 'Anta `Alayhim Biwakīlin 042-006 All-llahu sht prcjells i atyre q, pos Tij, adhurojn zota t tjer. Ti (o i drguar), nuk je i obliguar ndaj tyre. ~
Wa Kadhalika 'Awĥaynā 'Ilayka Qur'ānāan `Arabīyāan Litundhira 'Umma Al-Qurá Wa Man Ĥawlahā Wa Tundhira Yawma Al-Jam`i Lā Rayba Fīhi  ۚ  Farīqun Al-Jannati Wa Farīqun As-Sa`īri 042-007 Prandaj, Ne t shpallm ty Kuran arabisht q ta kshillosh kryefshatin (Mekn) dhe ata prreth saj, dhe tu trheqih vrejtjen pr ditn e tubimit (kijametit), pr t ciln nuk ka dyshim. Nj grup pr n Xhennet, kurse nj grup pr n zjarr.  ۚ 
Wa Law Shā'a Al-Lahu Laja`alahum 'Ummatan Wāĥidatan Wa Lakin Yudkhilu Man Yashā'u Fī Raĥmatihi Wa  ۚ  Až-Žālimūna Mā Lahum Min Wa Līyin Wa Lā Naşīrin 042-008 Po sikur t kishte dashur All-llahu, do ti bnte ata (njerzit) nj popull (t nj feje), por Ai shtie n mshirn e vet at q do (at q me vullnetin e vet pranon rrugn e drejt), e jobesimtart nuk kan mbrojts, as ndihhms.  ۚ 
'Am Attakhadhū Min Dūnihi 'Awliyā'a  ۖ  Fa-Allāhu Huwa Al-Walīyu Wa Huwa Yuĥyī Al-Mawtá Wa Huwa `Alá Kulli Shay'in Qadīrun 042-009 Prkundrazi, ata zgjodhn mbrojtjs pos Atij, po vetm All-llahu sht Ai mbrojtsi dhe Ai ngjall t vdekurit dhe Ai ka mundsi pr do send. ~  ۖ 
Wa Mā Akhtalaftum Fīhi Min Shay'in Faĥukmuhu 'Ilá Al-Lahi  ۚ  Dhalikumu Al-Lahu Rabbī `Alayhi Tawakkaltu Wa 'Ilayhi 'Unību 042-010 Pr do send q nuk pajtoheni, gjykimi pr t sht te All-llahu. Ai (gjykatsi i famshm) sht All-llahu, Zoti im, vetm Atij i jam mbshtetur, dhe vetm Atij i drejtohem. ~  ۚ 
Fāţiru As-Samāwāti Wa Al-'Arđi  ۚ  Ja`ala Lakum Min 'Anfusikum 'Azwājāan Wa Mina Al-'An`ām 'Azwājāan  ۖ  Yadhra'uukum Fīhi  ۚ  Laysa Kamithlihi Shay'un  ۖ  Wa Huwa As-Samī`u Al-Başīru 042-011 Ai sht krijues i qiejve e i toks. Ai nga lloji juaj krijoi pr ju bashkshorte, edhe nga kafsht krijoi ifte, ashtu q tju shumoj. Asnj send nuk sht si Ai; Ai sht dgjuesi, shikuesi.  ۚ   ۖ   ۚ   ۖ 
Lahu Maqālīdu As-Samāwāti Wa Al-'Arđi  ۖ  Yabsuţu Ar-Rizqa Liman Yashā'u Wa Yaqdiru  ۚ  'Innahu Bikulli Shay'in `Alīmun 042-012 T Tij jan elsat e qiejve e t toks. Ai begaton shum at q do dhe nuk begaton (at q gjithashtu do). Ai sht i gjithdijshm pr do send.  ۖ   ۚ 
Shara`a Lakum Mina Ad-Dīni Mā Waşşá Bihi Nūĥāan Wa Al-Ladhī 'Awĥaynā 'Ilayka Wa Mā Waşşaynā Bihi 'Ibrāhīma Wa Mūsá Wa `Īsá  ۖ  'An 'Aqīmū Ad-Dīna Wa Lā Tatafarraqū Fīhi  ۚ  Kabura `Alá Al-Mushrikīna Mā Tad`ūhum 'Ilayhi  ۚ  Al-Lahu Yajtabī 'Ilayhi Man Yashā'u Wa Yahdī 'Ilayhi Man Yunību 042-013 Ai u prcaktoi juve fe at q i pat prcaktuar Nuhut dhe at q Ne ta shpallm ty dhe at me ka e patm porositur Ibrahimin, Musain dhe Isain. (I porositm) Ta praktikoni fen e drejt e mos u prani n t. Pr idhujtart sht rnd kjo n ka ju i thirrni ata. All-llahu veon pr t (pr besim t drejt) at q do dhe e udhzon at q i drejtohet Atij. ~  ۖ   ۚ   ۚ  Wa Mā Tafarraqū 'Illā Min Ba`di Mā Jā'ahumu Al-`Ilmu Baghyāan Baynahum  ۚ  Wa Lawlā Kalimatun Sabaqat Min Rabbika 'Ilá 'Ajalin Musammáan Laquđiya Baynahum  ۚ  Wa 'Inna Al-Ladhīna 'Ūrithū Al-Kitāba Min Ba`dihim Lafī Shakkin Minhu Murībin 042-014 Po ata, vetm pasi q u erdhi e vrteta, nuk u pran pr tjetr, por nga zilia mes tyre. e sikur t mos ishte fjal (vendimi) e hershme nga Zoti yt pr deri n nj afat t caktuar do t kryhej (dnimi) me ta. Nuk ka dyshim se ata q e trashguan librin prej tyre (prej t parve) jan n dyshim t thell ndaj tij (ndaj librit Tevrat e Inxhil).  ۚ   ۚ  Falidhalika Fād`u  ۖ  Wa Astaqim Kamā 'Umirta  ۖ  Wa Lā Tattabi` 'Ahwā'ahum  ۖ  Wa Qul 'Āmantu Bimā 'Anzala Al-Lahu Min Kitābin  ۖ  Wa 'Umirtu Li'`dila Baynakumu  ۖ  Al-Lahu Rabbunā Wa Rabbukum  ۖ  Lanā 'A`mālunā Wa Lakum 'A`mālukum  ۖ  Lā Ĥujjata Baynanā Wa Baynakumu  ۖ  Al-Lahu Yajma`u Baynanā  ۖ  Wa 'Ilayhi Al-Maşīru 042-015 E pr kt shkak (t prarjes s tyre), ti thirr dhe prqndrohu ashtu si t sht urdhruar dhe mos shko pas sshirave e thuaj: Un kam besuar n librat q i shpalli All-llahu, jam urdhruar t mbaj drejtsi mes jush, All-llahu sht Zoti yn dhe Zoti juaj; Ne kemi prgjegjsin e veprave tona e ju t veprave tuaja, nuk ka polemik mes nesh dhe jush; All-llahu bn tubimin mes nesh dhe vetm te Ai sht prfundimi.  ۖ   ۖ   ۖ   ۖ   ۖ   ۖ   ۖ   ۖ  Wa Al-Ladhīna Yuĥājjūna Fī Al-Lahi Min Ba`di Mā Astujība Lahu Ĥujjatuhum Dāĥiđatun `Inda Rabbihim Wa `Alayhim Ghađabun Wa Lahum `Adhābun Shadīdun 042-016 Ata q kundrshtojn fen e All-llahut pasi q asaj i jan prgjigjur (njerzit), faktet e tyre jan t asgjsuara te Zoti i tyre, ata jan t prbuzur dhe ata do t ken dnim t rnd.
Al-Lahu Al-Ladhī 'Anzala Al-Kitāba Bil-Ĥaqqi Wa Al-Mīzāna  ۗ  Wa Mā Yudrīka La`alla As-Sā`ata Qarībun 042-017 All-llahu sht Ai q e zbriti librin e vrtet dhe drejtsin. Ti nuk mund ta dish, ndishta asti i shkatrrimit sht afr.  ۗ 
Yasta`jilu Bihā Al-Ladhīna Lā Yu'uminūna Bihā Wa  ۖ  Al-Ladhīna 'Āmanū Mushfiqūna Minhā Wa Ya`lamūna 'Annahā Al-Ĥaqqu  ۗ  'Alā 'Inna Al-Ladhīna Yumārūna Fī As-Sā`ati Lafī Đalālin Ba`īdin 042-018 Ata q nuk i besojn atij, krkojn ngutjen e tij, ndrsa ata q i besojn, i froksohen dhe e din se ajo sht e vrtet. Ta dini se ata q bjn polemik, duke dyshuar n momentin e katastrofs s prgjithshme, jan n nj humbje t thell.  ۖ   ۗ 
Al-Lahu Laţīfun Bi`ibādihi Yarzuqu Man Yashā'u  ۖ  Wa Huwa Al-Qawīyu Al-`Azīzu 042-019 All-llahu sht shum bamirs pr robrit e vet; Ai e begaton at q do; Ai sht i gjithfuqishmi, ngadhnjyesi.  ۖ 
Man Kāna Yurīdu Ĥartha Al-'Ākhirati Nazid Lahu Fī Ĥarthihi  ۖ  Wa Man Kāna Yurīdu Ĥartha Ad-Dunyā Nu'utihi Minhā Wa Mā Lahu Fī Al-'Ākhirati Min Naşībin 042-020 Kush sht q dshiron fitimin e bots tjetr (ahiretin), Ne do tia shtojm fitimin e tij, e kush e dshiron vetm fitimin e ksaj bote, Ne ia japim, po n botn tjetr ai nuk ka hise.  ۖ 
'Am Lahum Shurakā'u Shara`ū Lahum Mina Ad-Dīni Mā Lam Ya'dhan Bihi Al-Lahu  ۚ  Wa Lawlā Kalimatu Al-Faşli Laquđiya Baynahum  ۗ  Wa 'Inna Až-Žālimīna Lahum `Adhābun 'Alīmun 042-021 A mos kan ata ortak (zota ose idhuj) q u prcaktuan atyre fe, t ciln nuk e urdhroi All-llahu? Po, sikur t mos ishte fjala vendimtare (e All-llahut q shprblimi dhe ndshkimi t jen n ahiret), dhe do t kryhej dnimi mbi ta, e megjithat, mohuesit do t ken dnimi t dhembshm.  ۚ   ۗ 
Tará Až-Žālimīna Mushfiqīna Mimmā Kasabū Wa Huwa Wāqi`un Bihim Wa  ۗ  Al-Ladhīna 'Āmanū Wa `Amilū Aş-Şāliĥāti Fī Rawđāti Al-Jannāti  ۖ  Lahum Mā Yashā'ūna `Inda Rabbihim  ۚ  Dhālika Huwa Al-Fađlu Al-Kabīru 042-022 Do ti shohsh jobesimtart t friksuar nga ajo q vepruan, po, ajo do tu ndodh atyre, kurse ata q besuan dhe bn vepra t mira, do t jen n kopshtet e Xhenneteve dhe ata kan te Zoti i tyre ka t dshirojn; e kjo sht ajo dhuntia e madhe.  ۗ   ۖ   ۚ 
Dhālika Al-Ladhī Yubashshiru Al-Lahu `Ibādahu Al-Ladhīna 'Āmanū Wa `Amilū Aş-Şāliĥāti  ۗ  Qul Lā 'As'alukum `Alayhi 'Ajrāan 'Illā Al-Mawaddata Fī Al-Qurbá  ۗ  Wa Man Yaqtarif Ĥasanatan Nazid Lahu Fīhā Ĥusnāan  ۚ  'Inna Al-Laha Ghafūrun Shakūrun 042-023 Ajo (dhunti) konsistonn at q All-llahu u jep myzhde robrve t vet, t cilt besuan dhe bn vepra t mira. Thuaj: Un nuk krkoj prej jush ndonj shprblim pr thirrjen time vetm respektin e dashuris pr hir t farefisnis (akraballkut). Kush bn ndonj t mir, Ne ia shumfishojm t mira; vrtet, All-llahu fal mkatet, sht mirnjohs.  ۗ   ۗ   ۚ  'Am Yaqūlūna Aftará `Alá Al-Lahi Kadhibāan  ۖ  Fa'in Yasha'i Al-Lahu Yakhtim `Alá Qalbika  ۗ  Wa Yamĥu Al-Lahu Al-Bāţila Wa Yuĥiqqu Al-Ĥaqqa Bikalimātihi  ۚ  'Innahu `Alīmun Bidhāti Aş-Şudūri 042-024 A mos thon ata se ai (Muhammedi) shpifi gnjeshtr ndaj All-llahut, e nse dshiron All-llahu ta mbyll zemrn tnde, pse All-llahu eliminon t pavrtetn dhe me fjal e veta e forcon t vrtetn. Ai sht q e di ka ka n zemra.  ۖ   ۗ  ~  ۚ 
Wa Huwa Al-Ladhī Yaqbalu At-Tawbat `An `Ibādihi Wa Ya`fū `Ani As-Sayyi'āti Wa Ya`lamu Mā Taf`alūna 042-025 Ai sht q pranon pendimin e robrve t vet dhe shlyen t kqijat dhe e di ka punoni.
Wa Yastajību Al-Ladhīna 'Āmanū Wa `Amilū Aş-Şāliĥāti Wa Yazīduhum Min Fađlihi Wa  ۚ  Al-Kāfirūna Lahum `Adhābun Shadīdun 042-026 Ai sht q u prgjigjet (lutjeve t) atyre q besuan dhe bn pun t mira dhe, nga mirsia e vet, ua shton atyre t mirat. Ndrsa, jobesimtart kan dnim t rrept.  ۚ 
Wa Law Basaţa Al-Lahu Ar-Rizqa Li`ibādihi Labaghaw Fī Al-'Arđi Wa Lakin Yunazzilu Biqadarin Mā Yashā'u  ۚ  'Innahu Bi`ibādihi Khabīrun Başīrun 042-027 Sikur All-llahu tua shumonte begatin robrve t vet, ata do t kalonin kufijt, por Ai i furnizon me mas q dshiron, sepse Ai sht i njohur hollsisht dhe i dijshm pr robrit e vet.  ۚ 
Wa Huwa Al-Ladhī Yunazzilu Al-Ghaytha Min Ba`di Mā Qanaţū Wa Yanshuru Raĥmatahu  ۚ  Wa Huwa Al-Walīyu Al-Ĥamīdu 042-028 Dhe Ai sht q e lshon shiun, pasi q ata ti ken humbur shpresat dhe Ai shtrin mshirn e vet; Ai sht mbikqyrsi i lavdruari.  ۚ 
Wa Min 'Āyātihi Khalqu As-Samāwāti Wa Al-'Arđi Wa Mā Baththa Fīhimā Min Dābbatin  ۚ  Wa Huwa `Alá Jam`ihim 'Idhā Yashā'u Qadīrun 042-029 Nga argumentet e Tij sht krijimi i qiejve dhe i toks dhe shprndarja e gjallesave n t dyjat dhe Ai me fuqin e Tij mund ti bashkoj kurdo q t dshiroj.  ۚ 
Wa Mā 'Aşābakum Min Muşībatin Fabimā Kasabat 'Aydīkum Wa Ya`fū `An Kathīrin 042-030 fardo e keqe q mund tju godas, ajo sht pasoj e veprave tuaja (t kqia), e pr shum t tjera Ai u fal.
Wa Mā 'Antum Bimu`jizīna Fī Al-'Arđi  ۖ  Wa Mā Lakum Min Dūni Al-Lahi Min Wa Līyin Wa Lā Naşīrin 042-031 E ju nuk mund ti ikni (ta mposhtni) dnimit n tok dhe prve All-llahut nuk keni as mbrojts e as ndihms.  ۖ 
Wa Min 'Āyātihi Al-Jawāri Fī Al-Baĥri Kāl'a`lāmi 042-032 Dhe nga argumentet (q dokumentojn fuqin) e Tij, jan anijet lunduese npr det si t ishin kodra.
'In Yasha' Yuskini Ar-Rīĥa Fayažlalna Rawākida `Alá Žahrihi  ۚ  'Inna Fī Dhālika La'āyātin Likulli Şabbārin Shakūrin 042-033 Nse do Ai, e ndal ern dhe ato ngelin t palvizshme mbi siprfaqen e ujit. Ska dyshim se kto fakte ekzistojn pr secilin durimtar e mirnjohs. ~  ۚ 
'Aw Yūbiqhunna Bimā Kasabū Wa Ya`fu `An Kathīrin 042-034 Ose i prmbyt ata pr shkak t asaj q vepruan, e pr shum t tjera Ai i fal.
Wa Ya`lama Al-Ladhīna Yujādilūna Fī 'Āyātinā Mā Lahum Min Maĥīşin 042-035 Ata q i kontestojn argumenetet Tona, le ta din se nuk kan shptim (nuk mund ti shmangin dnimit).
Famā 'Ūtītum Min Shay'in Famatā`u Al-Ĥayāati Ad-Dunyā  ۖ  Wa Mā `Inda Al-Lahi Khayrun Wa 'Abqá Lilladhīna 'Āmanū Wa `Alá Rabbihim Yatawakkalūna 042-036 ka u sht dhn nga ndonj send, ajo sht knaqsi n kt bot, e ajo q sht te All-llahu sht shum m e mir dhe e prjetshme, por p ata q besuan dhe q vetm Zotit t tyre i mbshteten:  ۖ 
Wa Al-Ladhīna Yajtanibūna Kabā'ira Al-'Ithmi Wa Al-Fawāĥisha Wa 'Idhā Mā Ghađibū Hum Yaghfirūna 042-037 Dhe ata q u shmangn mkateve t mdha e t shmtuara, dhe kur hidhrohen, ata falin,
Wa Al-Ladhīna Astajābū Lirabbihim Wa 'Aqāmū Aş-Şalāata Wa 'Amruhum Shūrá Baynahum Wa Mimmā Razaqnāhum Yunfiqūna 042-038 Edhe ata q i prgjigjen thirrjes s Zotit t tyre dhe e falin namazin rregullisht dhe ata q konsultohen mes vete pr pun t prbashkta, e nga ajo q Ne ua japim ata e shprndajn,
Wa Al-Ladhīna 'Idhā 'Aşābahumu Al-Baghyu Hum Yantaşirūna 042-039 Edhe ata q kur i godit e padrejta, i kundrvihen.
Wa Jazā'u Sayyi'atin Sayyi'atun Mithluhā  ۖ  Faman `Afā Wa 'Aşlaĥa Fa'ajruhu `Alá Al-Lahi  ۚ  'Innahu Lā Yuĥibbu Až-Žālimīna 042-040 Ndshkimi i t keqes, bhet n t njejtn mas, e kush fal e bn pajtim, shprblimi i tij sht te All-llahu. Vrtet, Ai nuk i do zullumqart.  ۖ   ۚ 
Wa Lamani Antaşara Ba`da Žulmihi Fa'ūlā'ika Mā `Alayhim Min Sabīlin 042-041 E kush hakmirret pr padrejtsit i jan br, ndaj t tillve nuk ka ndonj prgjegjsi.
'Innamā As-Sabīlu `Alá Al-Ladhīna Yažlimūna An-Nāsa Wa Yabghūna Fī Al-'Arđi Bighayri Al-Ĥaqqi  ۚ  'Ūlā'ika Lahum `Adhābun 'Alīmun 042-042 Prgjegjsia (ndshkimi) sht vetm kundr atyre q u bjn padrejt dhe kundr atyre q pa far arsye bjn rregullime n tok. Pr t tillt sht nj dnim i dhembshm.  ۚ 
Wa Laman Şabara Wa Ghafara 'Inna Dhālika Lamin `Azmi Al-'Umūri 042-043 Kush bn durim dhe fal, s;ka dyshim se ajo sht virtyti m i lart (i lavdishm).
Wa Man Yuđlili Al-Lahu Famā Lahu Min Wa Līyin Min Ba`dihi  ۗ  Wa Tará Až-Žālimīna Lammā Ra'aw Al-`Adhāba Yaqūlūna Hal 'Ilá Maraddin Min Sabīlin 042-044 At q All-llahu e l t humbur, pr t nuk ka ndonj ndihms tjetr, pos Tij. Do ti shohsh zullumqart q, kur t vrejn dnimin, do t thon: A ka ndonj rrug pr rikthim (n dynja)?  ۗ 
Wa Tarāhum Yu`rađūna `Alayhā Khāshi`īna Mina Adh-Dhulli Yanžurūna Min Ţarfin Khafīyin  ۗ  Wa Qāla Al-Ladhīna 'Āmanū 'Inna Al-Khāsirīna Al-Ladhīna Khasirū 'Anfusahum Wa 'Ahlīhim Yawma Al-Qiyāmati  ۗ  'Alā 'Inna Až-Žālimīna Fī `Adhābin Muqīmin 042-045 Do ti shohsh ata duke iu afruar atij (zjarrit) t friksuar nga nnshtrimi, se si e shikojn me bisht t syrit tinzisht (me nj shikim t vjedhur). Ata q besuan do t thon: Vrtet, t humbur n ditn e kijametit jan ata q e humbn vetveten dhe familjen e vet! Ta dini pra, se mizort jan n dnim t prjetshm.  ۗ   ۗ  Wa Mā Kāna Lahum Min 'Awliyā'a Yanşurūnahum Min Dūni Al-Lahi  ۗ  Wa Man Yuđlili Al-Lahu Famā Lahu Min Sabīlin 042-046 Ata nuk kan mbrojts q tu nduhmoj, prve All-llahut, sepse at q All-llahu e ka humbur, pr t nuk ka rrugdalje (shptim).  ۗ 
Astajībū Lirabbikum Min Qabli 'An Ya'tiya Yawmun Lā Maradda Lahu Mina Al-Lahi  ۚ  Mā Lakum Min Malja'iin Yawma'idhin Wa Mā Lakum Min Nakīrin 042-047 Prgjigjuni thirrjes s Zotit tuaj para se t vij nj dit, q All-llahu nuk e kthen m (pasi ta ket caktuar). At dit ju nuk do t gjeni strehim dhe as nuk do t mund ti mohoni (mkatet).  ۚ 
Fa'in 'A`rađū Famā 'Arsalnāka `Alayhim Ĥafīžāan  ۖ  'In `Alayka 'Illā Al-Balāghu  ۗ  Wa 'Innā 'Idhā 'Adhaq Al-'Insāna Minnā Raĥmatan Fariĥa Bihā  ۖ  Wa 'In Tuşibhum Sayyi'atun Bimā Qaddamat 'Aydīhim Fa'inna Al-'Insāna Kafūrun 042-048 Nse ata (idhujtart) refuzojn, Ne nuk t kemi druar ty roj t tyre, ti ke pr obligim vetm komunikimin. Vrtet, kur Ne i dhurojm njeriut nga ana Jon ndonj t mir, ai gzohet pr t, e kur i godet ndonj e keqe, q e ka merituar vet, ather njeriu sht prbuzs.  ۖ   ۗ   ۖ 
Lillahi Mulku As-Samāwāti Wa Al-'Arđi  ۚ  Yakhluqu Mā Yashā'u  ۚ  Yahabu Liman Yashā'u 'Ināthāan Wa Yahabu Liman Yashā'u Adh-Dhukūra 042-049 Vetm i All-llahut sht pushteti i qiejve e i toks; Ai krijon ka t doj; Ai i fal vetn femra atij q do; e i fal vetm meshkuj atij q do.  ۚ   ۚ 
'Aw Yuzawwijuhum Dhukrānāan Wa 'Ināthāan  ۖ  Wa Yaj`alu Man Yashā'u `Aqīmāan  ۚ  'Innahu `Alīmun Qadīrun 042-050 Ose u fal ift, meshkuj e femra, por at q do e l pa fmij (steril); Ai sht i dijshm, i fuqishm.  ۖ   ۚ 
Wa Mā Kāna Libasharin 'An Yukallimahu Al-Lahu 'Illā Waĥyāan 'Aw Min Warā'i Ĥijābin 'Aw Yursila Rasūlāan Fayūĥiya Bi'idhnihi Mā Yashā'u  ۚ  'Innahu `Alīyun Ĥakīmun 042-051 Nuk ka asnj njeri q ti ket folur All-llahut ndryshe, vetm se me ann e frymzimit, ose pas ndonj perdeje, ose ti drgoj t drguar (melek), e ai ti shpall me lejen e Tij at q do Ai. Vrtet,Ai sht m i larti, m i urti.  ۚ 
Wa Kadhalika 'Awĥaynā 'Ilayka Rūĥāan Min 'Amrinā  ۚ  Mā Kunta Tadrī Mā Al-Kitābu Wa Lā Al-'Īmānu Wa Lakin Ja`alnāhu Nūrāan Nahdī Bihi Man Nashā'u Min `Ibādinā  ۚ  Wa 'Innaka Latahdī 'Ilá Şirāţin Mustaqīmin 042-052 Po kshtu me urdhrin ton Ne te shpallm edhe ty shpirtin (Kuranin). Ti nuk ke ditur ka sht libri (Kurani) as sht besimi, por Ne at e bm drit me t ciln e vm n rrug t drejt at q dshirojm prej robrve tan. N t vrtet, edhe ti udhzon pr n rrug t drejt,  ۚ   ۚ 
Şirāţi Al-Lahi Al-Ladhī Lahu Mā Fī As-Samāwāti Wa Mā Fī Al-'Arđi  ۗ  'Alā 'Ilá Al-Lahi Taşīru Al-'Umūru 042-053 N rrugn e All-llahut, t cilit i takon ka ka n qiej dhe ka n tok, e ta dini se t gjitha shtjet jan n vullnetin e All-llahut.  ۗ 
Next Sūrah