31) Sūrat Luqn

Printed format

31)

'Alif-Lām-Mīm 031-001 Elif, Lam, Mim. --
Tilka 'Āyātu Al-Kitābi Al-Ĥakīmi 031-002 Ato jan ajetet t librit me plot urtsi t prsosur.
Hudáan Wa Raĥmatan Lilmuĥsinīna 031-003 E q jan udhzim e mshir pr ata q jan punmir.
Al-Ladhīna Yuqīmūna Aş-Şalāata Wa Yu'utūna Az-Zakāata Wa Hum Bil-'Ākhirati Hum Yūqinūna 031-004 T cilt rregullisht e falin namazin dhe japin zeqatin dhe ata, e mu ata jan t plotbindur pr botn tjetr (Ahiretin).
'Ūlā'ika `Alá Hudáan Min Rabbihim  ۖ  Wa 'Ūlā'ika Humu Al-Mufliĥūna 031-005 T tillt jan t udhzuar n nj rrug t qart prej Zotit t vet dhe jan fatlum.  ۖ 
Wa Mina An-Nāsi Man Yashtarī Lahwa Al-Ĥadīthi Liyuđilla `An Sabīli Al-Lahi Bighayri `Ilmin Wa Yattakhidhahā Huzuwan  ۚ  'Ūla'ika Lahum `Adhābun Muhīnun 031-006 Po ka nga njerzit q blen tregime boshe e m qllim q ti largojn njerzit prej rrugs s All-llahut pa pasur kurrfar fakti dhe pr ti marr ato (ajetet e) All-llahut si tallje. Pr ta me siguri sht prgaditur dnim i turpshm.  ۚ 
Wa 'Idhā Tutlá `Alayhi 'Āyātunā Wallá Mustakbirāan Ka'an Lam Yasma`hā Ka'anna Fī 'Udhunayhi Waqrāan Fabashshirhu  ۖ  Bi`adhābin 'Alīmin 031-007 E kur lexohen atij ajetet Tona, ai kthehet kryelart dhe bhet sikur nuk i ka dgjuar ato, bhet sikur n vesht e tij ka shurdhim t rnd, pra, ti prgzoje at m nj dnim t dhmbshm.  ۖ 
'Inna Al-Ladhīna 'Āmanū Wa `Amilū Aş-Şāliĥāti Lahum Jannātu An-Na`īmi 031-008 E ata q besuan dhe bn vepra t mira, pr ata jan Xhennetet e begatshme,
Khālidīna Fīhā  ۖ  Wa`da Al-Lahi Ĥaqqāan  ۚ  Wa Huwa Al-`Azīzu Al-Ĥakīmu 031-009 q n to jan prgjithmon. Premtimi i All-llahut i prer, e Ai sht i gjithfuqishmi, i urti.  ۖ   ۚ 
Khalaqa As-Samāwāti Bighayri `Amadin Tarawnahā  ۖ  Wa 'Alqá Fī Al-'Arđi Rawāsiya 'An Tamīda Bikum Wa Baththa Fīhā Min Kulli Dābbatin  ۚ  Wa 'Anzalnā Mina As-Samā'i Mā'an Fa'anbatnā Fīhā Min Kulli Zawjin Karīmin 031-010 Ai i krijoi qiejt pa shtylla, sikurse po i shihni e n tok vendosi kodra t rnda q t mos luaj vendi bashk me ju e npr t shprndau nga t gjitha gjallesat, dhe nga qielli Ne kemi lshuar shi e kemi br t mbijn n t nga t gjitha llojet m t dobishme.  ۖ   ۚ 
dhā Khalqu Al-Lahi Fa'arūnī Mādhā Khalaqa Al-Ladhīna Min Dūnihi  ۚ  Bali Až-Žālimūna Fī Đalālin Mubīnin 031-011 Kjo sht vepr e krijimit t All-llahut, e me trgoni pra mua se krijuan ata t tjert pos Tij. jo. asgj, pra, idhujtart jan n nj humbje t pafund.  ۚ 
Wa Laqad 'Ātaynā Luqmāna Al-Ĥikmata 'Ani Ashkur Lillahi  ۚ  Wa Man Yashkur Fa'innamā Yashkuru Linafsihi  ۖ  Wa Man Kafara Fa'inna Al-Laha Ghanīyun Ĥamīdun 031-012 Ne i patm dhn Llukmanit menuri t prsosur (e i tham): T falnderosh All-llahun, e kush falnderon, e Mira e ati falnderimi i takon atij, e kush refuzon (edhe ai e ka pr vete), n t vrtet, All-llahu nuk ka nevoj (pr falnderimin e tij) pse Ai vet sht i lavdishm.  ۚ   ۖ 
Wa 'Idh Qāla Luqmānu Liābnihi Wa Huwa Ya`ižuhu Yā Bunayya Lā Tushrik Bil-Lahi  ۖ  'Inna Ash-Shirka Lažulmun `Ažīmun 031-013 (prkujtoju popullit tnd) Kur Llukmani duke e kshilluar, birit t vetr i tha: O djali im, mos i prshkruaj All-llahut shok, sepse idhujtaria sht padrejtsi m e madhe!  ۖ 
Wa Waşşaynā Al-'Insāna Biwālidayhi Ĥamalat/hu 'Ummuhu Wahnāan `Alá Wahnin Wa Fişāluhu Fī `Āmayni 'Ani Ashkur Lī Wa Liwālidayka 'Ilayya Al-Maşīru 031-014 Ne njeriun e kemi urdhruar pr (sjellje t mira ndaj) prindrit t vet, sepse nna e vet at e barti me mund pas mundi dhe pas dy viteve ia ndau gjinin. (e porositm) T jesh mirnjohs ndaj Meje dhe ndaj dy prindrve tu, pse vetm te Un kthimi juaj.
Wa 'In Jāhadāka `Alá 'An Tushrika Bī Mā Laysa Laka Bihi `Ilmun Falā Tuţi`humā  ۖ  Wa Şāĥibhumā Fī Ad-Dunyā Ma`rūfāan  ۖ  Wa Attabi` Sabīla Man 'Anāba 'Ilayya  ۚ  Thumma 'Ilayya Marji`ukum Fa'unabbi'ukum Bimā Kuntum Ta`malūna 031-015 E nse ata t dy tentojn ti t m prshkruash Mua shok, pr ka ti nuk ke kurrfar fakti, ather mos i respekto ata, o n shtjet e jets s ksaj bote t kesh mirkuptim ndaj tyre, e ti ndiqe rrugn e atij q sht i kthyer kah Un, mande kthimi juaj sht te Un, e Un do tju njoftoj pr at q keni punuar.  ۖ   ۖ   ۚ 
Yā Bunayya 'Innahā 'In Takun Mithqāla Ĥabbatin Min Khardalin Fatakun Fī Şakhratin 'Aw Fī As-Samāwāti 'Aw Fī Al-'Arđi Ya'ti Bihā Al-Lahu  ۚ  'Inna Al-Laha Laţīfun Khabīrun 031-016 O djali im, ska dyshim se edhe ajo (vepra) peshon sa kokrra e lirit, e t jet e fshehurn rras guri, ose n qiej apo n tok, All-llahu do ta sjell at, se All-llahu sht i but dhe hollsisht i informuar.  ۚ 
Yā Bunayya 'Aqimi Aş-Şalāata Wa 'Mur Bil-Ma`rūfi Wa Anha `Ani Al-Munkari Wa Aşbir `Alá Mā 'Aşābaka  ۖ  'Inna Dhālika Min `Azmi Al-'Umūri 031-017 O djali im, fale namazin, urdhro pr pun t mira, e ndalo nga t kqiat, prballo me durim do gj q t godet, vrtet, kto jan nga shtjet m t preferuara.  ۖ 
Wa Lā Tuşa``ir Khaddaka Lilnnāsi Wa Lā Tamshi Fī Al-'Arđi Maraĥāan  ۖ  'Inna Al-Laha Lā Yuĥibbu Kulla Mukhtālin Fakhūrin 031-018 Dhe mos shtrembro fytyrn tnde prej njerzve, mos ec npr tok kryelart, se All-llahu nuk e do asnj mendjemadh e q shum lavdrohet.  ۖ 
qşid Fī Mashyika Wa Aghđuđ Min Şawtika  ۚ  'Inna 'Ankara Al-'Aşwāti Laşawtu Al-Ĥamīri 031-019 T jesh i matur n ecjen tnde, ule zrin nd, se zri m i egr sht zri i gomarit.  ۚ 
'Alam Taraw 'Anna Al-Laha Sakhkhara Lakum Mā Fī As-Samāwāti Wa Mā Fī Al-'Arđi Wa 'Asbagha `Alaykum Ni`amahu Žāhiratan Wa Bāţinatan  ۗ  Wa Mina An-Nāsi Man Yujādilu Fī Al-Lahi Bighayri `Ilmin Wa Lā Hudáan Wa Lā Kitābin Munīrin 031-020 A nuk e dini j se All-llahu nnshtroi pr t mirn tuaj ka n qiej e ka n tok dhe plotsoi ndaj jush t mirat e Tij t dukshmen e t fshehta, e megjithat prej njerzve ka q polemizojn shtjen e All-llahut duke mos pasur as dituri, duke mos qen i udhzuar dhe duke mos pasur libr t ndritshm.  ۗ 
Wa 'Idhā Qīla Lahumu Attabi`ū Mā 'Anzala Al-Lahu Qālū Bal Nattabi`u Mā Wajadnā `Alayhi 'Ābā'anā  ۚ  'Awalaw Kāna Ash-Shayţānu Yad`ūhum 'Ilá `Adhābi As-Sa`īri 031-021 Dhe kur atyre u thuhet: Pasoni at q e shpall All-llahu ata thon: Jo, ne ndjekim at q gjetm te prindrit tan! E edhe sikur ti kishte thirrur ata n dnimin e zjarrt!  ۚ 
Wa Man Yuslim Wajhahu 'Ilá Al-Lahi Wa Huwa Muĥsinun Faqadi Astamsaka Bil-`Urwati Al-Wuthqá Wa 'Ilá  ۗ  Al-Lahi `Āqibatu Al-'Umūri 031-022 E kush ia dorzon veten All-llahut duke qen edhe punmir, ai sht kapur pr lidhjen m t sigurt dhe vetm te All-llahu sht prfundimi i shtjeve. ~  ۗ 
Wa Man Kafara Falā Yaĥzunka Kufruhu  ۚ  'Ilaynā Marji`uhum Fanunabbi'uhum Bimā `Amilū  ۚ  'Inna Al-Laha `Alīmun Bidhāti Aş-Şudūri 031-023 Ty mos t brengos mosbesimi i atij q nuk beson, kthimi i tyre sht vetm te Ne, e pr at q vepruan, Ne do tu tregojm. All-llahu vrtet sht i dijshm pr at q mbajn n zemra. ~  ۚ   ۚ 
Numatti`uhum Qalīlāan Thumma Nađţarruhum 'Ilá `Adhābin Ghalīžin 031-024 Ne u japim t jetojn pak (n kt bot), e pastaj i shtrngojm ata me nj dnim t rnd.
Wa La'in Sa'altahum Man Khalaqa As-Samāwāti Wa Al-'Arđa Layaqūlunna Al-Lahu  ۚ  Quli Al-Ĥamdu Lillahi  ۚ  Bal 'Aktharuhum Lā Ya`lamūna 031-025 Nse ti pyet ata: Kush krijoi qiejt e tokn? Me siguri do t thon: All-llahu! thuaj: All-llahut i qoft lavdrimi! Por shumica e tyre nuk din.  ۚ   ۚ 
Lillahi Mā Fī As-Samāwāti Wa Al-'Arđi  ۚ  'Inna Al-Laha Huwa Al-Ghanīyu Al-Ĥamīdu 031-026 Vetm t All-llahut jan t gjitha q gjenden n qiej e n tok; All-llahu sht Ai q ska nevij dhe sht i lavdishm.  ۚ 
Wa Law 'Annamā Fī Al-'Arđi Min Shajaratin 'Aqlāmun Wa Al-Baĥru Yamudduhu Min Ba`dihi Sab`atu 'Abĥurin Mā Nafidat Kalimātu Al-Lahi  ۗ  'Inna Al-Laha `Azīzun Ĥakīmun 031-027 Sikur t gjith drut n tok t jen lapsa dhe sikur deti ti shtohen edhe shtat dete (e t jen me ngjyr), nuk do t mbaroni fjalt e All-llahut (do t shterroheshin detet, do t soseshin lapsat, e jo mrekulit e Zotit). All-llahu sht ngadhnjyesi i urt.  ۗ 
Khalqukum Wa Lā Ba`thukum 'Illā Kanafsin Wāĥidatin  ۗ  'Inna Al-Laha Samī`un Başīrun 031-028 Krijimi dhe ringjallja juaj nuk shtm e rnd se krijimi i nj qenije (nj njeriu); vrtet, All-llahu sht q i dgjon e isheh veprat e njerzve.  ۗ 
'Alam Tará 'Anna Al-Laha Yūliju Al-Layla Fī An-Nahāri Wa Yūliju An-Nahāra Fī Al-Layli Wa Sakhkhara Ash-Shamsa Wa Al-Qamara Kullun Yajrī 'Ilá 'Ajalin Musammáan Wa 'Anna Al-Laha Bimā Ta`malūna Khabīrun 031-029 A nuk e di se All-llahu e fut (errsirn) natn n dit dhe fut (dritn) ditn n nat, dhe AI i nnshtroi Diellin e Hnn (t lindin e t prendojn) dhe secili rrjedh (noton) deri n nj afat t caktuar dhe se All-llahu hollsisht sht i njohur pr at q veproni. Dhālika Bi'anna Al-Laha Huwa Al-Ĥaqqu Wa 'Anna Mā Yad`ūna Min Dūnihi Al-Bāţilu Wa 'Anna Al-Laha Huwa Al-`Alīyu Al-Kabīru 031-030 Kjo (dokumenton) se All-llahu sht Ai (Zot) i vrtet, dhe se ajo q adhurojn pos Tij sht gnjeshtr, e All-llahu sht Ai i larti, i madhi.
'Alam Tará 'Anna Al-Fulka Tajrī Fī Al-Baĥri Bini`mati Al-Lahi Liyuriyakum Min 'Āyātihi  ۚ  'Inna Fī Dhālika La'āyātin Likulli Şabbārin Shakūrin 031-031 A nuk sheh se anijet lundrojn n saje t mirsis s All-llahut, e or tu reguar juve madhrin e Tij. Vrtet, edhe n kt ka argument pr secilin q sht shum i durueshm dhe shum mirnjohs. ~  ۚ 
Wa 'Idhā Ghashiyahum Mawjun Kālžžulali Da`aw Al-Laha Mukhlişīna Lahu Ad-Dīna Falammā Najjāhum 'Ilá Al-Barri Faminhum Muqtaşidun  ۚ  Wa Mā Yajĥadu Bi'āyātinā 'Illā Kullu Khattārin Kafūrin 031-032 E kur i mbulon ata ndonj val si reja, i drejtohen All-llahut sinqerisht me besim vetm ndaj Tij, e kur i shpton ata e dalin n tok, ka disa prej tyre q i mbesin besimit t drejt, e faktet Tona nuk i refuzon kush pos t pabeit dhe prbuzsit.  ۚ 
Yā 'Ayyuhā An-Nāsu Attaqū Rabbakum Wa Akhshaw Yawmāan Lā Yajzī Wa A-Dun `An Waladihi Wa Lā Mawlūdun Huwa Jāzin `An Wa A-Dihi Shay'āan  ۚ  'Inna Wa`da Al-Lahi Ĥaqqun  ۖ  Falā Taghurrannakumu Al-Ĥayā Atu Ad-Dunyā Wa Lā Yaghurrannakum Bil-Lahi Al-Gharūru 031-033 O ju njerz, kini frik dits kur prindi nuk mund ti bj dobi fmijs s vet, e as fmija nuk mund ti bj asnj send prindit t vet. Premtimi i All-llahut (pr thevab ose azab) sht e sigurt, pra mos ju mashroj jeta e ksaj bote dhe t mos ju mashroj ndaj All-llahut djalli mashtrues.  ۚ   ۖ  'Inna Al-Laha `Indahu `Ilmu As-Sā`ati Wa Yunazzilu Al-Ghaytha Wa Ya`lamu Mā Fī Al-'Arĥāmi  ۖ  Wa Mā Tadrī Nafsundhā Taksibu Ghadāan  ۖ  Wa Mā Tadrī Nafsun Bi'ayyi 'Arđin Tamūtu  ۚ  'Inna Al-Laha `Alīmun Khabīrun 031-034 Ska dyshim se vetm All-llahu e di kur do t ndodh kijameti, Ai e di kur e lshon shiun. Ai e di se ka n mitra (t nnave), nuk e di kush pos Tij se ka do ti ndodh (ka do t punoj) nesr, dhe askush nuk e di, pos Tij, se n vend (ose koh) do t vdes. All-llahu sht m i dijshmi, m i njohuri.  ۖ   ۖ   ۚ 
Next Sūrah