11) Sūrat Hūd

Printed format

11)

'Alif-Lām-Rā Kitābun 'Uĥkimat 'Āyātuhu Thumma Fuşşilat Min Ladun Ĥakīmin Khabīrin 011-001 Elif, Lam, Ra, (ky sht) Libr, ajetet e t cilit jan radhitur (n mnyr t prsosur, njkohsisht) edhe shkoqitur nga i Dijshmi i t gjitha shtjeve n hollsi. --  ۚ 
'Allā Ta`budū 'Illā Al-Laha  ۚ  'Innanī Lakum Minhu Nadhīrun Wa Bashīrun 011-002 Q te mos adhuroni tjetr prve All-llahut. Un jam (drguar) nga Ai qortues e prgzues pr ju.  ۚ 
Wa 'Ani Astaghfirū Rabbakum Thumma Tūbū 'Ilayhi Yumatti`kum Matā`āan Ĥasanāan 'Ilá 'Ajalin Musammáan Wa Yu'uti Kulla Dhī Fađlin Fađlahu  ۖ  Wa 'In Tawallaw Fa'innī 'Akhāfu `Alaykum `Adhāba Yawmin Kabīrin 011-003 E t krkoni falje Zotit tuaj dhe pendohuni (kthehuni) te Ai, se Ai do t ju mundsoj prjetime t mira (n kt jet) deri n nj afat (t caktuar) dhe do punmiri i jep shprblimin e merituar. n qoft se refuzojn (t krkojn falje), un pra kam frik pr ju, dnimin e dits s madhe.  ۖ 
'Ilá Al-Lahi Marji`ukum  ۖ  Wa Huwa `Alá Kulli Shay'in Qadīrun 011-004 Se kthimi i juaj sht vetm te All-llahu, Ai ka fuqi pr do send.  ۖ 
'Alā 'Innahum Yathnūna Şudūrahum Liyastakhfū Minhu  ۚ  'Alā Ĥīna Yastaghshūna Thiyābahum Ya`lamu Mā Yusirrūna Wa Mā Yu`linūna  ۚ  'Innahu `Alīmun Bidhāti Aş-Şudūri 011-005 Ja, ata mbshtjellojn (armiqsin n) gjoksat e tyre q ta fshehin nga Ai, po ta dini se edhe kur mbulohen me petkat e tyre, Ai e di se ka fshehin dhe ka shfaqin. Ska dyshim se Ai e di shum mir ka mbajn zemrat (qllimet) e tyre.  ۚ   ۚ 
Wa Mā Min Dābbatin Al-'Arđi 'Illā `Alá Al-Lahi Rizquhā Wa Ya`lamu Mustaqarrahā Wa Mustawda`ahā  ۚ  Kullun Fī Kitābin Mubīnin 011-006 Nuk ka anj gjalles n tok q All-llahu t mos ia ket garantuar furnizimin e saj, Ai e di vendbanimin dhe vendstrehimin e saj (pas vdekjes). T gjitha (kto) jan n librin e njohur (Levhi Mahfudh).  ۚ 
Wa Huwa Al-Ladhī Khalaqa As-Samāwāti Wa Al-'Arđa Fī Sittati 'Ayyāmin Wa Kāna `Arshuhu `Alá Al-Mā'i Liyabluwakum 'Ayyukum 'Aĥsanu `Amalāan  ۗ  Wa La'in Qulta 'Innakum Mabthūna Min Ba`di Al-Mawti Layaqūlanna Al-Ladhīna Kafarū 'In Hādhā 'Illā Siĥrun Mubīnun 011-007 Ai sht i cili krijoi qiejt e tokn brenda gjasht dite (fazave), e Arshi (Froni) i Tij kishte qen (m par) mbi uj, q tju sprovoj, se cili prej jush sht m veprmir. Nse ti u thua: Ju do t ringjalleni pas vdekjes! Ata q nuk besuan thon: Kjo (ka na thua) nuk sht tjetr vetn se magji e hapur.  ۗ  Wa La'in 'Akhkharnā `Anhumu Al-`Adhāba 'Ilá 'Ummatin Ma`dūdatin Layaqūlunna Mā Yaĥbisuhu  ۗ  'Alā Yawma Ya'tīhim Laysa Maşrūfāan `Anhum Wa Ĥāqa Bihim Mā Kānū Bihi Yastahzi'ūn 011-008 Nse Ne e vonojm ndshkimin pr nj koh t shkurtr kundr tyre, ata thon: ka po e pengon at? Le t dijn se ditn kur tu vij, ai nuk zbrapt prej tyre, ata do ti rrethoj ai (dnimi) me t cilin talleshin. ~  ۗ 
Wa La'in 'Adhaq Al-'Insāna Minnā Raĥmatan Thumma Naza`nāhā Minhu 'Innahu Laya'ūsun Kafūrun 011-009 Po nse Ne ia japim njeriut ndonj begati nga ana jon, e pastaj e trheqim at prej tij, ai do t jet i dshpruar dhe prbuzs.
Wa La'in 'Adhaqnāhu Na`mā'a Ba`da Đarrā'a Massat/hu Layaqūlanna Dhahaba As-Sayyi'ātu `Annī  ۚ  'Innahu Lafariĥun Fakhūrun 011-010 E nse pas t keqes q e pat goditur at, Ne dhurojm t mira, ai do thot: Kaluan t kqiat prej meje! Vrtet, ai sht shfrenuar dhe mendjemadh.  ۚ 
'Illā Al-Ladhīna Şabarū Wa `Amilū Aş-Şāliĥāti 'Ūlā'ika Lahum Maghfiratun Wa 'Ajrun Kabīrun 011-011 Prve atyre, t cilt kishin durim dhe bnin vepra t mira, t tillt kan falje (t gabimeve) dhe shprblim t madh.
Fala`allaka Tārikun Ba`đa Mā Yūĥá 'Ilayka Wa Đā'iqun Bihi Şadruka 'An Yaqūlū Lawlā 'Unzila `Alayhi Kanzun 'Aw Jā'a Ma`ahu Malakun  ۚ  'Innamā 'Anta Nadhīrun Wa  ۚ  Allāhu `Alá Kulli Shay'in Wa Kīlun 011-012 A mos (shpresojn idhujtart se) do t lsh nga ajo q tu shpall ty (ngase u vjen rnd ta dgjojn), dhe t shtngon zemrn tnde ajo (komunikimi i shpalljes), pr shkak se ata do t thon: Pse t mos i ket zbritur atij (Muhammedit) ndonj pasuri, ose prse t mos i ket ardhur bashk me t ndonj engjll? Ti je vetm qortues, e All-llahu pr kujdeset prr do send.  ۚ   ۚ 
'Am Yaqūlūna Aftarāhu  ۖ  Qul Fa'tū Bi`ashri Suwarin Mithlihi Muftarayātin Wa Ad`ū Mani Astaţa`tum Min Dūni Al-Lahi 'In Kuntum Şādiqīna 011-013 Apo, pse ata thon: Ai (Muhammedi) e trilloi at (Kuranin). Thuaj: Formuloni pra, dhjet kaptina si ai (Kurani) ashtu t trilluara (si thoni ju) dhe thirrni, pos All-llahit, po qe se jeni t drejt (ka thoni), k t mundeni pr ndihm!  ۖ 
Fa'illam Yastajībū Lakum Fā`lamū 'Annamā 'Unzila Bi`ilmi Al-Lahi Wa 'An Lā 'Ilāha 'Illā Huwa  ۖ  Fahal 'Antum Muslimūna 011-014 E nse nuk prgjigjen juve, ather pra ta keni t qart se ai (Kurani), sht i zbritur me dijen e All-llahut dhe se nuk ka zot pos Tij. A jeni pra mysliman? ~  ۖ 
Man Kāna Yurīdu Al-Ĥayāata Ad-Dunyā Wa Zīnatahā Nuwaffi 'Ilayhim 'A`mālahum Fīhā Wa Hum Fīhā Lā Yubkhasūna 011-015 Kush ka pr qllim jetn e ksaj bote dhe t mirat e saj, Ne do tu plotsojm atyre shprblimin e veprave t tyre n t, dhe atyre n t, dhe atyre nuk do tu mungoj gj.
'Ūlā'ika Al-Ladhīna Laysa Lahum Al-'Ākhirati 'Illā An-Nāru  ۖ  Wa Ĥabiţa Mā Şana`ū Fīhā Wa Bāţilun Mā Kānū Ya`malūna 011-016 T ktillve n botn tjetr u prket vetm Xhehennemi. Ajo q punuan dhe vepruan ata ka dshtuar dhe sht asgjsuar.  ۖ 
'Afaman Kāna `Alá Bayyinatin Min Rabbihi Wa Yatlūhu Shāhidun Minhu Wa Min Qablihi Kitābu Mūsá 'Imāmāan Wa Raĥmatan  ۚ  'Ūlā'ika Yu'uminūna Bihi  ۚ  Wa Man Yakfur Bihi Mina Al-'Aĥzābi Fālnnāru Maw`iduhu  ۚ  Falā Takun Fī Miryatin Minhu  ۚ  'Innahu Al-Ĥaqqu Min Rabbika Wa Lakinna 'Akthara An-Nāsi Lā Yu'uminūna 011-017 A ai q sht (i mbshtetur) n argument nga Zoti i tij dhe at e prforcon dshmia nga Ai, e para tij (Kuranit) ishte (dshmitar) libri i Musait (Terati) q ishte udhrrfyes e mshir - (sht i njejt me at q ka pr qllim vetm kt jet)? T tillt (q jan n rrug t drejt) e besojn (Kuranin). E kush prej tyre grupeve refuzuan at, vendi i tij sht zjarri. E ti (Muhammed) mos kij dyshim n te, ai sht e vrtet nga Zoti uyt, n t ska dyshim, por shumica e njerzve nuk e besojn.  ۚ   ۚ  Wa Man 'Ažlamu Mimmani Aftará `Alá Al-Lahi Kadhibāan  ۚ  'Ūlā'ika Yu`rađūna `Alá Rabbihim Wa Yaqūlu Al-'Ash/hādu Hā'uulā' Al-Ladhīna Kadhabū `Alá Rabbihim  ۚ  'Alā La`natu Al-Lahi `Alá Až-Žālimīna 011-018 E kush sht m mizor se ai q trillon pr All-llahun? T tillt paraqiten para Zotit t tyre, e dshmitart thon: Kta ishin t cilt gnjyen ndaj Zotit t tyre, pra mallkimi i All-llahut qoft kundr mizorve!  ۚ   ۚ 
Al-Ladhīna Yaşuddūna `An Sabīli Al-Lahi Wa Yabghūnahā `Iwajāan Wa Hum Bil-'Ākhirati Hum Kāfirūna 011-019 T cilt pengojn nga rruga e All-llahut dhe prpiqen at ta shtrembrojn, mu ata jan q nnuk e besojn botn tjetr.
'Ūlā'ika Lam Yakūnū Mu`jizīna Fī Al-'Arđi Wa Mā Kāna Lahum Min Dūni Al-Lahi Min 'Awliyā'a  ۘ  Yuđā`afu Lahumu Al-`Adhābu  ۚ  Mā Kānū Yastaţī`ūna As-Sam`a Wa Mā Kānū Yubşirūna 011-020 Ata nuk ishin t paprekshm n tok (prej dnimit t Zotit), dhe ata nuk kishin mbrojts pos All-llahut. Atyre u shumfishohet dnimi, sepse ata nuk ishin q mund t dgjonin dhe as nuk shikonin.  ۘ   ۚ 
'Ūlā'ika Al-Ladhīna Khasirū 'Anfusahum Wa Đalla `Anhum Mā Kānū Yaftarūna 011-021 Ata mashtruan vetveten dhe humben prej tyre ata (idhujt) q i patn trilluar.
Lā Jarama 'Annahum Al-'Ākhirati Humu Al-'Akhsarūna 011-022 Ësht e vrtet se ata n botn tjetr jan m t humburit.
'Inna Al-Ladhīna 'Āmanū Wa `Amilū Aş-Şāliĥāti Wa 'Akhbatū 'Ilá Rabbihim 'Ūlā'ika 'Aşĥābu Al-Jannati  ۖ  Hum Fīhā Khālidūna 011-023 Ata q nuk besuan dhe bn vepra t mira dhe u pruln ndaj Zotit t tyre, ata jan banues t Xhennetit, n t jan prgjithmon.  ۖ 
Mathalu Al-Farīqayni Kāl'a`má Wa Al-'Aşammi Wa Al-Başīri Wa As-Samī`i  ۚ  Hal Yastawiyāni Mathalāan  ۚ  'Afalā Tadhakkarūna 011-024 Shembulli i gjendjes s ktyre sht (i atyre q nuk besuan) si ai i verbri dhe i shurdhti dhe (i atyre q besuan) si ai q sheh dhe dgjon. A jan n pozit t barabart? A nuk prkujtoheni?!  ۚ   ۚ 
Wa Laqad 'Arsalnā Nūĥāan 'Ilá Qawmihi 'Innī Lakum Nadhīrun Mubīnun 011-025 Ne patm drguar edhe Nuhun te populli i vet (me porosi t njejt si Muhammedin q tu thot): Un ju trheq vrejtjenn haptazi. ~
'An Lā Ta`budū 'Illā Al-Laha  ۖ  'Innī 'Akhāfu `Alaykum `Adhāba Yawmin 'Alīmin 011-026 Q t mos adhuroni tjetr k pos All-llahut, sepse un kam frik pr dnimin tuaj n ditm e pikllueshme.  ۖ 
Faqāla Al-Mala'u Al-Ladhīna Kafarū Min Qawmihi Mā Narāka 'Illā Basharāan Mithlanā Wa Mā Narāka Attaba`aka 'Illā Al-Ladhīna Hum 'Arādhilunā Bādiya Ar-Ra'yi Wa Mā Nará Lakum `Alaynā Min Fađlin Bal Nažunnukumdhibīna 011-027 Paria q nuk besoi nga populli i tij tha: Ne nuk t shohim ndryshe vetm si njeri, sikurse edhe ne, ne nuk po se t pasoj kush, prve atyre q jan m t poshtrit e m mendjelehtit nga mesi yn dhe ne nuk shohim se ju keni ndonj vler mbi ne, prkundraz, ne ju konsiderojm gnjeshtar!
Qāla Yā Qawmi 'Ara'aytum 'In Kuntu `Alá Bayyinatin Min Rabbī Wa 'Ātānī Raĥmatan Min `Indihi Fa`ummiyat `Alaykum 'Anulzimukumūhā Wa 'Antum Lahā Kārihūna 011-028 (Nuhu) Tha: O populli im, m thuani nse un jam i mbshtetur n argument t qart nga Zoti im dhe Ai m dha mshir nga ana e Tij, e juve u jan fshehur ato (argumentet ngase jeni dhm pas ksaj jete), a mos do tju detyrojm pr to (pranimin e tyre), kur ju jeni urrejts t tyre!
Wa Yāqawmi Lā 'As'alukum `Alayhi Mālāan 'In  ۖ  'Ajriya 'Illā `Alá Al-Lahi Wa Mā  ۚ  'Anā Biţāridi Al-Ladhīna 'Āmanū 'Innahum  ۚ  Mulāqū Rabbihim Wa Lakinnī 'Arākum Qawmāan Tajhalūna 011-029 O populli im, un pr kt nuk krkoj prej jush ndonj pasuri, shprblimi im sht vetm te All-llahu. Dhe un kurrsesi nuk i largoj ata q besuan, ata jan afr Zotit t tyre; por un ju shoh si popull q nuk dini e nuk kuptoni.  ۖ   ۚ   ۚ 
Wa Yāqawmi Man Yanşurunī Mina Al-Lahi 'In Ţaradtuhum 'Afalā  ۚ  Tadhakkarūna 011-030 O populli im, a nuk po mendoni se nse un i prze ata , kush do t mund t m mbroj mua nga All-llahu (dnimi i Tij)?  ۚ 
Wa Lā 'Aqūlu Lakum `InKhazā'inu Al-Lahi Wa Lā 'A`lamu Al-Ghayba Wa Lā 'Aqūlu 'Innī Malakun Wa Lā 'Aqūlu Lilladhīna Tazdarī 'A`yunukum Lan Yu'utiyahumu Al-Lahu Khayrāan  ۖ  Al-Lahu 'A`lamu Bimā Fī 'Anfusihim  ۖ  'Innī 'Idhāan Lamina Až-Žālimīna 011-031 Un nuk u them juve se te un jan depot e All-llahut, as nuk u them se un e di t fshehtn, as nuk u them se un jam engjll, as nuk u them atyre q syt tuaj i nnmojn, se All-llahu nuk u dhuroi atyre t mira. All-llahu e di m s miri se ka n shpirtrat e tyre, pse ather un konsiderohem zullumqar.  ۖ   ۖ  Qālū Yā Nūĥu Qad Jādaltanā Fa'aktharta Jidālanā Fa'tinā Bimā Ta`idunā 'In Kunta Mina Aş-Şādiqīna 011-032 Ata than: O Nuh, ti polemizove me ne dhe e zgjate polemikn ton. Urdhro, e nse flet t vrtetn, sillnie pra, t na godas ajo me ka na krcnohesh!
Qāla 'Innamā Ya'tīkum Bihi Al-Lahu 'In Shā'a Wa Mā 'Antum Bimu`jizīna 011-033 Ai tha: At ju sjell vetm allahu, po qe se dshiron, e ju nuk mund ta pengoni!
Wa Lā Yanfa`ukum Nuşĥī 'In 'Aradtu 'An 'Anşaĥa Lakum 'In Kāna Al-Lahu Yurīdu 'An Yughwiyakum  ۚ  Huwa Rabbukum Wa 'Ilayhi Turja`ūna 011-034 Nse prpiqem tju kshilloj, po qe se All-llahu don tju humb, kshilla ime nuk bn dobi. Ai sht Zoti juaj dhe vetm te Ai do t ktheheni.  ۚ 
'Am Yaqūlūna Aftarāhu  ۖ  Qul 'Ini Aftaraytuhu Fa`alayya 'Ijrāmī Wa 'Anā Barī'un Mimmā Tujrimūna 011-035 A mos po thon se ai e trilloi at? Thuaj: Nse un kam trilluar, ather ai sht mkati im, e un jam larg nga krimet tuaja.  ۖ 
Wa 'Ūĥiya 'Ilá Nūĥin 'Annahu Lan Yu'umina Min Qawmika 'Illā Man Qad 'Āmana Falā Tabta'is Bimā Kānū Yaf`alūna 011-036 E, Nuhut i qe shpallur: Nuk do t besoj m askush nga populli yt, prve atyre q kan besuar (deri m tash), pra mos u brengos pr ata q punojn ata.
Wa Aşna`i Al-Fulka Bi'a`yuninā Wa Waĥyinā Wa Lā Tukhāţibnī Fī Al-Ladhīna Žalamū  ۚ  'Innahum Mughraqūna 011-037 E, mbaroje anijen nn mbikqyrjen ton dhe me msimin ton, e mos mu drejto Mua pr ata q bn zullum, ata gjithqysh jan t prmbytur.  ۚ 
Wa Yaşna`u Al-Fulka Wa Kullamā Marra `Alayhi Mala'un Min Qawmihi Sakhirū Minhu  ۚ  Qāla 'In Taskharū Minnā Fa'innā Naskharu Minkum Kamā Taskharūna 011-038 Dhe ai ndrtonte anijen e paria e popullit t tij, saher q kalonte pran tij prqeshej me t. Ai u thoshte: Nse talleni me ne, edhe ne do t tallemi me ju, ashtu si po talleni ju!  ۚ 
Fasawfa Ta`lamūna Man Ya'tīhi `Adhābun Yukhzīhi Wa Yaĥillu `Alayhi `Adhābun Muqīmun 011-039 Dhe m von do t kuptoni se cili do t psoj dnimin e turpshm dhe mbi t cilin do t jet dnim i prjetshm.
Ĥattá 'Idhā Jā'a 'Amrunā Wa Fāra At-Tannūru Qulnā Aĥmil Fīhā Min Kullin Zawjayni Athnayni Wa 'Ahlaka 'Illā Man Sabaqa `Alayhi Al-Qawlu Wa Man 'Āmana  ۚ  Wa Mā 'Āmana Ma`ahu 'Illā Qalīlun 011-040 E kur erdhi urdhri yn (i caktuar pr ndshkim) dhe gufoi (uji) prej furrs (vend ku piqet buka), Ne i tham: Ngarko n t do krijes nga nj ift edhe familjen tnde, prve pr k sht marr vendim i hershm kundr tij, e (ngarkoje) edhe kush ka besuar, po prve nj pakice nuk i kishin besuar atij.  ۚ  ~
Wa Qāla Arkabū Fīhā Bismi Al-Lahi Majrāhā Wa Mursāhā  ۚ  'Inna Rabbī Laghafūrun Raĥīmun 011-041 Dhe ai tha: Hipni n r, me emrin e All-llahut ajo lundron dhe ndalet. Vrtet, Zoti sht q fal shum, sht mshirues.  ۚ 
Wa Hiya Tajrī Bihim Fī Mawjin Kāljibāli Wa Nādá Nūĥun Abnahu Wa Kāna Fī Ma`zilin Yā Bunayya Arkab Ma`anā Wa Lā Takun Ma`a Al-Kāfirīna 011-042 Ajo lundron me ta npr val si, e Nuhu e thirri djjalin e vet, q isht n nj vend t ndar: O djali im, hip nashk me ne, e mos u b me mohuesit!
Qāla Sa'āwī 'Ilá Jabalin Ya`şimunī Mina Al-Mā'i  ۚ  Qāla Lā `Āşima Al-Yawma Min 'Amri Al-Lahi 'Illā Man Raĥima  ۚ  Wa Ĥāla Baynahumā Al-Mawju Fakāna Mina Al-Mughraqīna 011-043 Ai (djali) tha: Un do t ngjitm n nj kodr q do t m mbroj nga uji (vrshimi)! Tha: nuk ka sot mbrojts prej dnimit t All-llahut, pos at q Ai e ka mshiruar! Vala hyri mes tyre t dyve, e ai (djali u mbyt n uj.  ۚ   ۚ 
Wa Qīla Yā 'Arđu Abla`ī Mā'aki Wa Yā Samā'u 'Aqli`ī Wa Ghīđa Al-Mā'u Wa Quđiya Al-'Amru Wa Astawat `Alá Al-Jūdīyi  ۖ  Wa Qīla Bu`dāan Lilqawmi Až-Žālimīna 011-044 E iu pat thn: Oj tok, prbije ujin tnd, dhe o qiell, ndrpreje (shiun), uji u trhoq, urdhri u zbatua dhe ajo (anija) undal n (kodrn) Xhudij, e u tha: I shkatrruar qoft populli mizor!  ۖ 
Wa Nādá Nūĥun Rabbahu Faqāla Rabbi 'Inna Abnī Min 'Ahlī Wa 'Inna Wa`daka Al-Ĥaqqu Wa 'Anta 'Aĥkamu Al-Ĥākimīna 011-045 Nuhu e luti Zotin e vet, duke thn: O, Zoti im, djali im sht i familjes sime, e premtimi Yt sht isakt, ndrsa Ti je m idrejti i t drejtve!
Qāla Yā Nūĥu 'Innahu Laysa Min 'Ahlika  ۖ  'Innahu `Amalun Ghayru Şāliĥin  ۖ  Falā Tas'alni Mā Laysa Laka Bihi `Ilmun  ۖ  'Innī 'A`ižuka 'An Takūna Mina Al-Jāhilīna 011-046 (Zoti) Tha: O Nuh, ai (djali) nuk ishte nga familja jote (pr t ciln t premtova se do ti shptoj), ai ishte punkeq, e ti mos m krko Mua at q nuk e di, Un t kshilloj q t mos bhesh nga injorantt!  ۖ   ۖ   ۖ 
Qāla Rabbi 'Innī 'A`ūdhu Bika 'An 'As'alaka Mā Laysa Lī Bihi `Ilmun  ۖ  Wa 'Illā Taghfir Lī Wa Tarĥamnī 'Akun Mina Al-Khāsirīna 011-047 (Nuhu) Tha: Zoti im, un mbshtetem n mbrojtjen Tnde q t (mos) krkoj prej Teje at pr ka nuk kam njohuri, e n qoft se nuk m fal mua dhe nuk m mshiron Ti, do t jam i humbur!  ۖ 
Qīla Yā Nūĥu Ahbiţ Bisalāmin Minnā Wa Barakātin `Alayka Wa `Alá 'Umamin Mimman Ma`aka  ۚ  Wa 'Umamun Sanumatti`uhum Thumma Yamassuhum Minnā `Adhābun 'Alīmun 011-048 Iu pat thn: O Nuh, zbarko qofsh ishptuar nga ana Jon, me begati pr tu. Enj popull (tjetr) do ti mundsojm prjetime, e pastaj do ti godas dnim i dhembshm nga ana Jon.  ۚ 
Tilka Min 'Anbā'i Al-Ghaybi Nūĥīhā 'Ilayka  ۖ  Mā Kunta Ta`lamuhā 'Anta Wa Lā Qawmuka Min Qabli Hādhā  ۖ  Fāşbir  ۖ  'Inna Al-`Āqibata Lilmuttaqīna 011-049 Kto jan disa rrfimet e panjohura (pr ty), q po ti shpallim ty, e q para ktij (Kuranit) nuk i ke ditur as ti as populli yt. Pra t jeshh i durueshm se prfundimi (i lavdishm) sht pr t devotshmit.  ۖ   ۖ   ۖ 
Wa 'Ilá `Ādin 'Akhāhum Hūdāan  ۚ  Qāla Yā Qawmi A`budū Al-Laha Mā Lakum Min 'Ilahin Ghayruhu  ۖ  'In 'Antum 'Illā Muftarūna 011-050 Edhe te (populli) Adi (drguam) nga mesi tyre Hudin q tha: O populli im, ju nuk keni zot tjetr pos Tij, ju vetm po hutoheni me trillime.  ۚ  ~  ۖ 
Yā Qawmi Lā 'As'alukum `Alayhi 'Ajrāan  ۖ  'In 'Ajriya 'Illā `Alá Al-Ladhī Faţaranī  ۚ  'Afalā Ta`qilūna 011-051 O populli im, un pr kt nuk krkoj prej jush ndonj shprblim. Shprblimi im sht vetm prej Atij q m krijoi. A nuk po kuptoni.  ۖ   ۚ 
Wa Yā Qawmi Astaghfirū Rabbakum Thumma Tūbū 'Ilayhi Yursili As-Samā'a `Alaykum Midrārāan Wa Yazidkum Qūwatan 'Ilá Qūwatikum Wa Lā Tatawallaw Mujrimīna 011-052 O populli im, krkoni falje prej Zotit tuaj dhe ktheniu Atij, Ai ju lshon shi me bollk, dhe fuqis suaj i shton fuqi, e mos refuzoni t bheni e t bheni mkatar!
Qālū Yā Hūdu Mā Ji'tanā Bibayyinatin Wa Mā Naĥnu Bitārikī 'Ālihatinā `An Qawlika Wa Mā Naĥnu Laka Bimu'uminīna 011-053 Ata than: O Hud, ti nuk na solle ndonj argument, e ne nuk i brakisim zotat tan pr fjaln tnde dhe ne nuk t besojm ty.
'In Naqūlu 'Illā A`tarāka Ba`đu 'Ālihatinā Bisū'in  ۗ  Qāla 'Innī 'Ush/hidu Al-Laha Wa Ash/hadū 'Annī Barī'un Mimmā Tushrikūna 011-054 Ne nuk themi tjetr vetm se dikush prej zotave tan t ka goditur me mendje! Ai tha: Un dshmitar e kam All-llahun, e ju dshmoni se un jam larg nga ajo ka ju i shoqroni.  ۗ 
Min Dūnihi  ۖ  Fakīdūnī Jamī`āan Thumma Lā Tunžirūni 011-055 (larg adhurimit) Pos Tij. Ju pra, t gjith prpiquni kundr meje e mos m jepni afat.  ۖ 
'Innī Tawakkaltu `Alá Al-Lahi Rabbī Wa Rabbikum  ۚ  Mā Min Dābbatin 'Illā Huwa 'Ākhidhun Bināşiyatihā  ۚ  'Inna Rabbī `Alá Şirāţin Mustaqīmin 011-056 Un iu kam mbshtetur Allaut, Zotit tuaj, pse Ai nuk ka asnj nga gjallesat, e q Ai t mos e ket nn sundim, vrtet Zoti im sht i drejt.  ۚ   ۚ 
Fa'in Tawallaw Faqad 'Ablaghtukum Mā 'Ursiltu Bihi 'Ilaykum  ۚ  Wa Yastakhlifu Rabbī Qawmāan Ghayrakum Wa Lā Tađurrūnahu Shay'āan  ۚ  'Inna Rabbī `Alá Kulli Shay'in Ĥafīžun 011-057 Nse kundrshtoni, un ju kumtova at me tciln jam drguar te ju. Zoti im do tju zvendsoj me nj popull tjetr, Atij nuk mund ti bni kurrfar dmi. Vrtet, Zoti im sht prcjells i do sendi. ~  ۚ   ۚ 
Wa Lammā Jā'a 'Amrunā Najjaynā Hūdāan Wa Al-Ladhīna 'Āmanū Ma`ahu Biraĥmatin Minnā Wa Najjaynāhum Min `Adhābin Ghalīžin 011-058 E kur arriti vendimi Yn (pr dnim), Ne me mshirn Ton e shptuam Hudin, e bashk me t edhe ata q kishin besuar. I shptuam prej dnimit t rnd.
Wa Tilka `Ādun  ۖ  Jaĥadū Bi'āyāti Rabbihim Wa `Aşaw Rusulahu Wa Attaba`ū 'Amra Kulli Jabbārin `Anīdin 011-059 E ato ishin (gjurm t gnjeshtrave t fisit) Ad-t, q mohuan argumentet e Zotit ttyre, kundrshtuan t drguarin r Tij, shkuan pas urdhrit t do kryelarti kundrshtar.  ۖ 
Wa 'Utbi`ū Fī Hadhihi Ad-Dunyā La`natan Wa Yawma Al-Qiyāmati  ۗ  'Alā 'Inna `Ādāan Kafarū Rabbahum  ۗ  'Alā Bu`dāan Li`ādin Qawmi Hūdin 011-060 Ata u prcolln me mallkim si n kt bot, ashtu edhe n ditn e gjykimit. Le t dihet, Adt mohuan Zotin e tyre. Qoft i shkatrruar Adi, populli i Hudit!  ۗ   ۗ 
Wa 'Ilá Thamūda 'Akhāhum Şāliĥāan  ۚ  Qāla Yā Qawmi A`budū Al-Laha Mā Lakum Min 'Ilahin Ghayruhu  ۖ  Huwa 'Ansha'akum Mina Al-'Arđi Wa Asta`marakum Fīhā Fāstaghfirūhu Thumma Tūbū 'Ilayhi  ۚ  'Inna Rabbī Qarībun Mujībun 011-061 Edhe te (populli) Themud e patm njrin prej tyre, Salihun, e ai u tha: O populli im, adhuronie All-llahun, ju nuk keni zot tjetr pos Tij, Ai s pari ju krijoi nga dheu dhe ju bri banues t tij, andaj krkoni falje prej Tij, dhe shprehni pendim te Ai. Ska dyshim, Zoti im sht afr (me mshir), Ai prgjigjet (lutjeve)!  ۚ   ۖ   ۚ  Qālū Yā Şāliĥu Qad Kunta Fīnā Marjūwāan Qabla Hādhā  ۖ  'Atanhānā 'An Na`buda Mā Ya`budu 'Ābā'uunā Wa 'Innanā Lafī Shakkin Mimmā Tad`ūnā 'Ilayhi Murībin 011-062 Ata than: O Salih, ti ishe shpres jona para ksaj. Si mund t na ndalosh t adhurojm at q adhuruan prindrit tan? Vrtet, ne jemi shum t dyshimt e n dilem n at q na thrret ti!  ۖ 
Qāla Yā Qawmi 'Ara'aytum 'In Kuntu `Alá Bayyinatin Min Rabbī Wa 'Ātānī Minhu Raĥmatan Faman Yanşurunī Mina Al-Lahi 'In `Aşaytuhu  ۖ  Famā Tazīdūnanī Ghayra Takhsīrin 011-063 O populli im, m tregoni ju, nse un jam (i bazuar) n argument (t qart) nga Zoti im,dhe Ai t m ket dhn mua mshir (gradn pejgamber) nga ana e Tij, kush do t m mbroj mua nga All-llahu, nse un kundrshtoj At? Ju nuk m shtoni tjetr vetm humbje.  ۖ 
Wa Yā Qawmi Hadhihi Nāqatu Al-Lahi Lakum 'Āyatan Fadharūhā Ta'kul Fī 'Arđi Al-Lahi Wa Lā Tamassūhā Bisū'in Faya'khudhakum `Adhābun Qarībun 011-064 O populli im, kjo sht devja e All-llahut, pr ju sht nj argument. Lnie pra, t ushqehet n tokn e All-llahut e mos e prekni me ndonj t keqe e t ju godas menjher dnimi!
Fa`aqarūhā Faqāla Tamatta`ū Fī Dārikum Thalāthata 'Ayyāmin  ۖ  Dhālika Wa`dun Ghayru Makdhūbin 011-065 E megjithat, ata e therrn at, e ai (Salihu) ju tha: Prjetoni n vendin tuaj tri dit, ky sht caktim jo i rrejshm!  ۖ 
Falammā Jā'a 'Amrunā Najjaynā Şāliĥāan Wa Al-Ladhīna 'Āmanū Ma`ahu Biraĥmatin Minnā Wa Min Khizyi Yawmi'idhin  ۗ  'Inna Rabbaka Huwa Al-Qawīyu Al-`Azīzu 011-066 E kur erdhi vendimi Yn (pr dnim), Ne e shptuam Salihun nga poshtrimi i asaj dite, e bashk me t, edhe ata q besuan. Zoti yt sht ai i fuqishmi, ngadhnjyesi.  ۗ 
Wa 'Akhadha Al-Ladhīna Žalamū Aş-Şayĥatu Fa'aşbaĥū Fī Diyārihimthimīna 011-067 Ndrsa ata q bn zullum, i kapi (n ditn e katrt) krisma dhe gdhin kufoma (t ngrira) n vendin e tyre.
Ka'an Lam Yaghnaw Fīhā  ۗ  'Alā 'Inna Thamūda Kafarū Rabbahum  ۗ  'Alā Bu`dāan Lithamūda 011-068 (gdhin) Sikur t mos kishin qen fare n t. Kuptonie pra, (populli ) Themud e mohoi Zotin e vet. Mallkimi qoft kundr Themudit!  ۗ   ۗ 
Wa Laqad Jā'at Rusulunā 'Ibrāhīma Bil-Bushrá Qālū Salāmāan  ۖ  Qāla Salāmun  ۖ  Famā Labitha 'An Jā'a Bi`ijlin Ĥanīdhin 011-069 Edhe Ibrahimit i patn ardhur t drguarit (engjjt) tan me myzhde dhe i than: Selam. Ai u prgjegj: Gjithnj pai selam dhe nuk vonoi tju sjell nj vi t pjekur (t frguar n gur).  ۖ   ۖ 
Falammā Ra'á 'Aydiyahum Lā Taşilu 'Ilayhi Nakirahum Wa 'Awjasa Minhum Khīfatan  ۚ  Qālū Lā Takhaf 'Innā 'Ursilnā 'Ilá Qawmi Lūţin 011-070 Kur pa se duart e tyre nuk shtrihen kah ai (vi), iu dukn t pazakonshme dhe ndjeu prej tyre njfar frike. Ata i than: Mos u frikso, ne jemi t drguar t populli i Lutit.  ۚ 
Wa Amra'atuhu Qā'imatun Fađaĥikat Fabashsharnāhā Bi'isĥāqa Wa Min Warā'i 'Isĥāqa Ya`qūba 011-071 E gruaja (Sare) e tij (Ibrahimit) rrinte n kmb dhe qeshi, e Ne e prgzuam at me Is-hakun, e pas Is-hakut Jakubin.
Qālat Yā Waylatā 'A'alidu Wa 'Anā `Ajūzun Wa Hadhā Ba`lī Shaykhāan  ۖ  'Inna Hādhā Lashay'un `Ajībun 011-072 Ajo tha: E mjera un, si do t lind un kr jam e vjetruar, kurse ky burri im sht i shtyer m mosh, vrtet kjo sht gj e uditshme.  ۖ 
Qālū 'Ata`jabīna Min 'Amri Al-Lahi  ۖ  Raĥmatu Al-Lahi Wa Barakātuhu `Alaykum 'Ahla Al-Bayti  ۚ  'Innahu Ĥamīdun Majīdun 011-073 Ata i than: Si, mos po uditesh me caktimin e Zotit? Mshira e All-llahut dhe bekimi i Tij qoft me ju o familje e shtpis (s Ibrahimit)! Vrtet, Ai sht meritues pr falnderim sht bamirs i madh.  ۖ   ۚ 
Falammā Dhahaba `An 'Ibrāhīma Ar-Raw`u Wa Jā'at/hu Al-Bushrá Yujādilunā Fī Qawmi Lūţin 011-074 Pasi q Ibrahimit i kaloi frika dhe i erdhi myzhdeja, ai nisi dialog me t drguarit tan rreth popullit t Lutit. .
'Inna 'Ibrāhīma Laĥalīmun 'Awwāhun Munībun 011-075 Vrtet, Ibrahimi ishte shum i but, shum i dhembshm dhe i kthyeshm.
Yā 'Ibrāhīmu 'A`riđ `An Hādhā  ۖ  'Innahu Qad Jā'a 'Amru Rabbika  ۖ  Wa 'Innahum 'Ātīhim `Adhābun Ghayru Mardūdin 011-076 (engjjt i than) O Ibrahim lre kt (dialog), urdhri i Zotit tnd tashm ka zbritur, ska tjetr, ata do t prjetojn dnim t pashmangshm.  ۖ   ۖ 
Wa Lammā Jā'at Rusulunā Lūţāan Sī'a Bihim Wa Đāqa Bihim Dhar`āan Wa Qāla Hādhā Yawmun `Aşībun 011-077 E kur t drguarit tan i erdhn Lutit, ai u keqsua pr ta dhe u ngushtua rnd me ardhjen e tyre e tha: Kjo sht dit e vshtir!
Wa Jā'ahu Qawmuhu Yuhra`ūna 'Ilayhi Wa Min Qablu Kānū Ya`malūna As-Sayyi'āti  ۚ  Qāla Yā Qawmi Hā'uulā' Banātī Hunna 'Aţharu Lakum Fa  ۖ  Attaqū Al-Laha Wa Lā Tukhzūnī Fī Đayfī  ۖ  'Alaysa Minkum Rajulun Rashīdun 011-078 Dhe populli i tij, m par bnin pun t turpshme, erdhi me ngtite ai (te Luti), e ai tha: O populli im, qe kto bijat e mia (grat e atij vendi), jan m t pastra pr ju kinie frik pra All-llahun e mos m turproni me mysafirt e mi, a nuk ka ndr ju ndonj njeri t menur (e t ju ndaloj nga e keqja)?  ۚ   ۖ   ۖ  Qālū Laqad `Alimta Mā Lanā Fī Banātika Min Ĥaqqin Wa 'Innaka Lata`lamu Mā Nurīdu 011-079 Ata than: Po ti e ke t ditur se ne, nuk kurrfar lakmie n bijat tua, ti e di me siguri se ka dshirojm ne!
Qāla Law 'Anna Lī Bikum Qūwatan 'Aw 'Āwī 'Ilá Ruknin Shadīdin 011-080 Ai tha: Ah, sikur t kisha fuqi kundr jush (tju zbraps), ose t kisha mbshtetje n ndonj prkrahje (t fisit) t fort! (do ti mbroja mysafirt e mij).
Qālū Yā Lūţu 'Innā Rusulu Rabbika Lan Yaşilū 'Ilayka  ۖ  Fa'asri Bi'ahlika Biqiţ`in Mina Al-Layli Wa Lā Yaltafit Minkum 'Aĥadun 'Illā Amra'ataka  ۖ  'Innahu Muşībuhā Mā 'Aşābahum  ۚ  'Inna Maw`idahumu Aş-Şubĥu  ۚ  'Alaysa Aş-Şubĥu Biqarībin 011-081 (engjjt) Than: O Lut, ne jemi t drguarit e Zotit tnd, ata (populli yt) nuk kan pr tu afruar te ti, e ti kah fundi i nats udhto me familjen tnde dhe askushrej jush t mos vshtroj mbrapa (familha do t shptoj), pos gruas sate, ajo do t jet e goditur me ka do t goditen edhe ata. Afati i tyre sht mngjesi, a nuk sht mngjesi afr?  ۖ   ۖ   ۚ   ۚ  Falammā Jā'a 'Amrunā Ja`alnā `Āliyahā Sāfilahā Wa 'Amţarnā `Alayhā Ĥijāratan Min Sijjīlin Manđūdin 011-082 Kur erdhi urdhri n, Ne prmbysm t gjitha ato (fshatrat e tyre) duke kthyer do gj nga lart posht, dhe mbi ta reshm gur t fort pa ia nda.
Musawwamatan `Inda Rabbika  ۖ  Wa Mā Hiya Mina Až-Žālimīna Biba`īdin 011-083 (gur) T shnuar te Zoti yt. Ai (vend) nuk sht larg zullumqarve (idhujtarve kurejshit).  ۖ 
Wa 'Ilá Madyana 'Akhāhum Shu`aybāan  ۚ  Qāla Yā Qawmi A`budū Al-Laha Mā Lakum Min 'Ilahin Ghayruhu  ۖ  Wa Lā Tanquşū Al-Mikyā La Wa  ۚ  Al-Mīzāna 'Innī 'Arākum Bikhayrin Wa 'Innī 'Akhāfu `Alaykum `Adhāba Yawmin Muĥīţin 011-084 Edhe Medjenit (i drguam) vllain e tyre Shuajbin q ju tha: O popull im, adhuronie All-llahun, ju nuk keni Zot tjetr pos Tij, mos matni as mos peshoni mangut, un po shoh se jeni n gjendje t mir jetsore, pra un po friksohem pr ju nga dnimi q do tju prfshij nj dit!  ۚ   ۖ   ۚ  Wa Yā Qawmi 'Awfū Al-Mikyāla Wa Al-Mīzāna Bil-Qisţi  ۖ  Wa Lā Tabkhasū An-Nāsa 'Ashyā'ahum Wa Lā Ta`thaw Fī Al-'Arđi Mufsidīna 011-085 O populli im, veproni drejt gjat matjes dhe peshimit, e mos dmtoni njerzit n asgj dhe mos shkaktoni rrmuj n tok!  ۖ 
Baqīyatu Al-Lahi Khayrun Lakum 'In Kuntum Mu'uminīna  ۚ  Wa Mā 'Anā `Alaykum Biĥafīžin 011-086 At pjes q ju lejoi All-llahu sht shum m e mir pr ju, nse jeni besimtar, e un nuk jam roj juaj!  ۚ 
Qālū Yā Shu`aybu 'Aşalātuka Ta'muruka 'An Natruka Mā Ya`budu 'Ābā'uunā 'Aw 'An Naf`ala Fī 'Amwālinā Mā Nashā'u  ۖ  'Innaka La'anta Al-Ĥalīmu Ar-Rashīdu 011-087 Ata than: O shuajb, a namazi yt po t thot t na urdhrosh q ta braktisim at q adhuruan prindrit tan, ose )po t urdhron) pr t punuar n pasurin ton ashtu si t dshirojm? Vrtet, ti qenke i but e i menur. (Kjo ishte tallje e tyre).  ۖ 
Qāla Yā Qawmi 'Ara'aytum 'In Kuntu `Alá Bayyinatin Min Rabbī Wa Razaqanī Minhu Rizqāan Ĥasanāan  ۚ  Wa Mā 'Urīdu 'An 'Ukhālifakum 'Ilá Mā 'Anhākum `Anhu  ۚ  'In 'Urīdu 'Illā Al-'Işlāĥa Mā Astaţa`tu  ۚ  Wa Mā Tawfīqī 'Illā Bil-Lahi  ۚ  `Alayhi Tawakkaltu Wa 'Ilayhi 'Unību 011-088 O popull im, m thuani pra, nse un kam argumente t sigurta nga Zoti im dhe nga ana e Tij, Ai m furnizoi mua me t mira (si mund t mos ju udhzoj n rrug t drejt?) Un nuk dua tju kundrshtoj (duke punuar) pr at nga e cila po ju ndaloj, un nuk dua tjetr vetm t prmirsoj aq sa mundem, por kt mund ta arrij vetm me ndihmn e All-llahut, vetm Atij iu kam mbshtetur dhe vetm te Ai jam i drejtuar!  ۚ   ۚ   ۚ   ۚ  Wa Yā Qawmi Lā Yajrimannakum Shiqāqī 'An Yuşībakum Mithlu Mā 'Aşāba Qawma Nūĥin 'Aw Qawma Hūdin 'Aw Qawma Şāliĥin  ۚ  Wa Mā Qawmu Lūţin Minkum Biba`īdin 011-089 O populli im, kundrshtimi ndaj meje t mos u shpie (n mosbesim) q t ju gjej ajo q e gjeti popullin e Nuhut, populin e Hudit ose popullin e Salihut. E populli i Lutit nuk sht larg prej jush.  ۚ 
Wa Astaghfirū Rabbakum Thumma Tūbū 'Ilayhi  ۚ  'Inna Rabbī Raĥīmun Wadūdun 011-090 Krkoni falje zotit tuaj she sinqerisht pendohuni ndaj Tij. Vrtet, Zoti im sht mshirues, shum i dashur.  ۚ 
Qālū Yā Shu`aybu Mā Nafqahu Kathīrāan Mimmā Taqūlu Wa 'Innā Lanarāka Fīnā Đa`īfāan  ۖ  Wa Lawlā Rahţuka Larajamnāka  ۖ  Wa Mā 'Anta `Alaynā Bi`azīzin 011-091 Ata than: O Shuajb, ne nuk po e kuptojm shumicn nga ajo q thua dhe ne t konsiderojm ty t dobt n mesin ton, dhe sikur t mos ishte ai grupi yt, ne do t gurzonin ty, ngase ti nuk je i muar ndr ne.  ۖ   ۖ 
Qāla Yā Qawmi 'Arahţī 'A`azzu `Alaykum Mina Al-Lahi Wa Attakhadhtumūhu Warā'akum Žihrīyāan  ۖ  'Inna Rabbī Bimā Ta`malūna Muĥīţun 011-092 Ai tha: O populli im, a sht m i muar te ju farefisi im se All-llahu, q e keni hedhur At pas shpine? Nuk ka dyshim, Zoti im i di t gjitha ato q veproni.  ۖ 
Wa Yā Qawmi A`malū `Alá Makānatikum 'Innī `Āmilun  ۖ  Sawfa Ta`lamūna Man Ya'tīhi `Adhābun Yukhzīhi Wa Man Huwa Kādhibun  ۖ  Wa Artaqibū 'Innī Ma`akum Raqībun 011-093 O populli im, veproni sa t mundeni, un veproj, e m von do ta kuptoni se kush do t psoj at dnim q e poshtron dhe kush sht ai rrenacak. Pritni se edhe un s bashku me ju jam duke pritur.  ۖ   ۖ 
Wa Lammā Jā'a 'Amrunā Najjaynā Shu`aybāan Wa Al-Ladhīna 'Āmanū Ma`ahu Biraĥmatin Minnā Wa 'Akhadhati Al-Ladhīna Žalamū Aş-Şayĥatu Fa'aşbaĥū Fī Diyārihimthimīna 011-094 E kur erdhi urdhri Yn, Ne me mshirn ton e shptuam Shuajbin dhe bashk me t edhe ata q besuan, ndrsa zullumqart i kapi britma e tmerri, duke gdhir n vendin e tyre kufoma t gjunjzuara.
Ka'an Lam Yaghnaw Fīhā  ۗ  'Alā Bu`dāan Limadyana Kamā Ba`idat Thamūdu 011-095 (gdhin) Si t mos kishin ekzistuar fare aty. Qoft i shkatrruar Medjeni sikurse ishte shkatrruar Themudi!  ۗ 
Wa Laqad 'Arsalnā Mūsá Bi'āyātinā Wa Sulţānin Mubīnin 011-096 Ne e patm drguar Musain me dispozitat tona dhe me mrekulli konkrete,
'Ilá Fir`awna Wa Mala'ihi Fa Attaba`ū 'Amra Fir`awna  ۖ  Wa Mā 'Amru Fir`awna Birashīdin 011-097 Te faraoni dhe rrethi i tij, e ata iu bindn urdhrit t faraonit, po urdhri i faraonit nuk ishte menuri.  ۖ 
Yaqdumu Qawmahu Yawma Al-Qiyāmati Fa'awradahumu An-Nāra  ۖ  Wa Bi'sa Al-Wirdu Al-Mawrūdu 011-098 N ditn e kijametit ai (faraoni) i prin popullit t vet dhe i fut n zjarr. Sa i shmtuar sht ai vend i ofruar.  ۖ 
Wa 'Utbi`ū Fī Hadhihi La`natan Wa Yawma Al-Qiyāmati  ۚ  Bi'sa Ar-Rifdu Al-Marfūdu 011-099 Edhe n kt bot ata i prcolli mallkimi, e edhe n ditne kijametit. Sa e keqe sht ajo dhurat e dhuruar.  ۚ 
Dhālika Min 'Anbā'i Al-Qurá Naquşşuhu `Alayka  ۖ  Minhā Qā'imun Wa Ĥaşīdun 011-100 Kto jan disa nga lajmet e vendeve q po ti rrfejm ty; disa prej tyre ekzistojn ende, e disa jan shkatrruar.  ۖ 
Wa Mā Žalamnāhum Wa Lakin Žalamū 'Anfusahum  ۖ  Famā 'Aghnat `Anhum 'Ālihatuhumu Allatī Yad`ūna Min Dūni Al-Lahi Min Shay'in Lammā Jā'a 'Amru Rabbika  ۖ  Wa Mā Zādūhum Ghayra Tatbībin 011-101 Ne nuk u bm padrejt atyre, por ata vetvetes i bn padrejt. E kur erdhi urdhri i Zotit tnd, atyre nuk u ndihmuan asgj zotat e tyre, t cilve luteshin pos All-llahut, dhe nuk fituan tjetr pos shkatrrim.  ۖ   ۖ 
Wa Kadhalika 'Akhdhu Rabbika 'Idhā 'Akhadha Al-Qurá Wa Hiya Žālimatun  ۚ  'Inna 'Akhdhahu 'Alīmun Shadīdun 011-102 Ja, kshtu sht ndshkimi i Zotit tnd, kur dnon vendet q jan zullumqare. Vrtet, ndshkimi i Tij sht i dhmbshme i ashpr.  ۚ  ~
'Inna Fī Dhālika La'āyatan Liman Khāfa `Adhāba Al-'Ākhirati  ۚ  Dhālika Yawmun Majmū`un Lahu An-Nāsu Wa Dhalika Yawmun Mash/hūdun 011-103 N kto (rrfime) me t vrtet ka nj prvoj pr at q i friksohet dnimit t bots tjetr. Ajo sht dit e tubimit t njerzve dhe ajo sht dit dshmuese.  ۚ 
Wa Mā Nu'uakhkhiruhu 'Illā Li'jalin Ma`dūdin 011-104 Dhe at (dit) nuk e shtyejm vetm deri n nj afat q sht i caktuar. ~
Yawma Ya'ti Lā Takallamu Nafsun 'Illā Bi'idhnihi  ۚ  Faminhum Shaqīyun Wa Sa`īdun 011-105 E kur t vij ajo dit, askush nuk do t fas, pos me lejen e Tij, e prej tyre (t tubuarve), ka fatzi dhe fatbardh.  ۚ 
Fa'ammā Al-Ladhīna Shaqū Fafī An-Nāri Lahum Fīhā Zafīrun Wa Shahīqun 011-106 e pr sa u prket atyre fatkqinjve, ata jan n zjarr, aty ata kan dihatje e krhamz t vshtir (n frymmarrje).
Khālidīna Fīhā Mā Dāmati As-Samāwātu Wa Al-'Arđu 'Illā Mā Shā'a Rabbuka  ۚ  'Inna Rabbaka Fa``ālun Limā Yurīdu 011-107 Aty jan prgjithmon, sa t jen qiejt dhe toka, prve at ka do Zoti yt, vrtet Zoti yt punon ka dshiron.  ۚ 
Wa 'Ammā Al-Ladhīna Su`idū Fafī Al-Jannati Khālidīna Fīhā Mā Dāmati As-Samāwātu Wa Al-'Arđu 'Illā Mā Shā'a Rabbuka  ۖ  `Aţā'an Ghayra Majdhūdhin 011-108 E pr sa u prket atyre fatmirve,ata jan n Xhennet prgjithmon sa t jen qiejt dhe toka, prveat ka do Zoti yt (All-llahu ju dhuron) shprblim t pakputur.  ۖ 
Falā Taku Fī Miryatin Mimmā Ya`budu Hā'uulā'  ۚ  Mā Ya`budūna 'Illā Kamā Ya`budu 'Ābā'uuhum Min Qablu  ۚ  Wa 'Innā Lamuwaffūhum Naşībahum Ghayra Manqūşin 011-109 Pr adhurimin q bjn kta (idhujtart), ti mos kij dyshim (se sht i kot). Nuk adhurojn tjetr vetm si adhuronin m par prindrit e tyre, e Ne do tu japim pjesn e tyre pa mangsi.  ۚ   ۚ 
Wa Laqad 'Ātaynā Mūsá Al-Kitāba Fākhtulifa Fīhi  ۚ  Wa Lawlā Kalimatun Sabaqat Min Rabbika Laquđiya Baynahum  ۚ  Wa 'Innahum Lafī Shakkin Minhu Murībin 011-110 Ne edhe Musait i patm dhn librin, e u b prarje rreth tij, e sikur t mos ishte vendim i Zotit tnd i prcaktuar m heret, me siguri do t kryhej (dnimi kundr tyre). Vrtet, ata (populli yt) kan shprehur dyshim rreth tij.  ۚ   ۚ 
Wa 'Inna Kullā Lammā Layuwaffiyannahum Rabbuka 'A`mālahum  ۚ  'Innahu Bimā Ya`malūna Khabīrun 011-111 Ska tjetr, vetm se secilit prej tyre, Zoti yt do tu prmbush veprat e tyre, se Ai sht i njohur hollsisht pr at q veprojn.  ۚ 
Fāstaqim Kamā 'Umirta Wa Man Tāba Ma`aka Wa Lā Taţghaw  ۚ  'Innahu Bimā Ta`malūna Başīrun 011-112 Ti (Muhammed) prqndrohu vendosmrisht ashtu si je i urdhruar, e bashk me ty edhe ata q u penduan (prej idhujtaris), e mos tejkaloni (kufijt e caktuar), se m t vrtet Ai sht shikues i asaj q veproni.  ۚ 
Wa Lā Tarkanū 'Ilá Al-Ladhīna Žalamū Fatamassakumu An-Nāru Wa Mā Lakum Min Dūni Al-Lahi Min 'Awliyā'a Thumma Lā Tunşarūna 011-113 Dhe mos anoni kah ata q bn zullum, e pr at shkak tju kap zjarri, sepse prve All-llahut nuk keni mbrojts, e mbeteni t pa ndihmuar.
Wa 'Aqimi Aş-Şalāata Ţarafayi An-Nahāri Wa Zulafāan Mina Al-Layli  ۚ  'Inna Al-Ĥasanāti Yudh/hibna As-Sayyi'āti  ۚ  Dhālika Dhikrá Lildhdhākirīna 011-114 Dhe fale namazin n dy skajet e dits, e edhe n ort e arta (me ditn) t nats. Ska dyshim se vepra e mira i shlyejn ato t kqiat. Kjo sht nj kshill pr ata q pranojn kshillat.  ۚ   ۚ 
Wa Aşbir Fa'inna Al-Laha Lā Yuđī`u 'Ajra Al-Muĥsinīna 011-115 Dhe ti, jij i durueshm, se All-llahu nuk ua humb shprblimin bmirsve.
Falawlā Kāna Mina Al-Qurūni Min Qablikum 'Ūlū Baqīyatin Yanhawna `Ani Al-Fasādi Fī Al-'Arđi 'Illā Qalīlāan Mimman 'Anjaynā Minhum  ۗ  Wa Attaba`a Al-Ladhīna Žalamū Mā 'Utrifū Fīhi Wa Kānū Mujrimīna 011-116 E prse t mos ket pasur nga breznit q ishin para jush, t zott e mendjes e t nderit q t ndalonin rregullimin e kaosin n tok, prve nj pakice, t cilt i shptuam (ngase frenuan nga t kqiat), e ata q ishin mizor u dhan pas knaqsive si t shfrenar, duke vazhduar t jen mkatar.  ۗ 
Wa Mā Kāna Rabbuka Liyuhlika Al-Qurá Bižulmin Wa 'Ahluhā Muşliĥūna 011-117 E Zoti yt nuk sht q t shkatrroj mizorisht vendet, nse banort e tyre jan punmir.
Wa Law Shā'a Rabbuka Laja`ala An-Nāsa 'Ummatan Wāĥidatan  ۖ  Wa Lā Yazālūna Mukhtalifīna 011-118 Sikur t dshironte Zoti yt, do ti bnte njerzit t nj feje (por nuk dshiroi, ai e di pse). Ata vazhdimisht jan n kundrshtime (mes vete),  ۖ 
'Illā Man Raĥima Rabbuka  ۚ  Wa Lidhalika Khalaqahum  ۗ  Wa Tammat Kalimatu Rabbika La'amla'anna Jahannama Mina Al-Jinnati Wa An-Nāsi 'Ajma`īna 011-119 Prve atij q mshiroi zoti yt. Po pr kt edhe i krijoi ata. Fjala e Zotit tnd: Gjithsesi do ta bush Xhehennemin me t gjith exhint dhe njerzit, ka marr fund (sht plotsuar).  ۚ   ۗ 
Wa Kullāan Naquşşu `Alayka Min 'Anbā'i Ar-Rusuli Mā Nuthabbitu Bihi Fu'uādaka  ۚ  Wa Jā'aka Fī Hadhihi Al-Ĥaqqu Wa Maw`ižatun Wa Dhikrá Lilmu'uminīna 011-120 T gjitha kto q ti rrfyem ty nga lajmet e pejgamberve, jan q t forcojn zemrn tnde, dhe n to ka ardhur e vrteta e kshilla, si dhe prkujtime pr besimtart.  ۚ 
Wa Qul Lilladhīna Lā Yu'uminūna A`malū `Alá Makānatikum 'Innā `Āmilūna 011-121 E atyre q nuk besojn thuaju: Veproni sa t mundeni n at t tuajn, edhe ne jemi duke vepruar.
Wa Antažirū 'Innā Muntažirūna 011-122 Ju pritni (do t na gjej neve), edhe ne jemi duke pritur (se do tju gjej juve).
Wa Lillahi Ghaybu As-Samāwāti Wa Al-'Arđi Wa 'Ilayhi Yurja`u Al-'Amru Kulluhu Fā`bud/hu Wa Tawakkal `Alayhi  ۚ  Wa Mā Rabbuka Bighāfilin `Ammā Ta`malūna 011-123 Vetm All-llahut i takon dija pr fshehtsit e qiejve dhe t toks, do shtje i kthehet (n kompetenc) vetm atij, pra adhuroje At, mbshtetu te Ai, se Zoti yt, nuk sht i panjohur pr at q veproni.  ۚ 
Next Sūrah