30) Sūrat Ar-Rūm

Printed format

30)

'Alif-Lām-Mīm 030-001 Elif, Lam, Mim. --
Ghulibati Ar-Rūmu 030-002 Bizantint (rumt) u mundn,
Fī 'Adná Al-'Arđi Wa Hum Min Ba`di Ghalabihim Sayaghlibūna 030-003 n tokn m afr (toks arabe), po pas disfats s tyre, ata do t ngadhnjejn,
Fī Biđ`i Sinīna  ۗ  Lillahi Al-'Amru Min Qablu Wa Min Ba`du  ۚ  Wa Yawma'idhin Yafraĥu Al-Mu'uminūna 030-004 brenda pak viteve. Çshtja sht vendim i All-llahut, fillim e mbarim (pr disfat dhe pr fitore). E at dit (kur do t fitojn bizantint) besimtart do t gzohen,  ۗ   ۚ 
Binaşri Al-Lahi  ۚ  Yanşuru Man Yashā'u  ۖ  Wa Huwa Al-`Azīzu Ar-Raĥīmu 030-005 pr ndihmn e All-llahut. Ai ndihmon at q do dhe Ai sht i gjithfuqishm, mshirues.  ۚ   ۖ 
Wa`da Al-Lahi  ۖ  Lā Yukhlifu Al-Lahu Wa`dahu Wa Lakinna 'Akthara An-Nāsi Lā Ya`lamūna 030-006 Premtimi i All-llahut sht (ky), All-llahu nuk e thyen premtimin e Vet, por shumica e njerzve nuk po din.  ۖ 
Ya`lamūna Žāhirāan Mina Al-Ĥayāati Ad-Dunyā Wa Hum `Ani Al-'Ākhirati Hum Ghāfilūna 030-007 Edhe at q din nga jeta e ksaj bote, sht dije e cek, por ndaj jets s prjetshme (ndaj Ahiretit) ata jan plotsisht t verbruar (t painteresuar).
'Awalam Yatafakkarū Fī 'Anfusihim  ۗ  Mā Khalaqa Al-Lahu As-Samāwāti Wa Al-'Arđa Wa Mā Baynahumā 'Illā Bil-Ĥaqqi Wa 'Ajalin Musammáan  ۗ  Wa 'Inna Kathīrāan Mina An-Nāsi Biliqā'i Rabbihim Lakāfirūna 030-008 Dhe, a nk menduan ata me vetn e tyre se All-llahu nuk krijoi qiejt dhe tokn dhe do gj q gjendet ndrmjet tyre pa ndonj qllim t caktuar dhe pr nj koh t kufizuar por nj pjes e njerzve jan mohues t takimit me Zotin e tyre (n momentin e ringjalljes pas vdekjes).  ۗ   ۗ 
'Awalam Yasīrū Fī Al-'Arđi Fayanžurū Kayfa Kāna `Āqibatu Al-Ladhīna Min Qablihim  ۚ  Kānū 'Ashadda Minhum Qūwatan Wa 'Athārū Al-'Arđa Wa `Amarūhā 'Akthara Mimmā `Amarūhā Wa Jā'at/hum Rusuluhum Bil-Bayyināti  ۖ  Famā Kāna Al-Lahu Liyažlimahum Wa Lakin Kānū 'Anfusahum Yažlimūna 030-009 A nuk udhtuan ata npr tok e t shohin se si qe prfundimi i atyre q ishin para tyre!?? Ata ishin edhe m t fort se kta, ata e lruan tokn dhe e rindrtuan at m shum se sa ka, e rindrtuan, atyre u patn ardhur t drguarit e vet me fakte t qarta. Pra, Alahu nuk ishte q tju bj t padrejt atyre, por ata vetvetes i bn t padrejt.  ۚ   ۖ  Thumma Kāna `Āqibata Al-Ladhīna 'Asā'ū As-Sū'á 'An Kadhdhabū Bi'āyāti Al-Lahi Wa Kānū Bihā Yastahzi'ūn 030-010 Mandej prfundimi i atyre q bn pun t kqia, ishte m i keqi, pr shkak se argumentet e All-llahut i prgnjeshtruan dhe talleshin me to.
Al-Lahu Yabda'u Al-Khalqa Thumma Yu`īduhu Thumma 'Ilayhi Turja`ūna 030-011 All-llahu e fillon krijimin, mandej e prsrit at, e m n fund te Ai do t ktheheni.
Wa Yawma Taqūmu As-Sā`atu Yublisu Al-Mujrimūna 030-012 E ditn kur t ndodh kijameti, kriminelt heshtin.
Wa Lam Yakun Lahum Min Shurakā'ihim Shufa`ā'u Wa Kānū Bishurakā'ihim Kāfirīna 030-013 Ata nuk do t ken ndrmjetsues (ndihmtar) prej shokve (zotave) t tyre, e me shokt (zotat) e tyre ishin jobesimtar.
Wa Yawma Taqūmu As-Sā`atu Yawma'idhin Yatafarraqūna 030-014 Dhe ditn kur t ndodh kijameti, at dit do t ndahen (njerzit).
Fa'ammā Al-Ladhīna 'Āmanū Wa `Amilū Aş-Şāliĥāti Fahum Fī Rawđatin Yuĥbarūna 030-015 E ata, t cilt besuan dhe bn vepra t mira, ata d t jen t gzuar n nj kopsht (t Xhennetit).
Wa 'Ammā Al-Ladhīna Kafarū Wa Kadhdhabū Bi'āyātinā Wa Liqā'i Al-'Ākhirati Fa'ūlā'ika Fī Al-`Adhābi Muĥđarūna 030-016 E pr sa u prket atyre q nuk besuan, dhe i bn t rreme argumentet Tona dhe takimin n botn tjetr, ata do t ken mundime (azab) t vazhdueshme.
Fasubĥāna Al-Lahi Ĥīna Tumsūna Wa Ĥīna Tuşbiĥūna 030-017 Ather, All-llahun lartsonie kur t vij mbrmja dhe kur t agoj mngjesi.
Wa Lahu Al-Ĥamdu Fī As-Samāwāti Wa Al-'Arđi Wa `Ashīyāan Wa Ĥīna Tužhirūna 030-018 Falnderimi i takon vetm Atij prej gjithka ka n qiej e n tok, edhe n mbrmje edhe ditn.
Yukhriju Al-Ĥayya Mina Al-Mayyiti Wa Yukhriju Al-Mayyita Mina Al-Ĥayyi Wa Yuĥyī Al-'Arđa Ba`da Mawtihā  ۚ  Wa Kadhalika Tukhrajūna 030-019 Ai krijon t gjallin prej t vdekurit dhe t vdekurin prej t gjallit, Ai e ngjall tokn pas vdekjes s saj, e po ashtu edhe ju do t nxirreni (t gjall prej varrezave).  ۚ 
Wa Min 'Āyātihi 'An Khalaqakum Min Turābin Thumma 'Idhā 'Antum Basharun Tantashirūna 030-020 Nga faktet (e fuqis) e Tij sht edhe ajo, se Ai ju krijoi prej dheu, e mandej ju (u zhvilluat n) njerz q veproni t shprndar. ~
Wa Min 'Āyātihi 'An Khalaqa Lakum Min 'Anfusikum 'Azwājāan Litaskunū 'Ilayhā Wa Ja`ala Baynakum Mawaddatan Wa Raĥmatan  ۚ  'Inna Fī Dhālika La'āyātin Liqawmin Yatafakkarūna 030-021 Dhe nga faktet (e madhris s) e Tij sht q pr t mirn tuaj, Ai krijoi nga vet lloji juaj paln (grat), ashtu q t gjeni prehje te ato dhe n mes jush krijoi dashuri dhe mshir. N kt ka argumente pr njerzit q mendojn. ~  ۚ 
Wa Min 'Āyātihi Khalqu As-Samāwāti Wa Al-'Arđi Wa Akhtilāfu 'Alsinatikum Wa 'Alwānikum  ۚ  'Inna Fī Dhālika La'āyātin Lil`ālimīna 030-022 Nga argumentet e Tij sht krijim i qiejve e i toks, ndryshimi i gjuhve tuaja dhe i ngjyrave tuaja. Edhe n kt ka argumente pr njerz.  ۚ 
Wa Min 'Āyātihi Manāmukum Bil-Layli Wa An-Nahāri Wa Abtighā'uukum Min Fađlihi  ۚ  'Inna Fī Dhālika La'āyātin Liqawmin Yasma`ūna 030-023 Nga argumentet e Tij sht edhe gjumi juaj natn dhe ditn, edhe prpjekja juaj pr t fituar nga t mirat e Tij. N kt ka argumente pr popullin q dgjon. ~  ۚ 
Wa Min 'Āyātihi Yurīkumu Al-Barqa Khawfāan Wa Ţama`āan Wa Yunazzilu Mina As-Samā'i Mā'an Fayuĥyī Bihi Al-'Arđa Ba`da Mawtihā  ۚ  'Inna Fī Dhālika La'āyātin Liqawmin Ya`qilūna 030-024 Nga argumentet e Tij sht edhe ajo q ua dfton vettimn edhe frik e dhe si shpres, dhe nga qielli lshon shi e me t e ngjall tokn pas vdekjes s saj. N kt ka argumente pr nj popull q di t mendoj.  ۚ 
Wa Min 'Āyātihi 'An Taqūma As-Samā'u Wa Al-'Arđu Bi'amrihi  ۚ  Thumma 'Idhā Da`ākum Da`watan Mina Al-'Arđi 'Idhā 'Antum Takhrujūna 030-025 Nga argumentet e Tij sht q me fuqin e Tij bri t qndroj (pa shtyll) qielli e Toka, mandej kur tju thrret juve me nj thirrje prej toks, ju menjher dilni. ~  ۚ 
Wa Lahu Man As-Samāwāti Wa Al-'Arđi  ۖ  Kullun Lahu Qānitūna 030-026 E Tij sht ka n qiej e n tok dhe t gjith vetm Atij i pruln.  ۖ 
Wa Huwa Al-Ladhī Yabda'u Al-Khalqa Thumma Yu`īduhu Wa Huwa 'Ahwanu `Alayhi  ۚ  Wa Lahu Al-Mathalu Al-'A`lá Fī As-Samāwāti Wa Al-'Arđi  ۚ  Wa Huwa Al-`Azīzu Al-Ĥakīmu 030-027 Dhe Ai sht q e shpik jetn dhe pastaje prsrit at, e ajo (prsritja) sht edhe m e leht or Te (sipas mendimit tuaj). Shemblltyra m e lart sht vetm e Tij n qie tok dhe Ai sht mbizotruesi, i urti.  ۚ   ۚ 
Đaraba Lakum Mathalāan Min 'Anfusikum  ۖ  Hal Lakum Min Mā Malakat 'Aymānukum Min Shurakā'a Fī Mā Razaqnākum Fa'antum Fīhi Sawā'un Takhāfūnahum Kakhīfatikum 'Anfusakum  ۚ  Kadhālika Nufaşşilu Al-'Āyāti Liqawmin Ya`qilūna 030-028 Ai (Zoti) ju jep nj shembull nga vet ju; a i keni shok (ortak) ata q jan n posedim tuaj (shrbtort), n at q Ne u dham juve (n pronsi), q t jeni ju t barabart n t, (n prdorimin e saj) e t friksoheni prej tyre (se po marrin kompetenc) si friksoheni ju n mes vete. (Ju nuk pranoni ortak shrbtort tuaj, t jeni t barabart, nuk keni frikn e tyre, e si m prshkruani Mua ortak)? Ne kshtu u sqarojm faktet njerzve q jan t zott e mendjes.  ۖ   ۚ 
Bal Attaba`a Al-Ladhīna Žalamū 'Ahwā'ahum Bighayri `Ilmin  ۖ  Faman Yahdī Man 'Ađalla Al-Lahu  ۖ  Wa Mā Lahum Min Nāşirīna 030-029 Jo (ata nuk kan fakt), por ata q i bn t padrejt vetes, t cilt pa ndonj fakt t dijes shkuan pas epshit t vet. Po kush mund ta vr n rrug t drejt at q All-llahu e ka ln t humbur, e ata nuk do t ken ndihmtar.  ۖ   ۖ 
Fa'aqim Wajhaka Lilddīni Ĥanīfāan Fiţrata  ۚ  Al-Lahi Allatī Faţara An-Nāsa `Alayhā Lā  ۚ  Tabdīla Likhalqi Al-Lahi Dhālika  ۚ  Ad-Dīnu Al-Qayyimu Wa Lakinna 'Akthara An-Nāsi Lā Ya`lamūna 030-030 Prqnrohu n vetvetn tnde sinqerisht n fen, ilrguar prej do t kote, (e ajo fe), feja e All-llahut n t ciln i krijoi njerzit, ska ndryshim (mos ndryshoni) t asaj natyrshmrie t krijuar nga All-llahu, ajo sht feja e drejt por shumica e njerzve nuk e din.  ۚ   ۚ   ۚ 
Munībīna 'Ilayhi Wa Attaqūhu Wa 'Aqīmū Aş-Şalāata Wa Lā Takūnū Mina Al-Mushrikīna 030-031 (Prqndrohu n at fe) T kthyer sinqerish te Ai, kini frik prej Atij dhe falnie namazin e mos u bni nga idhujtart,
Mina Al-Ladhīna Farraqū Dīnahum Wa Kānū Shiya`āan  ۖ  Kullu Ĥizbin Bimā Ladayhim Farūna 030-032 T cilt e prqan fen e tyre dhe u ndan n grupe, ku secili grup i gzohet ides s vet.  ۖ 
Wa 'Idhā Massa An-Nāsa Đurrun Da`aw Rabbahum Munībīna 'Ilayhi Thumma 'Idhā 'Adhāqahum Minhu Raĥmatan 'Idhā Farīqun Minhum Birabbihim Yushrikūna 030-033 Kur njerzit i prek ndonj e keqe, ata me prulje i luten Zotit t tyre, duke iu drejtuar vetm Atij, e kur AI nga t mirat e veta u shijon atyre, ja, q nj grup prej tyre i prshkruajn shok Zotit t vet.
Liyakfurū Bimā 'Ātaynāhum  ۚ  Fatamatta`ū Fasawfa Ta`lamūna 030-034 Le t mohojn at q Ne u kemi dhn, pra knaquni, e m von do ta kuptoni.  ۚ 
'Am 'Anzalnā `Alayhim Sulţānāan Fahuwa Yatakallamu Bimā Kānū Bihi Yushrikūna 030-035 A mos Ne u kemi shpallur atyre ndonj argument, q ai vrteton (flet) pr at q ata Mua m prshkruajn shok?
Wa 'Idhā 'Adhaq An-Nāsa Raĥmatan Fariĥū Bihā  ۖ  Wa 'In Tuşibhum Sayyi'atun Bimā Qaddamat 'Aydīhim 'Idhā Hum Yaqnaţūna 030-036 E kur Ne u japim njerzve begati t mira, ata u gzohen atyre, e nse ata i godit ndonj e keqe pr shkak t veprimit t tyre, ather ata e humbin shpresn.  ۖ 
'Awalam Yaraw 'Anna Al-Laha Yabsuţu Ar-Rizqa Liman Yashā'u Wa Yaqdiru  ۚ  'Inna Fī Dhālika La'āyātin Liqawmin Yu'uminūna 030-037 Vall, po a nuk shohin ata se All-llahu ijep furnizim t mjaftueshm atij q do Ai dhe ia pakson. N kt, pr nj popull q beson, Ka argument.  ۚ 
Fa'āti Dhā Al-Qurbá Ĥaqqahu Wa Al-Miskīna Wa Abna As-Sabīli  ۚ  Dhālika Khayrun Lilladhīna Yurīdūna Wajha Al-Lahi Wa 'Ūlā'ika  ۖ  Humu Al-Mufliĥūna 030-038 Andaj, jepja t afrmit at q i takon, e ehe te varfrit edhe udhtarit, e kjo sht shum m e dobishme pr ata q vepron pr hir t All-llahut dhe t tillt jan ata t shptuarit.  ۚ   ۖ 
Wa Mā 'Ātaytum Min Ribāan Liyarbuwā Fī 'Amwāli An-Nāsi Falā Yarbū `Inda Al-Lahi  ۖ  Wa Mā 'Ātaytum Min Zakāatin Turīdūna Wajha Al-Lahi Fa'ūlā'ika Humu Al-Muđ`ifūna 030-039 Dhe ka t jepni nga pasuria pr t shtuar e rritur (me kamat), n pasurin e njerzve, ajo nuk do t shtohet te All-llahu, e ka t jepni nga sadakaja (bamirsia) me qllim q ti afroheni All-llahut, t tillt jan ata q u shumfishohet (shprblimi).  ۖ 
Al-Lahu Al-Ladhī Khalaqakum Thumma Razaqakum Thumma Yumītukum Thumma Yuĥyīkum  ۖ  Hal Min Shurakā'ikum Man Yaf`alu Min Dhālikum Min Shay'in  ۚ  Subĥānahu Wa Ta`ālá `Ammā Yushrikūna 030-040 All-llahu sht Ai q ju jrijoi, q ju furnizoi, q ju bn t vdisni e pastaj ju ngjall. A ka ndonj prej zotave tuaj q mund t bj dika nga kto? I pastr sht AI i pa t meta, i madhruar sht Ai nga ka ata ia mveshin dhe trillojn.  ۖ   ۚ 
Žahara Al-Fasādu Fī Al-Barri Wa Al-Baĥri Bimā Kasabat 'Aydī An-Nāsi Liyudhīqahum Ba`đa Al-Ladhī `Amilū La`allahum Yarji`ūna 030-041 Pr shkak t veprave (t kqia) t njerzve, jan shaqur n tok e n det t zeza (bela, skamje, katastrofa, humbje e bereqetit etj. ), e pr ta prjetuar ata nj pjes t ksaj t keqeje q e bn, ashtu q trhiqen (nga t kqijat).
Qul Sīrū Fī Al-'Arđi Fānžurū Kayfa Kāna `Āqibatu Al-Ladhīna Min Qablu  ۚ  Kāna 'Aktharuhum Mushrikīna 030-042 Thuaj: Ecni npr tok dhe shikoni s si ishte prfundimi i atyre q ishin m par, shumica e tyre iashin jobesimtar.  ۚ 
Fa'aqim Wajhaka Lilddīni Al-Qayyimi Min Qabli 'An Ya'tiya Yawmun Lā Maradda Lahu Mina Al-Lahi Yawma'idhin  ۖ  Yaşşadda`ūna 030-043 Ti prmbaju fuqimisht fes s drejt, para se t vij dita q nuk ka kthim, pse prej All-llahut sht caktuar, at dit ata (njerzit) ndahen.  ۖ 
Man Kafara Fa`alayhi Kufruhu  ۖ  Wa Man `Amila Şāliĥāan Fali'anfusihim Yamhadūna 030-044 Kush nuk besoi, barrn e mosbesimit t vet e ka kundr vetes, e kush e bri pun t mir, ata vetvetes i prgadit vendin (Xhennetin).  ۖ 
Liyajziya Al-Ladhīna 'Āmanū Wa `Amilū Aş-Şāliĥāti Min Fađlihi  ۚ  'Innahu Lā Yuĥibbu Al-Kāfirīna 030-045 QË ti shprblej Ai (All-llahu) nga t mirat e veta, ata q besuan dhe bn vepra t mira, vrtet, Ai nuk i do jobesimtart. ~  ۚ 
Wa Min 'Āyātihi 'An Yursila Ar-Riyāĥa Mubashshirātin Wa Liyudhīqakum Min Raĥmatihi Wa Litajriya Al-Fulku Bi'amrihi Wa Litabtaghū Min Fađlihi Wa La`allakum Tashkurūna 030-046 Nga argumentet e Tij sht edhe: Q Ai ti lshoj errat myzhdexhinj dhe tu shijoj juve nga meshira e vet (shiun); dhe t lundroj anijet me vullnetin e Tij, dhe q t prfitoni nga t mirat e Tij dhe ashtu, ju jeni mirnjohs. ~
Wa Laqad 'Arsalnā Min Qablika Rusulāan 'Ilá Qawmihim Fajā'ūhum Bil-Bayyināti Fāntaqamnā Mina Al-Ladhīna 'Ajramū  ۖ  Wa Kāna Ĥaqqāan `Alaynā Naşru Al-Mu'uminīna 030-047 Ne edhe para teje popujve t tyre u drguam pejgamber dhe ata u erdhn atyre me argumente t qarta, e kundr atyre q bn krim, Ne ndrmorm masa mdshkuese. Obligimi yni ishte t ndihmojm besimtart.  ۖ 
Al-Lahu Al-Ladhī Yursilu Ar-Riyāĥa Fatuthīru Saĥābāan Fayabsuţuhu Fī As-Samā'i Kayfa Yashā'u Wa Yaj`aluhu Kisafāan Fatará Al-Wadqa Yakhruju Min Khilālihi  ۖ  Fa'idhā 'Aşāba Bihi Man Yashā'u Min `Ibādihi 'Idhā Hum Yastabshirūna 030-048 All-llahu sht Ai q i lshon errat, e ato lkundin ret dhe Ai i shtrin lart si t doj e i bn ato edhe t ndara n pjes, dhe prmes tyre e sheh se si bie shi, e kur ia lshon at kujt t doj prej robrve t vet, qe, ata gzohen.  ۖ  ~
Wa 'In Kānū Min Qabli 'An Yunazzala `Alayhim Min Qablihi Lamublisīna 030-049 Edhe para se tu binte (shiu) atyre, ata m para tij ishin t dshpruar.
nžur 'Ilá 'Āthāri Raĥmati Al-Lahi Kayfa Yuĥyī Al-'Arđa Ba`da Mawtihā  ۚ  'Inna Dhālika Lamuĥyī Al-Mawtá  ۖ  Wa Huwa `Alá Kulli Shay'in Qadīrun 030-050 50-51. E sikur Ne t lshojm nj er e ta shohin at (t mbjellat) e zverdhura, pa dyshim ata pas ksaj do t jen mohues (prbuzs).  ۚ   ۖ 
Wa La'in 'Arsalnā Rīĥāan Fara'awhu Muşfarrāan Lažallū Min Ba`dihi Yakfurūna 030-051 50-51. E sikur Ne t lshojm nj er e ta shohin at (t mbjellat) e zverdhura, pa dyshim ata pas ksaj do t jen mohues (prbuzs).
Fa'innaka Lā Tusmi`u Al-Mawtá Wa Lā Tusmi`u Aş-Şumma Ad-Du`ā'a 'Idhā Wa Llaw Mudbirīna 030-052 N t vrtet, ti (Muhammed) nuk mund ti bsh t dgjojn t vdekurit e as nuk mund ta bsh q t shurdhti t dgjojn thirrjen, kur ata kthejn shpinn.
Wa Mā 'Anta Bihādī Al-`Umyi `An Đalālatihim  ۖ  'In Tusmi`u 'Illā Man Yu'uminu Bi'āyātinā Fahum Muslimūn 030-053 Dhe as q je ti udhzues i r verbrve nga humbja e tyre, ti nuk mund ta bsh t dgjoj tjetr vetm at q u beson argumenteve Tona, se ata jan t bindur.  ۖ 
Al-Lahu Al-Ladhī Khalaqakum Min Đa`fin Thumma Ja`ala Min Ba`di Đa`fin Qūwatan Thumma Ja`ala Min Ba`di Qūwatin Đa`fāan Wa Shaybatan  ۚ  Yakhluqu Mā Yashā'u  ۖ  Wa Huwa Al-`Alīmu Al-Qadīru 030-054 All-llahu sht Ai q ju krijoi n gjendje t dobt, pastaj pas asaj dobsie ju dha fuqi, e pas fuqis, dobsi e pleqri. Ai krijon ka t doj, Ai sht m i dijshmi, m i fuqishmi.  ۚ   ۖ 
Wa Yawma Taqūmu As-Sā`atu Yuqsimu Al-Mujrimūna Mā Labithū Ghayra Sā`atin  ۚ  Kadhālika Kānū Yu'ufakūna 030-055 e ditn kur t bhet kijameti ( ditn e gjykimit), kriminelt betohen se nuk qndruan (n dynja) gjat, por vetm nj ast t shkurtr. Kshtu kan qen ata q i bishtruan t s vrtets.  ۚ 
Wa Qāla Al-Ladhīna 'Ū Al-`Ilma Wa Al-'Īmāna Laqad Labithtum Fī Kitābi Al-Lahi 'Ilá Yawmi Al-Ba`thi  ۖ  Fahadhā Yawmu Al-Ba`thi Wa Lakinnakum Kuntum Lā Ta`lamūna 030-056 E atyre q iu sht dhn dija dhe besimi thon: Ju keni qndruar aq sa u pat caktuar All-llahu deri n ditn e ringjalljes, e kjo pra sht dita e ringjalljes, por ju ishit q nuk e pranonit!  ۖ 
Fayawma'idhin Lā Yanfa`u Al-Ladhīna Žalamū Ma`dhiratuhum Wa Lā Hum Yusta`tabūna 030-057 E ata dit pr ata q bn zullum, arsyetimi nuk u bn dobi e as q krkohet prej tyre t justifikohen.
Wa Laqad Đarabnā Lilnnāsi Fī Hādhā Al-Qur'āni Min Kulli Mathalin  ۚ  Wa La'in Ji'tahum Bi'āyatin Layaqūlanna Al-Ladhīna Kafarū 'In 'Antum 'Illā Mubţilūna 030-058 Ne n kt Kuran u kemi sjell t gjith shembujt, po pasha All-llahun, edhe sikur tu sillje fardo mrekullie ti atyre, ata q nuk besuan do t thoin: Ju (Muhammedi me besimtar) nuk jeni vese mashtrues (gnjeshtar).  ۚ 
Kadhālika Yaţba`u Al-Lahu `Alá Qulūbi Al-Ladhīna Lā Ya`lamūna 030-059 N kt mnyr All-llahu vulos zemrat e atyre q nuk kuptojn.
Fāşbir 'Inna Wa`da Al-Lahi Ĥaqqun  ۖ  Wa Lā Yastakhiffannaka Al-Ladhīna Lā Yūqinūna 030-060 Ti pra bn durim, pse premtimi i All-llahut sht i sakt, e kurrsesi t mos luhasin ty ata q jan t dyshimt.  ۖ 
Next Sūrah