18) Sūrat Al-Kahf

Printed format

18)

Al-Ĥamdu Lillahi Al-Ladhī 'Anzala `Alá `Abdihi Al-Kitāba Wa Lam Yaj`al Llahu `Iwajā 018-001 Falnderimi i takon vetm All-llahut q ia shpalli robit t vet Librin dhe n t nuk lejoi ndonj kundrthnie.
Qayyimāan Liyundhira Ba'sāan Shadīdāan Min Ladunhu Wa Yubashshira Al-Mu'uminīna Al-Ladhīna Ya`malūna Aş-Şāliĥāti 'Anna Lahum 'Ajrāan Ĥasanāan 018-002 (ia shpalli) T sakt (pa shmangie), pt tua trhequr vrejtjen (atyre q nuk besojn) ndaj nj dnimi t rnd prej Tij, e pr ti prgzuar besimtart q bjn vepra t mira, se ata do t ken nj shprblim t mrekullueshm.
Mākithīna Fīhi 'Abadāan 018-003 Duke qen n t prgjithmon. ~
Wa Yundhira Al-Ladhīna Qālū Attakhadha Al-Lahu Waladāan 018-004 Pr tua trhequr vrejtjen atyre q than se All-llahu ka fmij.
Mmā Lahum Bihi Min `Ilmin Wa Lā Li'ābā'ihim  ۚ  Kaburat Kalimatan Takhruju Min 'Afwāhihim  ۚ  'In Yaqūlūna 'Illā Kadhibāan 018-005 Dhe pr at (fmij), as ata, e as t part e tyre nuk kan kurrfar dijenie. Sa e madhe sht ajo fjal q del nga gojt e tyre, e ata nuk thon tjetr vetm se gnjeshtr.  ۚ   ۚ 
Fala`allaka Bākhi`un Nafsaka `Alá 'Āthārihim 'In Lam Yu'uminū Bihadhā Al-Ĥadīthi 'Asafāan 018-006 A thua ti, do ta shkatrrosh veten nga hidhrimi pas tyre, nse ata nuk i besojn ktij ligjrimi (Kuranit)?
'Innā Ja`alnā Mā `Alá Al-'Arđi Zīnatan Lahā Linabluwahum 'Ayyuhum 'Aĥsanu `Amalāan 018-007 Gjithka q sht mbi tok, Ne e bm stoli t saj, pr ti provuar ata, se cili prej tyre do t jet m veprmir.
Wa 'Innā Lajā`ilūna Mā `Alayhā Şa`īdāan Juruzāan 018-008 Ne kemi pr ta br gjithka q sht mbi t dhe pa bim (shkatrrojm do gjelbrim).
'Am Ĥasibta 'Anna 'Aşĥāba Al-Kahfi Wa Ar-Raqīmi Kānū Min 'Āyātinā `Ajabāan 018-009 A ms mendove ti se ata t vendosurit e shpells dhe Rekimit ishin nga mrekullit Tona m t uditshme?
'Idh 'Awá Al-Fityatu 'Ilá Al-Kahfi Faqālū Rabbanā 'Ātinā Min Ladunka Raĥmatan Wa Hayyi' Lanā Min 'Amrinā Rashadāan 018-010 Kur djelmoshat u strehuan n shpell e than: O Zoti yn, na dhuro nga ana Jote mshir dhe na prgatit udhzim t drejt n tr shtjen ton!
Fađarabnā `Alá 'Ādhānihim Al-Kahfi Sinīna `Adadāan 018-011 Ne u vum mbuloj mbi vesht e tyre (i vum n gjum) n shpell pr disa vite me rradh.
Thumma Ba`athnāhum Lina`lama 'Ayyu Al-Ĥizbayni 'Aĥşá Limā Labithū 'Amadāan 018-012 Pastaj ata i zgjuam (prej gjumit) pr t par se cili prej tyre dy grupeve sht m preciz n njehsimin e kohs sa qndruan gjat.
Naĥnu Naquşşu `Alayka Naba'ahum Bil-Ĥaqqi  ۚ  'Innahum Fityatun 'Āmanū Birabbihim Wa Zidnāhum Hudáan 018-013 Ne po t rrfejm sakt shtjen e tyre. Ata ishin disa djelmosha, kishin besuar Zotin e tyre, e Ne atyre edhe m ua shtuam bindjen.  ۚ 
Wa Rabaţnā `Alá Qulūbihim 'Idh Qāmū Faqālū Rabbunā Rabbu As-Samāwāti Wa Al-'Arđi Lan Nad`uwa Min Dūnihi 'Ilahāan  ۖ  Laqad Qulnā 'Idhāan Shaţaţāan 018-014 Edhe i forcuam zemrat e tyre (i bm t qndrueshm) sa q kur ngritn than: Zoti yn sht Zoti i qiejve e i toks, nuk adhurojm ndonj zot tjetr pos Tij, e Ne atyre edhe m ua shtuam bindjen. ~  ۖ 
Hā'uulā' Qawmunā Attakhadhū Min Dūnihi 'Ālihatan  ۖ  Lawlā Ya'tūna `Alayhim Bisulţānin Bayyinin  ۖ  Faman 'Ažlamu Mimmani Aftará `Alá Al-Lahi Kadhibāan 018-015 Kta, populli yn ka besuar zota tjer pos Tij, pse pra nuk sjellim ndonj argument t qart pr aa? A ka m mizor se aiq shpif gnjeshtr ndaj All-llahut?  ۖ   ۖ 
Wa 'Idh A`tazaltumūhum Wa Mā Ya`budūna 'Illā Al-Laha Fa'wū 'Ilá Al-Kahfi Yanshur Lakum Rabbukum Min Raĥmatihi Wa Yuhayyi' Lakum Min 'Amrikum Mirfaqāan 018-016 Derisa jeni izoluar prej tyre dhe prej asaj q adhurojn ata, pos All-llahut, ather strehonu n shpell, e Zoti juaj ju dhuron nga mshira e tij e gjer dhe u lehtson n shtjen tuaj at q sht n dobin tuaj.
Wa Tará Ash-Shamsa 'Idhā Ţala`at Tazāwaru `An Kahfihim Dhāta Al-Yamīni Wa 'Idhā Gharabat Taqriđuhum Dhāta Ash-Shimāli Wa Hum Fī Fajwatin Minhu  ۚ  Dhālika Min 'Āyāti Al-Lahi  ۗ  Man Yahdi Al-Lahu Fahuwa Al-Muhtadi  ۖ  Wa Man Yuđlil Falan Tajida Lahu Walīyāan Murshidāan 018-017 Dhe ti e shihje diellin kur lindte bartej prej shpells s tyre nga ana e djatht, e kur perndonte largohej nga ata nga ana e majt, e ata ishin n nj vend t gjer t saj. Kjo ishte nj nga argumentet e All-llahut. At q e udhzon All-llahu, ai vrtet sht udhzuar, e at q e humb, ti nuk do t gjejsh pr t ndihms q do ta udhzonte.  ۚ   ۗ   ۖ  Wa Taĥsabuhum 'Ayqāžāan Wa Hum Ruqūdun  ۚ  Wa Nuqallibuhum Dhāta Al-Yamīni Wa Dhāta Ash-Shimāli  ۖ  Wa Kalbuhum Bāsiţun Dhirā`ayhi Bil-Waşīdi  ۚ  Lawi Aţţala`ta `Alayhim Lawallayta Minhum Firārāan Wa Lamuli'ta Minhum Ru`bāan 018-018 Do t mendoje se ata jan t zgjuar, ndrsa ata ishin t fjetur, e Ne i rotullonim her n krahun e djatht e her n t majtin. Qeni i tyre kishte shtrir kmbt e para pran hyrjes. Sikur t kishe hasur n ta, do t ishe kthyer duke ikur dhe do t ishe mbushur frik prej tyre.  ۚ   ۖ   ۚ 
Wa Kadhalika Ba`athnāhum Liyatasā'alū Baynahum  ۚ  Qāla Qā'ilun Minhum Kam Labithtum  ۖ  Qālū Labithnā Yawmāan 'Aw Ba`đa Yawmin  ۚ  Qālū Rabbukum 'A`lamu Bimā Labithtumb`athū 'Aĥadakum Biwariqikum Hadhihi 'Ilá Al-Madīnati Falyanžur 'Ayyuhā 'Azká Ţa`āmāan Falya'tikum Birizqin Minhu Wa Līatalaţţaf Wa Lā Yush`iranna Bikum 'Aĥadāan 018-019 Ashtu (sikurse i vum n gjum) i zgjuam ata q t pyesin njri-tjetrin (se sa kan fjetur). Njri prej tyre foli e tha: Sa keni ndejur? Ata than:Kemi ndejur nj dit ose nj pjes t dits! Disa than: Zoti juaj e di m s miri se sa keni ndejur, prandaj drgonie njrin prej jush me kt argjend (monedh argjendi) n qytet, e t zgjedh ushqim m t mir, e tju sjell at juve dhe le t ket shum kujdes e t mos i jap t kuptoj askujt pr ju.  ۚ   ۖ   ۚ  ~ 'Innahum 'In Yažharū `Alaykum Yarjumūkum 'Aw Yu`īdūkum Fī Millatihim Wa Lan Tufliĥū 'Idhāan 'Abadāan 018-020 Pse, nse ata (t qytetit) kuptojn pr ju, do tju mbysin me gur, ose do tju kthejn n fen e tyre, e ather kurr nuk keni pr t shptuar.
Wa Kadhalika 'A`tharnā `Alayhim Liya`lamū 'Anna Wa`da Al-Lahi Ĥaqqun Wa 'Anna As-Sā`ata Lā Rayba Fīhā 'Idh Yatanāza`ūna Baynahum 'Amrahum  ۖ  Faqālū Abnū `Alayhim Bunyānāan  ۖ  Rabbuhum 'A`lamu Bihim  ۚ  Qāla Al-Ladhīna Ghalabū `Alá 'Amrihim Lanattakhidhanna `Alayhim Masjidāan 018-021 Dhe ashtu (sikurse i zgjuam nga gjumi) i zbuluam (ti shohim njerzit), e t kuptojn se premtimi i All-llahut (pr ringjallje) sht i sigurt dhe se katastrofa e prgjithshme (kijameti) sht e padyshimt. (i zgjuam) Mu ather kur ata (populli) bisedonin pr shtjen e tyre dhe than: Ndronu atyre nj ndrtes (t jet shenj). Zoti i tyre di m s miri pr ta. E ata q ishin me shumic than: Do t ndrojm gjithqysh n hyrjen e tyre nj xhami.  ۖ   ۖ   ۚ  Sayaqūlūna Thalāthatun Rābi`uhum Kalbuhum Wa Yaqūlūna Khamsatun Sādisuhum Kalbuhum Rajmāan Bil-Ghaybi  ۖ  Wa Yaqūlūna Sab`atun Wa Thāminuhum Kalbuhum  ۚ  Qul Rabbī 'A`lamu Bi`iddatihim Mā Ya`lamuhum 'Illā Qalīlun  ۗ  Falā Tumāri Fīhim 'Illā Mirā'an Žāhirāan Wa Lā Tastafti Fīhim Minhum 'Aĥadāan 018-022 Ata (q bisedonin pr kt) do t thon: Ishin tre, i katrti ishte qeni i tyre, dhe thon: Ishin pes, e qeni i tyre ishte i gjashti i tyre, kjo ishte hamendje, po edhe thon: Ishin shtat, e qeni i tyre ishte i teti! Thuaj: Zoti im di m s miri pr numrin e tyre, prvenj pakice nuk di kush pr ta, e ti (Muhammed) mos polemizo pr numrin e tyre vetm ashtu n trsi, dhe ask mos e pyet pr ta.  ۖ   ۚ   ۗ  Wa Lā Taqūlanna Lishay'in 'Innī Fā`ilun Dhālika Ghadāan 018-023 Dhe mos thuaj kurrsesi pr ndonj shtje: Un do t bj kt nesr!
'Illā 'An Yashā'a Al-Lahu  ۚ  Wa Adhkur Rabbaka 'Idhā Nasīta Wa Qul `Asá 'An Yahdiyani Rabbī Li'qraba Min Hādhā Rashadāan 018-024 Vetm (nse i shton): N dasht All-llah! E kur t harrosh, prmende Zotin tnd dhe thuaj: Shpresohet se Zoti im do t m jap udhzim edhe m t afrt prej ktij (t as-habi kehfit).  ۚ 
Wa Labithū Fī Kahfihim Thalātha Miā'atin Sinīna Wa Azdādū Tis`āan 018-025 (dhe thonin) Ata qndruan n shpelln e tyre treqind e nnt vjet.
Quli Al-Lahu 'A`lamu Bimā Labithū  ۖ  Lahu Ghaybu As-Samāwāti Wa Al-'Arđi  ۖ  'Abşir Bihi Wa 'Asmi`  ۚ  Mā Lahum Min Dūnihi Min Wa Līyin Wa Lā Yushriku Fī Ĥukmihi 'Aĥadāan 018-026 Thuaj: All-llahu e di m s miri sa kan ndejur, Atij i takon fshehtsia e qiejve dhe toks. Çfar (i uditshm) sht t pamt e Tij dhe far sht t dgjuarit e Tij! Pos Tij ata (njerzit) nuk kan ndihmtar. N vendimin e Tij nuk mund ti przihet askush.  ۖ   ۖ   ۚ  ~
Wa Atlu Mā 'Ūĥiya 'Ilayka Min Kitābi Rabbika  ۖ  Lā Mubaddila Likalimātihi Wa Lan Tajida Min Dūnihi Multaĥadāan 018-027 Lexo ka t sht shpallur ty nga libri i Zotit tnd! Nuk ka kush q mund ti ndryshoj fjalt e Tij dhe pos Tij, nuk mund t gjesh stehim.  ۖ 
Wa Aşbir Nafsaka Ma`a Al-Ladhīna Yad`ūna Rabbahum Bil-Ghadāati Wa Al-`Ashīyi Yurīdūna Wajhahu Wa Lā  ۖ  Ta`du `Aynāka `Anhum Turīdu Zīnata Al-Ĥayāati Ad-Dunyā Wa Lā  ۖ  Tuţi` Man 'Aghfalnā Qalbahu `An Dhikrinā Wa Attaba`a Hawāhu Wa Kāna 'Amruhu Furuţāan 018-028 Prkufizoje veten tnde me ata q lusin Zotin e tyre mngjes e mbrmje, e q kan pr qllim knaqsin (razin) e Tij, dhe mos i hiq syt e tu prej tyre e t krkosh bukurin e ksaj bote dhe mos iu bind atij q ia kemi shmangur zemrn e tij prej prkjtimit ndaj Nesh dhe i sht dhn epshit t vet, pse puna e tij ka mbaruar.  ۖ   ۖ 
Wa Quli Al-Ĥaqqu Min Rabbikum  ۖ  Faman Shā'a Falyu'umin Wa Man Shā'a Falyakfur  ۚ  'Innā 'A`tadnā Lilžžālimīna Nārāan 'Aĥāţa Bihim Surādiquhā  ۚ  Wa 'In Yastaghīthū Yughāthū Bimā'in Kālmuhli Yash Al-Wujūha  ۚ  Bi'sa Ash-Sharābu Wa Sā'at Murtafaqāan 018-029 E ti thuaj: E vrteta sht nga Zoti juaj, e kush t doj, le t besoj, e kush t doj, le t mohoj. Ne kemi prgaditur pr jobesimtart zjarr q muret e tij (t flaks) i rrethojn ata, e nse krkojn shptim, ndihmohen me nj uj si katran q przhit fytyrat. E shmtuar sht ajo pije, e vend i keq sht ai.  ۖ   ۚ   ۚ   ۚ  'Inna Al-Ladhīna 'Āmanū Wa `Amilū Aş-Şāliĥāti 'Innā Lā Nuđī`u 'Ajra Man 'Aĥsana `Amalāan 018-030 E ata q besuan dhe bn vepra t mira, ska dyshim se Ne nuk humbim shprblimin atij q sht bamirs.
'Ūlā'ika Lahum Jannātu `Adnin Tajrī Min Taĥtihimu Al-'Anhāru Yuĥallawna Fīhā Min 'Asāwira Min Dhahabin Wa Yalbasūna Thiyābāan Khuđrāan Min Sundusin Wa 'Istabraqin Muttaki'īna Fīhā `Alá Al-'Arā'iki  ۚ  Ni`ma Ath-Thawābu Wa Ĥasunat Murtafaqāan 018-031 T tillt e kan vendin n Xhennetin e Adnit, nn t cilin rrjedhin lumenj; e aty stolisen me rrath t art dore dhe ata veshin rrobe t gjelbrta prej mndafshi t holl e t trash, jan mbshtetur aty n shtretr. Sa shprblim i mrekulleshm sht dhe sa vend i bukur sht ai.  ۚ  Wa Ađrib Lahum Mathalāan Rajulayni Ja`alnā Li'ĥadihimā Jannatayni Min 'A`nābin Wa Ĥafafnāhumā Binakhlin Wa Ja`alnā Baynahumā Zar`āan 018-032 E ti sillu atyre (q krkuan ti largosh varfanjakt) si shembul dy njerz; njrit prej tyre i dham dy kopshte (vreshta) nga rrushi dhe ato i rrethuam me hurma, e n mes atyre djave bim tjera.
Kiltā Al-Jannatayni 'Ātat 'Ukulahā Wa Lam Tažlim Minhu Shay'āan  ۚ  Wa Fajjarnā Khilālahumā Naharāan 018-033 T dy kopshtet jepnin frutat e veta pa munguar prej tyre asgj, e n mesin e tyre bm t rrjedh nj lum.  ۚ 
Wa Kāna Lahu Thamarun Faqāla Lişāĥibihi Wa Huwa Yuĥāwiruhu 'Anā 'Aktharu Minka Mālāan Wa 'A`azzu Nafarāan 018-034 Ai kishte edhe pasuro tjetr. E ai atij shokut t vet (q ishte besimtar) itha: - duke iu krenuar atij - Un kam pasuri m shum se ti e, kam edhe krah m t fort! ~
Wa Dakhala Jannatahu Wa Huwa Žālimun Linafsihi Qāla Mā 'Ažunnu 'An Tabīda Hadhihi 'Abadāan 018-035 Dhe ai hyri n kopshtin e vet (e me besimtarin pr dore), po duke qen dmtues i vets (duke mos besuar dhe duke u krenuar) tha: Un nuk mendoj se zhduket kjo kurr! ~
Wa Mā 'Ažunnu As-Sā`ata Qā'imatan Wa La'in Rudidtu 'Ilá Rabbī La'ajidanna Khayrāan Minhā Munqalabāan 018-036 Dhe nuk besoj se do t ndodh kijameti, (dita e gjykimit), por nse bhet q t kthehem te Zoti im, padyshim do t gjej ardhmri edhe m t mir se kjo.
Qāla Lahu Şāĥibuhu Wa Huwa Yuĥāwiruhu 'Akafarta Bial-Ladhī Khalaqaka Min Turābin Thumma Min Nuţfatin Thumma Sawwāka Rajulāan 018-037 Atij ai shoku ivet (besimtari) itha - duke e polemizuar at -: A e mohove At q t krijoi ty nga dheu, pastaj nga nj pik uji, pastaj t bri njeri t plot? ~
Lakinnā Huwa Al-Lahu Rabbī Wa Lā 'Ushriku Birabbī 'Aĥadāan 018-038 Por pr mua, Ai All-llahu sht Zoti im, e Zotit tim un nuk ibj shok ask!
Wa Lawlā 'Idh Dakhalta Jannataka Qulta Mā Shā'a Al-Lahu Lā Qūwata 'Illā Bil-Lahi  ۚ  'In Tarani 'Anā 'Aqalla Minka Mālāan Wa Waladāan 018-039 E pse ti kur hyre n kopshtin tnd nuk the: Ma shaell llah, la kuvete il-la bil lah - (Allhu ka do, bhet, ska fuqi pa ndihmn e Tij). Nse ti m sheh mua se un kam m pak prej teje edhe pasuri edhe fmij (krah m t dobt).  ۚ 
Fa`asá Rabbī 'An Yu'utiyanī Khayrāan Min Jannatika Wa Yursila `Alayhā Ĥusbānāan Mina As-Samā'i Fatuşbiĥa Şa`īdāan Zalaqāan 018-040 Po un shpresoj se Zoti im do t m jap edhe m t mir nga kopshti yt, e ktij tndit ti shkaktoj fatkeqsi nga qielli e t gdhij tok e lmuar (e zhveshur).
'Aw Yuşbiĥa Mā'uuhā Ghawrāan Falan Tastaţī`a Lahu Ţalabāan 018-041 Ose t gdhij uji i shterur, e ti kurrsesi nuk mund ta krkosh at!
Wa 'Uĥīţa Bithamarihi Fa'aşbaĥa Yuqallibu Kaffayhi `Alá Mā 'Anfaqa Fīhā Wa Hiya Khāwiyatun `Alá `Urūshihā Wa Yaqūlu Yā Laytanī Lam 'Ushrik Birabbī 'Aĥadāan 018-042 Dhe vrtet, u shkatrruan frutat e ti, e ai filloi trrah shuplakt pr at q kishte shpenzuar n t, e ajo ishte rrnuar n kulmet e saj dhe thoshte: O i mjeri un, t mos i kisha br Zotit tim ak shok!
Wa Lam Takun Lahu Fi'atun Yanşurūnahu Min Dūni Al-Lahi Wa Mā Kāna Muntaşirāan 018-043 E nuk pati krah (grup), pve All-llahut t vrtet q ti ndihmoj atij dhe nuk mundi ta pengoj.
Hunālika Al-Walāyatu Lillahi Al-Ĥaqqi  ۚ  Huwa Khayrun Thawābāan Wa Khayrun `Uqan 018-044 N at vend ndihma sht vetm e All-llahut t vrrtet. Ai sht shprblyesi m i mir dh te Ai hst prfundimi m i mir.  ۚ 
Wa Ađrib Lahum Mathala Al-Ĥayāati Ad-Dunyā Kamā'in 'Anzalnāhu Mina As-Samā'i Fākhtalaţa Bihi Nabātu Al-'Arđi Fa'aşbaĥa Hashīmāan Tadhrūhu Ar-Riyāĥu  ۗ  Wa Kāna Al-Lahu `Alá Kulli Shay'in Muqtadirāan 018-045 E ti (Muhammed) paraqitjau atyre shembullin e ksaj bote q sh si nj uj (shi) q Ne e lhsojm nga qielli, e prej tij bima e toks zhvillohet e shpeshtohet sa q przihet mes vete, e pas pak ajo bhet byk (pas tharjes) q e shprndajn errat. All-llahuka fuqi pr do send.  ۗ  Al-Mālu Wa Al-Banūna Zīnatu Al-Ĥayāati Ad-Dunyā Wa  ۖ  Al-Bāqiyātu Aş-Şāliĥātu Khayrun `Inda Rabbika Thawābāan Wa Khayrun 'Amalāan 018-046 pasuria dhe fmijt jan stoli e ksaj bote, kurse veprat e mira (frtyi i t cilave sht i prjetshm) jan shprblimi m i mir te Zoti yt dhe jan shpresa m e mir.  ۖ 
Wa Yawma Nusayyiru Al-Jibāla Wa Tará Al-'Arđa Bārizatan Wa Ĥasharnāhum Falam Nughādir Minhum 'Aĥadāan 018-047 (Prkujto) Ditn kur Ne i shkulim kodrat, dhe tokn e sheh t shesht (t zbuluar) dhe Ne i tubojm ata e nuk na mbete asnj prej tyre pa e tubuar.
Wa `Uriđū `Alá Rabbika Şaffāan Laqad Ji'tumūnā Kamā Khalaqnākum 'Awwala Marratin  ۚ  Bal Za`amtum 'Allan Naj`ala Lakum Maw`idāan 018-048 48-49. Dhe vihet libri (i veprave),e i sheh mkatart t friksuar nga shnimet q jan n t dh thon: T mjert ne, sht puna e ktij libri q nuk ka ln as (mkat) t vogl e as t madh pa e prfshir? dhe at q vepruan e gjejn t gatshme - prezente, e Zoti yt nuk i bn padrejt askujt.  ۚ 
Wa Wuđi`a Al-Kitābu Fatará Al-Mujrimīna Mushfiqīna Mimmā Fīhi Wa Yaqūlūna Yā Waylatanā Māli Hādhā Al-Kitābi Lā Yughādiru Şaghīratan Wa Lā Kabīratan 'Illā 'Aĥşāhā  ۚ  Wa Wajadū Mā `Amilū Ĥāđirāan  ۗ  Wa Lā Yažlimu Rabbuka 'Aĥadāan 018-049 48-49. Dhe vihet libri (i veprave),e i sheh mkatart t friksuar nga shnimet q jan n t dh thon: T mjert ne, sht puna e ktij libri q nuk ka ln as (mkat) t vogl e as t madh pa e prfshir? dhe at q vepruan e gjejn t gatshme - prezente, e Zoti yt nuk i bn padrejt askujt.  ۚ   ۗ 
Wa 'Idh Qulnā Lilmalā'ikati Asjudū Li'dama Fasajadū 'Illā 'Iblīsa Kāna Mina Al-Jinni Fafasaqa `An 'Amri Rabbihi  ۗ  'Afatattakhidhūnahu Wa Dhurrīyatahu 'Awliyā'a Min Dūnī Wa Hum Lakum `Adūwun  ۚ  Bi'sa Lilžžālimīna Badalāan 018-050 (Prkujto) Kur u tham engjjve: Pruluni Ademit, e ata iu pruln prpos Iblisit. Ai ishte nga xhint, prandaj nuk respektoi urdhrin e Zotit t vet. Vall, a n vend Timin do ta merrni pr mik at dhe pasardhsit e tij, ndrsa ata jan armiq tuaj? Sa kmbim i shmtuar sht ai i jobesimtarve! ~  ۗ  ~  ۚ 
Mā 'Ash/hadtuhum Khalqa As-Samāwāti Wa Al-'Arđi Wa Lā Khalqa 'Anfusihim Wa Mā Kuntu Muttakhidha Al-Muđillīna `Ađudāan 018-051 Un nuk ua prezentova krijimin e qiejve e t toks atyre q po i adhuroni e as krijimin e vet atyre, e as nuk mora mdihmtr t humburit.
Wa Yawma Yaqūlu Nādū Shurakā'iya Al-Ladhīna Za`amtum Fada`awhum Falam Yastajībū Lahum Wa Ja`alnā Baynahum Mawbiqāan 018-052 E ditn kur Ai thot: Thirrni ata, pr t cilt menduat se jan bashpuntort e Mij! I thrrasin, por ata nuk u prgjigjen (pr ndihm) atyre dhe ato lidhjet e tyre (n dynja) Ne i zhdukim.
Wa Ra'á Al-Mujrimūna An-Nāra Fažannū 'Annahum Muwāqi`ūhā Wa Lam Yajidū `Anhā Maşrifāan 018-053 Kriminelt e shohin zjarri dhe binden se do t hudhen n t, dhe se nuk do t gjejn shtegdalje prej tij.
Wa Laqad Şarrafnā Fī Hādhā Al-Qur'āni Lilnnāsi Min Kulli Mathalin  ۚ  Wa Kāna Al-'Insānu 'Akthara Shay'in Jadalāan 018-054 N kt Kuran Ne shtruam do lloji shembulli pr hir t njerzve, po njeriu (jobesimtar), m shum se do tjetr sht kundrshtar.  ۚ 
Wa Mā Mana`a An-Nāsa 'An Yu'uminū 'Idh Jā'ahumu Al-Hudá Wa Yastaghfirū Rabbahum 'Illā 'An Ta'tiyahum Sunnatu Al-'Awwalīna 'Aw Ya'tiyahumu Al-`Adhābu Qubulāan 018-055 Pasi q tu ket ardhur udhzimi, njerzit nuk i pengoi tjetr t besojn dhe t krkojn falje prej Zotit t tyre, vetm se presin tu vij edhe atyre fatkeqsia e popujve t mparshm ose tu vij atyre dnimi ball pr ball.
Wa Mā Nursilu Al-Mursalīna 'Illā Mubashshirīna Wa Mundhirīna  ۚ  Wa Yujādilu Al-Ladhīna Kafarū Bil-Bāţili Liyudĥiđū Bihi Al-Ĥaqqa  ۖ  Wa Attakhadhū 'Āyātī Wa Mā 'Undhirū Huzūan 018-056 Ne nuk i drgojm ndrushe t drguarit pos vetm si prgzues e qortues. E, megjithat, ata q nuk besuan polemizojn me t, ta mbizotroj t vrtetn, dhe argumentet e Mia dhe at me ka u qortuan i marrin pr tallje.  ۚ   ۖ 
Wa Man 'Ažlamu Mimman Dhukkira Bi'āyāti Rabbihi Fa'a`rađa `Anhā Wa Nasiya Mā Qaddamat Yadāhu  ۚ  'Innā Ja`alnā `Alá Qulūbihim 'Akinnatan 'An Yafqahūhu Wa Fī 'Ādhānihim Waqrāan Wa 'In  ۖ  Tad`uhum 'Ilá Al-Hudá Falan Yahtadū 'Idhāan 'Abadāan 018-057 Kush sht m zullumqar se ai q sht kshilluar me argumentet e Zotit t vet, e ua kthejn shpinn atyre dhe harron at q vet e punoi? Ne kemi vn mbi zemrat e tyre mbules n mnyr q t mos e kuptojn at (Kuranin), kurse n vesht e tyre shurdhim, andaj edhe nse i thrret ti ata nrrug t drejt, ata si t till nuk do t udhzohen kurr. ~  ۚ   ۖ 
Wa Rabbuka Al-Ghafūru Dhū Ar-Raĥmati  ۖ  Law Yu'uākhidhuhum Bimā Kasabū La`ajjala Lahumu Al-`Adhāba  ۚ  Bal Lahum Maw`idun Lan Yajidū Min Dūnihi Maw'ilāan 018-058 Zoti yt sht q fl shum dhe bn mshir t madhe, sikur ti ndshkonte ata pr at q kan vepruar, do tua ngutte atyre tash dnimin, por ata kan momentin e caktuar, e pos Tij nuk do t gjejn ata strehim.  ۖ   ۚ 
Wa Tilka Al-Qurá 'Ahlaknāhum Lammā Žalamū Wa Ja`alnā Limahlikihim Maw`idāan 018-059 Ato jan fshatra (vendbanime) q kur bn zullum, Ne i shkatrruam dhe pr shkatrrimin e tyre u patm caktuar koh t sakta.
Wa 'Idh Qāla Mūsá Lifatāhu Lā 'Abraĥu Ĥattá 'Ablugha Majma`a Al-Baĥrayni 'Aw 'Amđiya Ĥuqubāan 018-060 (prkjto) Kur Musai djaloshit q e shoqronte i tha: Nuk do t ndalem s ecuri deri t arrij vendtakimin e e dy deteve, ose do t udhtoj nj koh t gjat.
Falammā Balaghā Majma`a Baynihimā Nasiyā Ĥūtahumā Fa Attakhadha Sabīlahu Fī Al-Baĥri Sarabāan 018-061 Kur arritn ata t dy vendtakimin e atyre deteve, e harruan pehkun e tyre, e ai (peshku) mori rrugn e vet si (strofull) n det.
Falammā Jāwazā Qāla Lifatāhu 'Ātinā Ghadā'anā Laqad Laqīnā Min Safarinā Hādhā Naşabāan 018-062 Pasi ata e kaluan at vend, ai (Musai) i tha djaloshit: Na jep silln ton (ushqimin), meq nga ky udhtim jemi lodhur.
Qāla 'Ara'ayta 'Idh 'Awaynā 'Ilá Aş-Şakhrati Fa'innī Nasītu Al-Ĥūta Wa Mā 'Ansānīhu 'Illā Ash-Shayţānu 'An 'Adhkurahu  ۚ  Wa Attakhadha Sabīlahu Fī Al-Baĥri `Ajabāan 018-063 AI (djaloshi - Jusha bin Nun) tha: A e sheh!? Kur u strehuam te shkmbi, un e harrova peshkun dhe prve djallit, nuk m bri ksh ta harroj q t prkujtoj ty at, dhe ai n mnyr t uditshme mori rrugn pr n det! ~  ۚ 
Qāla Dhālika Mā Kunnā Nabghi  ۚ  Fārtaddā `Alá 'Āthārihimā Qaşaşāan 018-064 Ai (Musai) tha: Ai sht (vendi) q ne po e krkojm! Dhe u kthyen q t dy rrugs s tyre prej nga kishin ardhur.  ۚ 
Fawajadā `Abdāan Min `Ibādinā 'Ātaynāhu Raĥmatan Min `Indinā Wa `Allamnāhu Min Ladunnā `Ilmāan 018-065 Dhe e gjetn nj rob Tan, t cilit i kemi dhuruar mshir nga ana e Jon dhe e kemi msuar me nj dituri t posame nga Ne.
Qāla Lahu Mūsá Hal 'Attabi`uka `Alá 'An Tu`allimani Mimmā `Ullimta Rushan 018-066 Atij (Hidrit - njeriut t mir e t dijshm) Musai i tha: A pranon t vij me ty, q t m msosh nga ajo q je imsuar(i dhuruar) ti: dituri t drejt e t vrtet?
Qāla 'Innaka Lan Tastaţī`a Ma`iya Şaban 018-067 Ai (Hidri) tha: Sigurisht, ti nuk do t mund t kesh durim me mua!
Wa Kayfa Taşbiru `Alá Mā Lam Tuĥiţ Bihi Khuban 018-068 Si do t durosh pr at q nuk je i njoftuar?
Qāla Satajidunī 'In Shā'a Al-Lahu Şābirāan Wa Lā 'A`şī Laka 'Aman 018-069 (Musai) Tha: N dasht All-llahu, do t shohsh se do t jem i durueshm dhe nuk do t kundrshtoj ty asgj!
Qāla Fa'ini Attaba`tanī Falā Tas'alnī `An Shay'in Ĥattá 'Uĥditha Laka Minhu Dhikrāan 018-070 Ai i tha: Nse m shoqron ti mua, ather mos m pyet pr asgj, derisa un vet t t tregoj pr t.
nţalaqā Ĥattá 'Idhā Rakibā Fī As-Safīnati Kharaqahā  ۖ  Qāla 'Akharaqtahā Litughriqa 'Ahlahā Laqad Ji'ta Shay'āan 'Iman 018-071 E ata t dy shkuan *duke ecur) deri kur hipn n anije, ai (i dishmi) e shqeu at. Ai (Musai) tha: A e shqeve q ti fundossh udhtart e saj, vrtet bre nj pun t hatashme?  ۖ 
Qāla 'Alam 'Aqul 'Innaka Lan Tastaţī`a Ma`iya Şaban 018-072 Tha: A nuk t thash se nuk do t mund t kehs durim me mua?
Qāla Lā Tu'uākhidhnī Bimā Nasītu Wa Lā Turhiqnī Min 'Amrī `Usrāan 018-073 (Musai) Tha: Mos m qorto pr se harrova dhe m mundo me vshtirsi n kt shoqrim timin (lehtsoma punn)!
nţalaqā Ĥattá 'Idhā Laqiyā Ghulāmāan Faqatalahu Qāla 'Aqatalta Nafsāan Zakīyatan Bighayri Nafsin Laqad Ji'ta Shay'āan Nukrāan 018-074 Vazhduan t shkojn deri kur e takuan nj djal t ri, e ai (i dijshmi) e mbyti at. (Musai) Tha: A e mbyte njeriun e pastr, pa mbyt ai ask?! Vrtet ke br nj pum t shmtuar!
Qāla 'Alam 'Aqul Laka 'Innaka Lan Tastaţī`a Ma`iya Şaban 018-075 Ai (i dijshmi) tha: A nuk t thash se vrtet ti nuk do t mund t kesh durim me mua?
Qāla 'In Sa'altuka `An Shay'in Ba`dahā Falā Tuşāĥibnī  ۖ  Qad Balaghta Min Ladunnī `Udhan 018-076 (Musai) Tha: Nse pas ksaj t pyes (t kundrshtoj) pr ndonj gj, ather mos m lejo t shoqroj. Tashm ndaj meje ke arsyetim (t mos m shoqrosh)!  ۖ 
nţalaqā Ĥattá 'Idhā 'Atayā 'Ahla Qaryatin Astaţ`amā 'Ahlahā Fa'abaw 'An Yuđayyifūhumā Fawajadā Fīhā Jidārāan Yurīdu 'An Yanqađđa Fa'aqāmahu  ۖ  Qāla Law Shi'ta Lāttakhadhta `Alayhi 'Ajan 018-077 Vazhduan t shkojn deri arritn te bannort e nj qyteti q prej tyre krkuan tu japin ushqim, po ata nuk deshn ti pranojn si mysafir (e as ti ushqejn) e ata t dy gjetn nj mur q gati rrzohej, e ai e drejtoi at (murin). (Musai) Tha: Sikur t kishe dashur do tu merrje shprblim pr kt!  ۖ 
Qāla Hādhā Firāqu Baynī Wa Baynika  ۚ  Sa'unabbi'uka Bita'wīli Mā Lam Tastaţi` `Alayhi Şaban 018-078 Ai (i dijshmi) tha: Tash ka ardhur koha e ndarjes mes meje e teje, e un do t tregoj pr domethnien e asaj q nuk mund t kesh durim!  ۚ 
'Ammā As-Safīnatu Fakānat Limasākīna Ya`malūna Fī Al-Baĥri Fa'aradtu 'An 'A`ībahā Wa Kāna Warā'ahum Malikun Ya'khudhu Kulla Safīnatin Ghaşbāan 018-079 Sa i prket anijes, ajo ishte pron e t varfrve, q veprojn n det, e un desha t bj at me t meta, ngas para tyre ishte nj sundues q grabiste do anije (t aft - pa t meta).
Wa 'Ammā Al-Ghulāmu Fakāna 'Abawāhu Mu'uminayni Fakhashīnā 'An Yurhiqahumā Ţughyānāan Wa Kufrāan 018-080 Sa i prket djaloshit, dy prindrit e tij ishin besimtar, e u friksuam se ai do ti shpie ata t dy n humbje e n mosbesim.
Fa'aradnā 'An Yubdilahumā Rabbuhumā Khayrāan Minhu Zakāatan Wa 'Aqraba Ruĥmāan 018-081 Deshm q Zoti tu jap n vend t tij nj m t mir se ai dhe m t afrt n respekt dhe n mshir (ndaj prindrve).
Wa 'Ammā Al-Jidāru Fakāna Lighulāmayni Yatīmayni Fī Al-Madīnati Wa Kāna Taĥtahu Kanzun Lahumā Wa Kāna 'Abūhumā Şāliĥāan Fa'arāda Rabbuka 'An Yablughā 'Ashuddahumā Wa Yastakhrijā Kanzahumā Raĥmatan Min Rabbika  ۚ  Wa Mā Fa`altuhu `An 'Amrī  ۚ  Dhālika Ta'wīlu Mā Lam Tasţi` `Alayhi Şaban 018-082 Prsa i prket murit, ai ishte i dy djelmoshave jetim t atij qyteti, e nn t ata kishin nj thesar (ari) dhe babai i tyre ka qen njeri i mir, e Zoti yt dshiroi q ata dy (jetim) ta arrijn pjekurin e vet dhe ta nxjerrin ata vet thesarin e tyre. Kjo ishte mshr e Zotit tnd (ndaj tyre). Dhe un nuk e pranova tr at sipas bindjes sime (po sipas udhzimit t Zotit). Ky, pra, sht sqarim i asaj pr t ciln nuk munde t kesh durim!  ۚ   ۚ  Wa Yas'alūnaka `An Dhī Al-Qarnayni  ۖ  Qul Sa'atlū `Alaykum Minhu Dhikrāan 018-083 T pyesin ty pr Dhulkarnejnin, thuaju: Do tju rrfej pr punn e tij me Kuran (me shpallje).  ۖ 
'Innā Makkannā Lahu Fī Al-'Arđi Wa 'Ātaynāhu Min Kulli Shay'in Sababāan 018-084 Ne i mundsuam atij forc n tok dhe i dham mundsi pr do send q t mund t arrij.
Fa'atba`a Sababāan 018-085 Ai iu rrek nj aso mundsie (dhe mori rrugn nga perndimi).
Ĥattá 'Idhā Balagha Maghriba Ash-Shamsi Wajadahā Taghrubu Fī `Aynin Ĥami'atin Wa Wajada `Indahā Qawmāan  ۗ  Qulnā Yā Dhā Al-Qarnayni 'Immā 'An Tu`adhdhiba Wa 'Immā 'An Tattakhidha Fīhim Ĥusnāan 018-086 Deri kur vendperndimin e diellit, e gjrti se po perndon n njfar burimii me lym t zi dhe aty e gjeti nj popull. E Nei tham: O Dhulkarnejn, ose do ti dnosh, ose do t-i marrsh me t mir e ti udhzosh!  ۗ 
Qāla 'Ammā Man Žalama Fasawfa Nu`adhdhibuhu Thumma Yuraddu 'Ilá Rabbihi Fayu`adhdhibuhu `Adhābāan Nukrāan 018-087 Ai (Dhulkarnejni) tha: Ai q vazhdon edhe mtej t jet zullunqar, at do ta dnojm, pastaj i kthehet Zotit t vet e Ai e dnon at me nj dnim t tmerrshm.
Wa 'Ammā Man 'Āmana Wa `Amila Şāliĥāan Falahu Jazā'an Al-Ĥusná  ۖ  Wa Sanaqūlu Lahu Min 'Amrinā Yusrāan 018-088 Sa i prket atij q besoi dhe bri vepra t mira, atij i takon shprblimi m i mir (Xhenneti) dhe atij nga ana Jon do ti bjm lehtsi (n jet).  ۖ 
Thumma 'Atba`a Sababāan 018-089 Pastaj, ai iu rrek nj aso mundsie (mori rrugn e lindjes).
Ĥattá 'Idhā Balagha Maţli`a Ash-Shamsi Wajadahā Taţlu`u `Alá Qawmin Lam Naj`al Lahum Min Dūnihā Sitrāan 018-090 Deri kur arriti vndlindjen e diellit, e gjeti at se po lind mbi nj popull, q nuk i kemi dhn ndonj mbuloj prej tij (diellit).
Kadhālika Wa Qad 'Aĥaţnā Bimā Ladayhi Khuban 018-091 Ashtu (bri edhe me kt popull), e Ne e kemi ditur gjendjen e tij (mundsit dhe sundimin e drejt t tij).
Thumma 'Atba`a Sababāan 018-092 Mandej, ai iu rrek rsri nj aso mundsie (nj rrug t tret mes perndimit e lindjes - nga veriu).
Ĥattá 'Idhā Balagha Bayna As-Saddayni Wajada Min Dūnihimā Qawmāan Lā Yakādūna Yafqahūna Qawlāan 018-093 Deri kur arriti mes dy kodrave (si penda) dhe mbrapa tyre gjeti nj popull q thuajse nuk kuptonte asnj gjuh (prve gjuhs s vet).
Qālū Yā Dhā Al-Qarnayni 'Inna Ya'jūja Wa Ma'jūja Mufsidūna Fī Al-'Arđi Fahal Naj`alu Laka Kharjāan `Alá 'An Taj`ala Baynanā Wa Baynahum Saddāan 018-094 Ata than: O Dhulkarnejn, vrtet Jexhuxhi dhe Mexhuxhi jan duke br shkatrrime n tok, a bn q ne t japim ty nj kontribut (nj form tagri a tatimi), e q t bsh nj pend mes nesh dhe mes tyre?
Qāla Mā Makkananī Fīhi Rabbī Khayrun Fa'a`īnūnī Biqūwatin 'Aj`al Baynakum Wa Baynahum Radan 018-095 Ai (Dhulkarnejni) tha: At q mua ma mundsoi Zoti im sht shum m e mir (nga ajo q m ofroni ju), po ju m ndihmoni me fuqi puntore t bj nj pend t fort mes jush dhe mes atyre!.
'Ātūnī Zubara Al-Ĥadīdi  ۖ  Ĥattá 'Idhā Sāwá Bayna Aş-Şadafayni Qāla Anfukhū  ۖ  Ĥattá 'Idhā Ja`alahu Nārāan Qāla 'Ātūnī 'Ufrigh `Alayhi Qiţan 018-096 M sillni copa t hekurit! E kur e nivelizoi ai me dy ant e kodrave, tha: Ndizni! e kur e bri at (hekurin) zjarr (si zjarr nga t ndezurit) tha: M sillni bakr t shkrir tia hedh atij!  ۖ   ۖ 
Famā Asţā`ū 'An Yažharūhu Wa Mā Astaţā`ū Lahu Naqan 018-097 E ata as nuk arritn ta kaprcenin e as ta shponin.
Qāla Hādhā Raĥmatun Min Rabbī  ۖ  Fa'idhā Jā'a Wa`du Rabbī Ja`alahu Dakkā'a  ۖ  Wa Kāna Wa`du Rabbī Ĥaqqāan 018-098 Ai (Dhulkarnejni) tha: Kjo sht nj e mir nga Zoti im, e kur t vjen caktimi i Zotit tim, Ai e bn at rrafsh, e caktimi i Zotit tim sht i sigurt.  ۖ   ۖ 
Wa Taraknā Ba`đahum Yawma'idhin Yamūju Fī Ba`đin  ۖ  Wa Nufikha Fī Aş-Şūri Fajama`nāhum Jaman 018-099 (Kur t vij caktimi i Zotit, ose kur t dalin Jexhuxh Mexhuxht) Ne bjm at dit q ata t przihen si valt njra me tjetrn. Dhe i fryhet Surit (pr hern e dyt) e t gjith ata i tubojm.  ۖ 
Wa `Arađnā Jahannama Yawma'idhin Lilkāfirīna `Arđāan 018-100 At dit ua prezentojm zhehenemin jobesimtarve me nj prezentim t hapt (trishtues).
Al-Ladhīna Kānat 'A`yunuhumGhā'in `An Dhikrī Wa Kānū Lā Yastaţī`ūna Saman 018-101 Atyre q syt i kishin t mbuluar ndaj argumenteve te Mia dhe q nuk mund t dgjonin (fjallt e All-llahut).
'Afaĥasiba Al-Ladhīna Kafarū 'An Yattakhidhū `Ibādī Min Dūnī 'Awliyā'a  ۚ  'Innā 'A`tadnā Jahannama Lilkāfirīna Nuzulāan 018-102 A mos menduan aa q nuk besuan se prkundr Meje t marrin zota (mbrojts) robt e Mi? Ne kemi prgatitur pr jobesimtart Xhehennemin vendpritje.  ۚ 
Qul Hal Nunabbi'ukum Bil-'Akhsarīna 'A`mālāan 018-103 Thuaj: A tju tregojm pr m t dshpruarit n veprat e tyre?
Al-Ladhīna Đalla Sa`yuhum Al-Ĥayāati Ad-Dunyā Wa Hum Yaĥsabūna 'Annahum Yuĥsinūna Şun`āan 018-104 Ata jan veprimi i t cilve u asgjsua n jetn e ksaj bote, e megjithat ata mendojn se jan kah bjn mir.
'Ūla'ika Al-Ladhīna Kafarū Bi'āyāti Rabbihim Wa Liqā'ihi Faĥabiţat 'A`māluhum Falā Nuqīmu Lahum Yawma Al-Qiyāmati Waznāan 018-105 T tillt jan ata q nuk besuan argumentet e Zoit t tyre as takimin (ringjalljen) e Tij, andaj veprat e tyre shkuan huq dhe n ditn e gjykimit atyre nuk do tu jepet kurrfar vlere.
Dhālika Jazā'uuhum Jahannamu Bimā Kafarū Wa Attakhadhū 'Āyātī Wa Rusulī Huzūan 018-106 Kt, ngase shprblimi i tyre sht Xhehennemi, pr shka se nuk besuan dhe argumentet e Mia e t drguarit e Mi i morn pr tallje.
'Inna Al-Ladhīna 'Āmanū Wa `Amilū Aş-Şāliĥāti Kānat Lahum Jannātu Al-Firdawsi Nuzulāan 018-107 Ska dyshim se ata q besuan dhe bn vepra t mira, vendpritje pr ta jan Xhennetet e Firdevsit.
Khālidīna Fīhā Lā Yabghūna `Anhā Ĥiwalāan 018-108 Aty do t jen prgjithmon, e nuk krkojn t largohen nga ai (ose tu ndryshohet).
Qul Law Kāna Al-Baĥru Midādāan Likalimāti Rabbī Lanafida Al-Baĥru Qabla 'An Tanfada Kalimātu Rabbī Wa Law Ji'nā Bimithlihi Madadāan 018-109 Thuaj: sikur t ishte deti ngjyr pr ti shkruar fjalt e Zotit tim, deti (uji i tij) do t shterrej para se t prfundojn fjalt e Zotit tim, e edhe sikur t sillnim shtes edhe nj si ai (deti).
Qul 'Innamā 'Anā Basharun Mithlukum Yūĥá 'Ilayya 'Annamā 'Ilahukum 'Ilahun Wāĥidun  ۖ  Faman Kāna Yarjū Liqā'a Rabbihi Falya`mal `Amalāan Şāliĥāan Wa Lā Yushrik Bi`ibādati Rabbihi 'Aĥadāan 018-110 Thuaj: Un jam vetm njeri, sikurse ju, mua m shpallet se vetm nj Zot sht Zoti juaj, e kush sht q e shpreson takimin e Zotit t vet, le t bj vepr t mir, e n adhurimin ndaj Zotit t tij t mos prziej ask.  ۖ  ~
Next Sūrah