4) Sūrat An-Nisā'

Printed format

4)

Yā 'Ayyuhā An-Nāsu Attaqū Rabbakumu Al-Ladhī Khalaqakum Min Nafsin Wāĥidatin Wa Khalaqa Minhā Zawjahā Wa Baththa Minhumā Rijālāan Kathīrāan Wa Nisā'an Wa Attaqū Al-Laha Al-Ladhī Tatasā'alūna Bihi Wa Al-'Arĥāma 'Inna Al-Laha Kāna `Alaykum Raqībāan 004-001 O ju njerz! Kinie frik Zotin tuaj q ju ka krijuar prej nj veteje (njeriu) dhe nga ajo krijoi paln (shoqn) e saj, e prej atyre dyve u shtuan burrra shum e gra. Dhe kinie frik All-llahun q me emrin e Tij prbetoheni, ruajeni farefisin (akraballkun), se All-llahu sht mbikqyrs mbi ju.  ۚ  Wa 'Ā Al-Yatāmá 'Amwālahum  ۖ  Wa Lā Tatabaddalū Al-Khabītha Biţ-Ţayyibi  ۖ  Wa Lā Ta'kulū 'Amwālahum 'Ilá 'Amwālikum  ۚ  'Innahu Kāna Ĥūbāan Kabīrāan 004-002 Bonjakve (jetimve) jepini kur t rriten pasurin e tyre, dhe mos e ndrroni t pastrtin (mallin tuaj q e keni halall) me t ndytin (me haramin) edhe mos ehani pasurin e tyre (t przier) me asurin tuaj, pse ky sht mkat i madh.  ۖ   ۖ   ۚ 
Wa 'In Khiftum 'Allā Tuqsiţū Fī Al-Yatāmá Fānkiĥū Mā Ţāba Lakum Mina An-Nisā' Mathná Wa Thulātha Wa Rubā`a  ۖ  Fa'in Khiftum 'Allā Ta`dilū Fawāĥidatan 'Aw Mā Malakat 'Aymānukum  ۚ  Dhālika 'Adná 'Allā Ta`ūlū 004-003 N qoft se frikoheni se nuk do t jeni t drejt ndaj bonjakeve, ather martohuni me ato gra q ju plqejn; me dy, me tri e me katra. E nse i frikoheni padrejtsis (ndaj tyre), ather vetm me nj, ose (martohuni) me ato q i keni nn pushtetin tuaj (robreshat). Ky (prkufizim) sht m afr q t mos gaboni.  ۖ   ۚ 
Wa 'Ā An-Nisā' Şaduqātihinna Niĥlatan  ۚ  Fa'in Ţibna Lakum `An Shay'in Minhu Nafsāan Fakulūhu Hanī'āan Marī'āan 004-004 Grave jepnu dhuratn e kurzimit s tyre (niqahin) m t mir, e n qoft se ato nga vullneti i vetju falin dika nga ajo, ather hane at hallall t mir.  ۚ 
Wa Lā Tu'utū As-Sufahā'a 'Amwālakumu Allatī Ja`ala Al-Lahu Lakum Qiyāmāan Wa Arzuqūhum Fīhā Wa Aksūhum Wa Qūlū Lahum Qawlāan Ma`rūfāan 004-005 Mendjelehtsve (t papjekurve) mos u jepni pasurin tuaj q All-llahu e bri pr ju mekamje, e ata ushqeni nga ajo, veshni dhe u thoni fjal t mira.
Wa Abtalū Al-Yatāmá Ĥattá 'Idhā Balaghū An-Nikāĥa Fa'in 'Ānastum Minhum Rushdāandfa`ū 'Ilayhim 'Amwālahum  ۖ  Wa Lā Ta'kulūhā 'Isrāfāan Wa Bidārāan 'An Yakbarū  ۚ  Wa Man Kāna Ghanīyāan Falyasta`fif  ۖ  Wa Man Kāna Faqīrāan Falya'kul Bil-Ma`rūfi  ۚ  Fa'idhā Dafa`tum 'Ilayhim 'Amwālahum Fa'ash/hidū `Alayhim  ۚ  Wa Kafá Bil-Lahi Ĥasībāan 004-006 Provoni bonjakt derisa t bhen pr martes,e nse vreni te ta pjekuri, ather drzonju atyre pasurin e tyre. Mos e hani at duke shkaprderdhur dhe duke u ngutur para set rrite ata. Kush sht i pasur le t ruhet (shfytzimit t pasuris t jetimve), e kush sht ivarfr, le t haj me maturi. E kur tju dorzoni atyre pasurin e vet, dshmoni at (q ju dorzoni). Mjafton q All-llahu sht llogarits.  ۖ   ۚ   ۖ 
Lilrrijāli Naşībun Mimmā Taraka Al-Wālidāni Wa Al-'Aqrabūna Wa Lilnnisā'i Naşībun Mimmā Taraka Al-Wālidāni Wa Al-'Aqrabūna Mimmā Qalla Minhu 'Aw Kathura  ۚ  Naşībāan Mafrūđāan 004-007 Meshkujve ju takon pjes nga pasuria q e ln prindrit e t afrmit (pas vdekjes), edhe femrave ju takon pjes nga ajo q ln prindrit e t afrmit, le t jet pak ose shum ajo q ln, ju takon pjes e coaktuar (nga Zoti).  ۚ 
Wa 'Idhā Ĥađara Al-Qismata 'Ū Al-Qurbá Wa Al-Yatāmá Wa Al-Masākīnu Fārzuqūhum Minhu Wa Qūlū Lahum Qawlāan Ma`rūfāan 004-008 Kur t prezentojn (n pjestimin e pasuris q ka ln i vdekuri) t afrm, bonjak dhe varfnjak (q nuk jan pjestar n trashigim), jepnu nga ajo (pasuri e ln) dhe atyre thuanu fjal t mira.
Wa Līakhsha Al-Ladhīna Law Tarakū Min Khalfihim Dhurrīyatan Đi`āfāan Khāfū `Alayhim Falyattaqū Al-Laha Wa Līaqūlū Qawlāan Sadīdāan 004-009 Le t friksohen ata (n prag t vdekjes) sikur t linin pas vete pasardhs t paaft pr t cilt kan dro (si do t jet gjendja e tyre) le ti ruhen allahut (dnimit t Tij) dhe le tju thon (jetimve) fjal prindore.
'Inna Al-Ladhīna Ya'kulūna 'Amwāla Al-Yatāmá Žulmāan 'Innamā Ya'kulūna Fī Buţūnihim Nārāan  ۖ  Wa Sayaşlawna Sa`īrāan 004-010 Ata q e han pa t drejt pasurin e jetimve, n t vrtet ata han at q mbush barkun e tyre zjarr dhe do t futen n zjarrin e Xhehennemit.  ۖ 
Yūşīkumu Al-Lahu Fī 'Awlādikum  ۖ  Lildhdhakari Mithlu Ĥažži Al-'Unthayayni  ۚ  Fa'in Kunna Nisā'an Fawqa Athnatayni Falahunna Thuluthā Mā Taraka  ۖ  Wa 'In Kānat Wāĥidatan Falahā An-Nişfu  ۚ  Wa Li'abawayhi Likulli Wāĥidin Minhumā As-Sudusu Mimmā Taraka 'In Kāna Lahu Waladun  ۚ  Fa'in Lam Yakun Lahu Waladun Wa Warithahu 'Abawāhu Fali'ammihi Ath-Thuluthu  ۚ  Fa'in Kāna Lahu 'Ikhwatun Fali'ammihi As-Sudusu  ۚ  Min Ba`di Waşīyatin Yūşī Bihā 'Aw Daynin  ۗ  'Ābā'uukum Wa 'Abnā'uukum Lā Tadrūna 'Ayyuhum 'Aqrabu Lakum Naf`āan  ۚ  Farīđatan Mina Al-Lahi  ۗ  'Inna Al-Laha Kāna `Alīmāan Ĥakīmāan 004-011 All-llahu ju urdhron pr (shten e trashigimit) fmijt tuaj:pr mashkullin hise sa pr dy femra; nse jan (trashgimtare) vetm femra, dy e m shum, atyre ju takojn dy t tretat e pasuris q trashgohet; nse sht nj femr, asaj i takon gjysma; pr prindrit, pr seilinnga ata, lu takon e gjashta nga ajo q ka ln (i vdekuri) nse ka fmij; e noftse (i vdekuri) nuk ka fmij e at e trashgojn (vetm) prindrit, ather nns s tij i takon nj e treta; n qoft se ai (i vdekuri) ka vllezr, nns s tij itakon vetm nj e gjashta, (kjo e drejt n trashgim bhet) pasi t kryhet (vasijjeti) q ka ln dhe pasi t lahet borgji; ju nuk dini se kush sht m afr dobis suaj. (Ky prcaktim sht) Urdhr nga All-llahu. Vrtet All-llahu sht m i Dijshmi, m i Urti.  ۖ   ۚ   ۖ  Wa Lakum Nişfu Mā Taraka 'Azwājukum 'In Lam Yakun Lahunna Waladun  ۚ  Fa'in Kāna Lahunna Waladun Falakumu Ar-Rubu`u Mimmā Tarakna  ۚ  Min Ba`di Waşīyatin Yūşīna Bihā 'Aw Daynin  ۚ  Wa Lahunna Ar-Rubu`u Mimmā Taraktum 'In Lam Yakun Lakum Waladun  ۚ  Fa'in Kāna Lakum Waladun Falahunna Ath-Thumunu Mimmā Taraktum  ۚ  Min Ba`di Waşīyatin Tūşūna Bihā 'Aw Daynin  ۗ  Wa 'In Kāna Rajulun Yūrathu Kalālatan 'Aw Amra'atun Wa Lahu 'Akhun 'Aw 'Ukhtun Falikulli Wāĥidin Minhumā As-Sudusu  ۚ  Fa'in Kānū 'Akthara Min Dhālika Fahum Shurakā'u Fī Ath-Thuluthi  ۚ  Min Ba`di Waşīyatin Yūşá Bihā 'Aw Daynin Ghayra Muđārrin  ۚ  Waşīyatan Mina Al-Lahi Wa  ۗ  Allāhu `Alīmun Ĥalīmun 004-012 Juve ju takon gjysma e asaj (pasurie) q e ln grat e tuaja, nse ato nuk kan fmij, por nse ato kan fmij,juve ju takon nj e katrta nga ajo q ln ato, pasi t kryhet testamenti i tyre dhe pasi t lahet borgji. Atyre (grave) ju takon nj e katrta nga ajo q lini ju, nse nuk kini fmij, por nse keni fmij, atyre ju takon nj e teta nga ajo q leni pas kryrjes s testamentit qkeni prcaktuar ose borxhit. N qoft se (i vdekuri) sht mashkull ose femr, e trashgohet nga ndnj ilargt (pse ska as prindr as fmij) po ka hj vlla ose nj motr (nga nna), ather secilit prej tyre u takon nj e gjashta, e n qoftse sejan m shum (se nj vlla ose se nj motr) ata jan pjesmarrs t barabart n t tretn (e tr pasuris), pas testamentit t porositur ose borxhit, e duke mos dmtuar (trashguesit). Ky prcaktim sht porositur prej All-llahu. All-llahu sht i gjithdijshmi, jo ingutshm.  ۚ   ۚ 
Tilka Ĥudūdu Al-Lahi  ۚ  Wa Man Yuţi`i Al-Laha Wa Rasūlahu Yudkhilhu Jannātin Tajrī Min Taĥtihā Al-'Anhāru Khālidīna Fīhā  ۚ  Wa Dhalika Al-Fawzu Al-`Ažīmu 004-013 kto jan (dispozita) t caktuara prej All-llahut (urdhrave) dhe t drguarit t tij, at e drgon n Xhennete nn t cilin burojn lumenj. Aty do t jen prgjithmon. E ky sht shptim i madh.  ۚ   ۚ 
Wa Man Ya`şi Al-Laha Wa Rasūlahu Wa Yata`adda Ĥudūdahu Yudkhilhu Nārāan Khālidāan Fīhā Wa Lahu `Adhābun Muhīnun 004-014 Kush e kundrshton All-llahu dhe t drguarin e Tij, dhe i shkel dispozitat e Tij, at e shtie n zjarr t prjetshm. E pr t sht nj dnim i rnd.
Wa Al-Lātī Ya'tīna Al-Fāĥishata Min Nisā'ikum Fāstash/hidū `Alayhinna 'Arba`atan  ۖ  Minkum Fa'in Shahidū Fa'amsikūhunna Fī Al-Buyūti Ĥattá Yatawaffāhunna Al-Mawtu 'Aw Yaj`ala Al-Lahu Lahunna Sabīlāan 004-015 Ato nga grat tuaja q bjn imoralitet (zina), krkoni q kundr tyre t dshmojn katr vet prej jush (burra); nse vrtetohet m dshmitar (imoraliteti), mbyllni ato n shtpia derisa ti marr vdekja ose derisa All-llahu t prcaktoj ndonj rrug pr to.  ۖ 
Wa Al-Ladhāni Ya'tiyānihā Minkum  ۖ  Fa'ādhūhumā Fa'in Tābā Wa 'Aşlaĥā Fa'a`riđū  ۗ  `Anhumā 'Inna Al-Laha Kāna Tawwābāan Raĥīmāan 004-016 Ataa t dy prej jush q bjn at (imoralitet-zina), ndshkoni; e n qoft se ata pendohen dhe prmirsohen, ather hiqni dor prej tyre, pse All-llahu pranon fort pendimin dhe mshiron shum.  ۖ   ۗ 
'Innamā At-Tawbatu `Alá Al-Lahi Lilladhīna Ya`malūna As-Sū'a Bijahālatin Thumma Yatūbūna Min Qarībin Fa'ūlā'ika Yatūbu Al-Lahu `Alayhim  ۗ  Wa Kāna Al-Lahu `Alīmāan Ĥakīmāan 004-017 Pendim i pranueshm te All-llahu sht vetm ai i atyre q r bjn t keqen me mosdije shpejt pendohen; t tillve All-llahu ju pranon pendimin, se All-llahu sht m i dijshmi, m i urti.  ۗ 
Wa Laysati At-Tawbatu Lilladhīna Ya`malūna As-Sayyi'āti Ĥattá 'Idhā Ĥađara 'Aĥadahumu Al-Mawtu Qāla 'Innī Tubtu Al-'Āna Wa Lā Al-Ladhīna Yamūtūna Wa Hum Kuffārun  ۚ  'Ūlā'ika 'A`tadnā Lahum `Adhābāan 'Alīmāan 004-018 Nuk sht pendim (i pranueshm) i atyre q vazhdimisht bjn pun t kqia dhe vetm ather kur ti vjen vdekja ndonjrit prej tyre, t thot: Un tash u pendova! e as i atyre q vdesin duke qen jobesimtar. Ndaj tyre kemi prnim t ashpr.  ۚ 
Yā 'Ayyuhā Al-Ladhīna 'Āmanū Lā Yaĥillu Lakum 'An Tarithū An-Nisā' Karhāan  ۖ  Wa Lā Ta`đulūhunna Litadh/habū Biba`đi Mā 'Ātaytumūhunna 'Illā 'An Ya'tīna Bifāĥishatin Mubayyinatin  ۚ  Wa `Āshirūhunna Bil-Ma`rūfi  ۚ  Fa'in Karihtumūhunna Fa`asá 'An Takrahū Shay'āan Wa Yaj`ala Al-Lahu Fīhi Khayrāan Kathīrāan 004-019 O ju q besuat, nuk sht lejuar pr ju t trashgoni grat (e t vdekurve) n mnyr t dhunshme, e as ti shtngoni pr tu marr dika nga ajo q ju keni dhn atyre, prve nse ato bjn ndonj imoralitet t hapur. oni jet t mir me to. Nse urreni ato, bni durim q All-llahu t jap shum t mira n nj send q ju e urreni.  ۖ   ۚ   ۚ  Wa 'In 'Aradtumu Astibdāla Zawjin Makāna Zawjin Wa 'Ātaytum 'Iĥdāhunna Qinţārāan Falā Ta'khudhū Minhu Shay'āan  ۚ  'Ata'khudhūnahu Buhtānāan Wa 'Ithmāan Mubīnāan 004-020 N qoft se dshironi t ndrroni (ta merrni) nj grua n vend t nj gruaje (t lshuares) i keni pas dhn shum t madhe, mos merrni prej saj snj send. A do t merrni at pa t drejt e n mnyr mizore?  ۚ 
Wa Kayfa Ta'khudhūnahu Wa Qad 'Afđá Ba`đukum 'Ilá Ba`đin Wa 'Akhadhna Minkumthāqāan Ghalīžāan 004-021 Dhe si mund t merrni at kur njri-tjetri iu keni bashkuar (n nj shtrat) dhe kur ato kan marr prej jush nj bes t fort?
Wa Lā Tankiĥū Mā Nakaĥa 'Ābā'uukum Mina An-Nisā' 'Illā Mā Qad Salafa  ۚ  'Innahu Kāna Fāĥishatan Wa Maqtāan Wa Sā'a Sabīlāan 004-022 Mos u martoni me ato gra me t cilat qen t martuar prindrit tuaj, me prjashtim t asaj q ka kaluar (para islamizmit) pse ajo ishte turpsi, prbuzje e tradit e shmtuar.  ۚ 
Ĥurrimat `Alaykum 'Ummahātukum Wa Banātukum Wa 'Akhawātukum Wa `Ammātukum Wa Khālātukum Wa Banātu Al-'Akhi Wa Banātu Al-'Ukhti Wa 'Ummahātukumu Al-Lātī 'Arđa`nakum Wa 'Akhawātukum Mina Ar-Rađā`ati Wa 'Ummahātu Nisā'ikum Wa Rabā'ibukumu Al-Lātī Fī Ĥujūrikum Min Nisā'ikumu Al-Lātī Dakhaltum Bihinna Fa'in Lam Takūnū Dakhaltum Bihinna Falā Junāĥa `Alaykum Wa Ĥalā'ilu 'Abnā'ikumu Al-Ladhīna Min 'Aşlābikum Wa 'An Tajma`ū Bayna Al-'Ukhtayni 'Illā Mā Qad Salafa  ۗ  'Inna Al-Laha Kāna Ghafūrāan Raĥīmāan 004-023 U jan ndaluar juve (t martoheni me): nnat tuaja, bijat tuaja, motrat tuaja, hallat tuaja, tezet tuaja, bijat tuaja, bijat e mots, nnat tuaja q ju kan dhn gji, motrat nga gjiri, nnat e grave tuaja (vjehrrat) dhe vajzat q jan nn kujdesin tuaj e t lindura (prej tjer babai) nga grat tuaja me t cilat patt kontakt, e nse nuk ken pasur kontakt me to (me grat), ather ska penges (t martoheni me ato vajza), dhe (jan t ndaluara) grat e bijve tuaj q jan t lindjes suaj (jo t bijve t afoptuar), dhe t bashkoni (prnjeher n nj niqah) dy motra, prpos asaj q ka kaluar. Vrtet, All-llahu fal shum, sht mshirues i madh. Wa Al-Muĥşanātu Mina An-Nisā' 'Illā Mā Malakat  ۖ  'Aymānukum Kitāba Al-Lahi  ۚ  `Alaykum Wa 'Uĥilla Lakum Mā Warā'a Dhālikum 'An Tabtaghū Bi'amwālikum Muĥşinīna Ghayra  ۚ  Musāfiĥīna Famā Astamta`tum Bihi Minhunna Fa'ātūhunna 'Ujūrahunna  ۚ  Farīđatan Wa Lā Junāĥa `Alaykum Fīmā Tarāđaytum Bihi Min Ba`di  ۚ  Al-Farīđati 'Inna Al-Laha Kāna `Alīmāan Ĥakīmāan 004-024 (Nuk u lejohet t martoheni) Edhe me gra t martuara (q kan burrat e nuk jan t lshuara), prve atyre q i keni futur n pushtetin tuaj (robreshat e lufrts). (Ky sht) obligim mbi ju nga All-llahu. U jan lejuar, pos ktyre (q u prmendn), t tjerat q ti merrni me pasurin tuaj (me niqah) duke pasur pr qllim bashkshorsi e jo prostitucion (kurvni). Epr at q prjetuat ju nga ato (grat me t cilat patt kuror), jepnu shprblimin e tyre t caktuar se sht obligim. E nuk ka penges pr ju, pas prcaktimit (te niqahut), n at q ju plqeni mes vete. All-llahu sht i gjithdijshm, i urti.  ۖ   ۚ   ۚ 
Wa Man Lam Yastaţi` Minkum Ţawlāan 'An Yankiĥa Al-Muĥşanāti Al-Mu'umināti Famin Mā Malakat 'Aymānukum Min Fatayātikumu Al-Mu'umināti Wa  ۚ  Allāhu 'A`lamu Bi'īmānikum  ۚ  Ba`đukum Min Ba`đin  ۚ  Fānkiĥūhunna Bi'idhni 'Ahlihinna Wa 'Ātūhunna 'Ujūrahunna Bil-Ma`rūfi Muĥşanātin Ghayra Musāfiĥātin Wa Lā Muttakhidhāti 'Akhdānin  ۚ  Fa'idhā 'Uĥşinna Fa'in 'Atayna Bifāĥishatin Fa`alayhinna Nişfu Mā `Alá Al-Muĥşanāti Mina Al-`Adhābi  ۚ  Dhālika Liman Khashiya Al-`Anata Minkum  ۚ  Wa 'An Taşbirū Khayrun Lakum Wa  ۗ  Allāhu Ghafūrun Raĥīmun 004-025 Dhe kush nuk ka prej jush mundsi materiale q t martohet me femra t lira besimtare, le t martohet me ato besimtare tuaja q i keni nn pushtetin tuaj (robreshat). All-llahu di m s miri pr besimin tuaj. Ju jeni nga njri- tjetri (t nj origjine0. Pra, martohuni me ato (robresha) r me lejen e t zotrve t tyre dhe jepnu kurorn n mnyr t drejt, (zgjidhni) t ndershme e jo prostitute t hapta e t fshehta. E kur t jen t martuara ato,nse bjn ndonj pun t turpshme, ndshkimi kundr tyre sht sa gjysma e atij t grave t lira (jo robresha). Kjo (martes me robresha) sht e lejuar pr ata q i friksohen imoralitetit, por t jeni t durueshm, sht m mir pr ju. All-llahu sht mirrdashs, mshirplot.  ۚ   ۚ 
Yurīdu Al-Lahu Liyubayyina Lakum Wa Yahdiyakum Sunana Al-Ladhīna Min Qablikum Wa Yatūba `Alaykum Wa  ۗ  Allāhu `Alīmun Ĥakīmun 004-026 All-llahu dshiron tju sqaroj shtjet etju drejtoj n rrugn e atyre q ishin para jush (pejgambert) dhe tju pranoj pendimin. Alahu e di m s miri gjendjen e robrve dhe sht m i urti.  ۗ 
Wa Allāhu Yurīdu 'An Yatūba `Alaykum Wa Yurīdu Al-Ladhīna Yattabi`ūna Ash-Shahawāti 'An Tamīlū Maylāan `Ažīmāan 004-027 All-llahu dshiron tju pranoj pendimin, e ata q ndjekin dshirat e epsheve, dshirojn q ju t shmangenin trsi (nga rruga e drejt).
Yurīdu Al-Lahu 'An Yukhaffifa `Ankum  ۚ  Wa Khuliqa Al-'Insānu Đa`īfāan 004-028 All-llahu dshiron tju lehtsoj (dispozitat), e megjithat njeriu sht i paaft (pr tju prballuar epsheve).  ۚ 
Yā 'Ayyuhā Al-Ladhīna 'Āmanū Lā Ta'kulū 'Amwālakum Baynakum Bil-Bāţili 'Illā 'An Takūna Tijāratan `An Tarāđin Minkum  ۚ  Wa Lā Taqtulū 'Anfusakum  ۚ  'Inna Al-Laha Kāna Bikum Raĥīmāan 004-029 O ju q besuat, mos e hani mallin e njri-tjetrit n mnyr t palejuar, prpos tregtis n t ciln keni pajtueshmri mes vee, dhe mos mbytni veten tuaj (duke mbytur njri-tjetrin). Vrtet, All-llahu sht i mshirueshm pr ju.  ۚ   ۚ 
Wa Man Yaf`al Dhālika `Udwānāan Wa Žulmāan Fasawfa Nuşlīhi Nārāan  ۚ  Wa Kāna Dhālika `Alá Al-Lahi Yasīrāan 004-030 Kush bn kt (q ndaloi Zoti) qllimisht dhe tejkalon kufijt, Ne do ta hudhim at n nj zjarr t fort. Dhe kjo sht leht pr All-llahun.  ۚ 
'In Tajtanibū Kabā'ira Mā Tunhawna `Anhu Nukaffir `Ankum Sayyi'ātikum Wa Nudkhilkum Mudkhalāan Karīmāan 004-031 Nse lagoheni prej mkateve t mdha, t cilat u jan t ndalueshme, Ne ju shlyejm mkatet e vogla dhe ju fusim n nj vnd t ndershm.
Wa Lā Tatamannaw Mā Fađđala Al-Lahu Bihi Ba`đakum `Alá Ba`đin  ۚ  Lilrrijāli Naşībun Mimmā Aktasabū  ۖ  Wa Lilnnisā'i Naşībun Mimmā Aktasabna  ۚ  Wa As'alū Al-Laha Min Fađlihi  ۗ  'Inna Al-Laha Kāna Bikulli Shay'in `Alīmāan 004-032 Mos lakmoni n at, q All-llahu gradoi disa nga ju mbi disa t tjer. Burrave ju takon hise nga ajo q fituan ata dhe grve gjithashtu ju takon hise bga ajo q fituan ato. All-llahut krkoni nga t mirat e Tij. All-llahu sht i dijshm pr do send.  ۚ   ۖ   ۚ  ~  ۗ  Wa Likullin Ja`alnā Mawāliya Mimmā Taraka Al-Wālidāni Wa Al-'Aqrabūna Wa  ۚ  Al-Ladhīna `Aqadat 'Aymānukum Fa'ātūhum Naşībahum  ۚ  'Inna Al-Laha Kāna `Alá Kulli Shay'in Shahīdāan 004-033 Ne u kemi caktuar pr secilin trashgimtar, pjesn e pasuris q e ln prindrit ose t afrmit. E atyre q ju keni premtuar, jepnu pjesn tyre. All-llahu sht dshmues mbi do send.  ۚ   ۚ 
Ar-Rijālu Qawwāmūna `Alá An-Nisā' Bimā Fađđala Al-Lahu Ba`đahum `Alá Ba`đin Wa Bimā 'Anfaqū Min 'Amwālihim  ۚ  Fālşşāliĥātu Qānitātun Ĥāfižātun Lilghaybi Bimā Ĥafiža Al-Lahu Wa  ۚ  Al-Lātī Takhāfūna Nushūzahunna Fa`ižūhunna Wa Ahjurūhunna Fī Al-Mađāji`i Wa Ađribūhunna  ۖ  Fa'in 'Aţa`nakum Falā Tabghū `Alayhinna Sabīlāan  ۗ  'Inna Al-Laha Kāna `Alīyāan Kabīrāan 004-034 Burrat jan prgjegjs pr grat, ngase All-llahu ka graduar disa mbi disa t tjert dhe ngase ata kan shpenzuar nga pasuria e tyre. Prandaj, me at q All-llahu i bri t ruajtura, grat e mira jan respektuese, jan besnike ndaj t fshefts. E ato q keni dro kryelartsis s tyre, kshilloni, madje largohuni nga shtrati (e m n fund), edhe rrahni (laht, nse nuk ndikojn kshillat as largimi), e nse ju respektojn, ather mos u sillni keq ndaj tyre. All-llahu sht m i larti, m i madhi.  ۚ   ۚ 
Wa 'In Khiftum Shiqāqa Baynihimā Fāb`athū Ĥakamāan Min 'Ahlihi Wa Ĥakamāan Min 'Ahlihā 'In Yurīdā 'Işlāĥāan Yuwaffiqi Al-Lahu Baynahumā  ۗ  'Inna Al-Laha Kāna `Alīmāan Khabīrāan 004-035 Nse i friksohen prarjes mes tyre (burrit e gruas), drgoni nj pari t drejt nga familja e tij dhe nj pari t drejt ngafamilja e saj. Nse ata t dy (ndrmjetsuesit) kan pr qllim pajtimin, All-llahu ju mundson afrimin mes tyre (burrit e gruas). All-llahu sht i dijshm, sht njohs i mir.  ۗ 
Wa A`budū Al-Laha Wa Lā Tushrikū Bihi Shay'āan  ۖ  Wa Bil-Wālidayni 'Iĥsānāan Wa Bidhī Al-Qurbá Wa Al-Yatāmá Wa Al-Masākīni Wa Al-Jāri Dhī Al-Qurbá Wa Al-Jāri Al-Junubi Wa Aş-Şāĥibi Bil-Janbi Wa Abni As-Sabīli Wa Mā Malakat 'Aymānukum  ۗ  'Inna Al-Laha Lā Yuĥibbu Man Kāna Mukhtālāan Fakhūrāan 004-036 Adhurone All-llahun e mos i shoqroni Atij asnj send, sillnu mir ndaj prindrve, ndaj t afrmve, ndaj jetimve, ndaj t varfrve, ndaj fqiut t afrt, ndaj fqiut t largt, ndaj shokut pran vetes, ndaj udhtarit t largt dhe ndaj robrve. All-llahu nuk e do at q sht kryelart dhe at q lavdrohet.  ۖ   ۗ 
Al-Ladhīna Yabkhalūna Wa Ya'murūna An-Nāsa Bil-Bukhli Wa Yaktumūna Mā 'Ātāhumu Al-Lahu Min Fađlihi  ۗ  Wa 'A`tadnā Lilkāfirīna `Adhābāan Muhīnāan 004-037 Ata q vet jan koprrac dhe urdhrojn njerzit pr koprraci, dhe e fshehin at q ju ka dhn All-llahu nga mirsit e veta. Ne kemi prgatitur dnim t turpshm pr jobesimtart;  ۗ 
Wa Al-Ladhīna Yunfiqūna 'Amwālahum Ri'ā'a An-Nāsi Wa Lā Yu'uminūna Bil-Lahi Wa Lā Bil-Yawmi  ۗ  Al-'Ākhiri Wa Man Yakuni Ash-Shayţānu Lahu Qarīnāan Fasā'a Qarīnāan 004-038 Edhe ata q e japin pasurin e tyre pr sy e faqe t bots,e nuk e besojn All-llahun as ditn e mbram. E ai q e k shok djallin, ai pra sht shok i shmtuar.  ۗ 
Wa Mādhā `Alayhim Law 'Āmanū Bil-Lahi Wa Al-Yawmi Al-'Ākhiri Wa 'Anfaqū Mimmā Razaqahumu Al-Lahu  ۚ  Wa Kāna Al-Lahu Bihim `Alīmāan 004-039 Dhe ka do ti gjente ata, po ta besonin All-llahun, ditn e gjykimit dhe t jepnin nga ajo q i dhuroi All-llahu? Po All-llahu di m s miri pr ta.  ۚ 
'Inna Al-Laha Lā Yažlimu Mithqāla Dharratin  ۖ  Wa 'In Taku Ĥasanatan Yuđā`ifhā Wa Yu'uti Min Ladunhu 'Ajrāan `Ažīmāan 004-040 Ska dyshim se All-llahu nuk bn pa drejt as sa grimca, e nse ajo vepr shte mir, Ai e shumfishon at dhe Vet Ai i jep shprblim t madh.  ۖ 
Fakayfa 'Idhā Ji'nā Min Kulli 'Ummatin Bishahīdin Wa Ji'nā Bika `Alá Hā'uulā' Shahīdāan 004-041 Dhe si do t jet gjendja e atyre (q nuk besuan), kur Ne do t sjelli dshmitar pr do popull, e ty do t sjellim dshmitar mbi ata (q nuk besuan)?
Yawma'idhin Yawaddu Al-Ladhīna Kafarū Wa `Aşaw Ar-Rasūla Law Tusawwá Bihimu Al-'Arđu Wa Lā Yaktumūna Al-Laha Ĥadīthāan 004-042 At dit ata q nuk besuan dhe kundrshtuan t drguarin, do t dshironin (t varroseshin) t rrafshohej mbi ta toka ngase nuk mund ti fshehin All-llahut asgj.
Yā 'Ayyuhā Al-Ladhīna 'Āmanū Lā Taqrabū Aş-Şalāata Wa 'Antum Sukārá Ĥattá Ta`lamū Mā Taqūlūna Wa Lā Junubāan 'Illā `Ābirī Sabīlin Ĥattá Taghtasilū  ۚ  Wa 'In Kuntum Marđá 'Aw `Alá Safarin 'Aw Jā'a 'Aĥadun Minkum Mina Al-Ghā'iţi 'Aw Lāmastumu An-Nisā' Falam Tajidū Mā'an Fatayammamū Şa`īdāan Ţayyibāanmsaĥū Biwujūhikum Wa 'Aydīkum  ۗ  'Inna Al-Laha Kāna `Afūwāan Ghafūrāan 004-043 O ju q besuat, mos iu afroni namazit duke qen t dehur, derist dini se flitni, e as duke qen xhuhub (t papastr) derisaaa t laheni, prpos kur jeni udhtar. Nse jeni t smur, jeni n ndonj udhtim, ose ndonjeri prej jush vjen nga ultsira (nevojtorja), ose keni takuar grat, e nuk gjeni uj, ather msyne dheun dhe frkoni me duart (tejemmum). All-llahu shlyen e fal mkatet.  ۚ 
'Alam Tara 'Ilá Al-Ladhīna 'Ūtū Naşībāan Mina Al-Kitābi Yashtarūna Ađ-Đalālata Wa Yurīdūna 'An Tađillū As-Sabīla 004-044 A nuk i vure re (Muhammed) ata q iu pate dhn pjes nga libri (paria fetare jehude) se si e vazhdojn rrugn e gabuar dhe dshirompjn q e edhe ju t humbni!?
Wa Allāhu 'A`lamu  ۚ  Bi'a`dā'ikum Wa Kafá Bil-Lahi Walīyāan Wa Kafá Bil-Lahi Naşīrāan 004-045 All-llahu di ms miri pr armiqt tuaj. Mjafton q All-llahu sht prkrahs i juaj dhe mjafton q All-llahu sht ndihtarr i juaji.  ۚ 
Mina Al-Ladhīna Hādū Yuĥarrifūna Al-Kalima `An Mawāđi`ihi Wa Yaqūlūna Sami`nā Wa `Aşaynā Wa Asma` Ghayra Musma`in Wa Rā`inā Layyāan Bi'alsinatihim Wa Ţa`nāan Ad-Dīni  ۚ  Wa Law 'Annahum Qālū Sami`nā Wa 'Aţa`nā Wa Asma` Wa Anžurnā Lakāna Khayrāan Lahum Wa 'Aqwama Wa Lakin La`anahumu Al-Lahu Bikufrihim Falā Yu'uminūna 'Illā Qalīlāan 004-046 Nj pal bga jehudite sht q ndryshojn fjalt (e Zotit) nga vendet e veta, e (kur i thrret ti) ata thon: Degjuam (fjaln tnde) fhe kundrshtuam (thirrjen tnde), dhe thon: dgjo mos dgjofsh! (dhe thon): Raina (kto i thon) duke prdredhur gjuht e tyre dhe duke atakuar fen. E sikur t thoshin ata: Dgjuam, respektuam, dgjo dhe vshtrona, do t ishte m e drejt, por pr shkak t refuzimit t tyre, All-llahu i mallkoi, prandaj besojn vetm pak (besim gjysmak).  ۚ 
Yā 'Ayyuhā Al-Ladhīna 'Ū Al-Kitāba 'Āminū Bimā Nazzalnā Muşaddiqāan Limā Ma`akum Min Qabli 'An Naţmisa Wujūhāan Fanaruddahā `Alá 'Adrihā 'Aw Nal`anahum Kamā La`annā 'Aşĥāba As-Sabti  ۚ  Wa Kāna 'Amru Al-Lahi Maf`ūlāan 004-047 O ju q u sht dhn libri, besone at q e zbritm (Kuranin) e q sht vrtetues i atij q e keni (Tevratit), para se t shlyjm fytyra (tua fshijm shqisat) dhe ti rrotullojm ose ti mallkojm ata si i mallkuam ata t s shtuns. Urdhri i All-llahut sht i kryer.  ۚ  'Inna Al-Laha Lā Yaghfiru 'An Yushraka Bihi Wa Yaghfiru Mā Dūna Dhālika Liman Yashā'u  ۚ  Wa Man Yushrik Bil-Lahi Faqadi Aftará 'Ithmāan `Ažīmāan 004-048 Ska dyshim se All-llahu nuk fal (mkatin) ti prshkruhet Atij shok (idhujtarin), e prpos ktij (mkati) i fal kujt t do. Kush prshkruan All-llahut shok, ai ka trilluar nj mkat t madh.  ۚ 
'Alam Tara 'Ilá Al-Ladhīna Yuzakkūna 'Anfusahum  ۚ  Bali Al-Lahu Yuzakkī Man Yashā'u Wa Lā Yužlamūna Fatīlāan 004-049 A nuk ke kuptuar pr ata q vlersojn vetveten? Jo, All-llahu vlerson at q do dhe nuk bn padrejt asnj fije.  ۚ 
Anžur Kayfa Yaftarūna `Alá Al-Lahi Al-Kadhiba  ۖ  Wa Kafá Bihi 'Ithmāan Mubīnāan 004-050 Shiko se si shpifin kundr All-llahut! Mjafton kjo (shpifje) si mkat i hapt.  ۖ  ~
'Alam Tara 'Ilá Al-Ladhīna 'Ūtū Naşībāan Mina Al-Kitābi Yu'uminūna Bil-Jibti Wa Aţ-Ţāghūti Wa Yaqūlūna Lilladhīna Kafarū Hā'uulā' 'Ahdá Mina Al-Ladhīna 'Āmanū Sabīlāan 004-051 A nuk u vure re atyre q iy sht dhn pjes nga libri? Besojn idhuj e djallzi dhe pr ata q nuk besuan thon: Kta jan n rrug t drejt, se ata q besuan!
'Ūlā'ika Al-Ladhīna La`anahumu Al-Lahu  ۖ  Wa Man Yal`ani Al-Lahu Falan Tajida Lahu Naşīrāan 004-052 Ata jan q All-llahu i mallkoi, e at q e mallkon All-llahu, pr t nuk ka ndihmtar.  ۖ 
'Am Lahum Naşībun Mina Al-Mulki Fa'idhāan Lā Yu'utūna An-Nāsa Naqīrāan 004-053 A mos kan ata ndonj pjes t pshtetit? Ata nuk do tu jepnin njerzve as sa grimca.
'Am Yaĥsudūna An-Nāsa `Alá Mā 'Ātāhumu Al-Lahu Min Fađlihi  ۖ  Faqad 'Ātaynā 'Āla 'Ibrāhīma Al-Kitāba Wa Al-Ĥikmata Wa 'Ātaynāhum Mulkāan `Ažīmāan 004-054 A u kan zili atyre njerzve pr at q All-llahu u fha nga mirsit e Tij? Ne u patm dhn pasardhsve t Ibrahimit librin e sheriatin dhe u patm dhn atyre pushtet t madh.  ۖ 
Faminhum Man 'Āmana Bihi Wa Minhum Man Şadda `Anhu  ۚ  Wa Kafá Bijahannama Sa`īrāan 004-055 Po disa prej tyre i besuan atij (Muhammedit), e disa e refuzuan. Pr ta mjafton zjarri i Xhennemit.  ۚ 
'Inna Al-Ladhīna Kafarū Bi'āyātinā Sawfa Nuşlīhim Nārāan Kullamā Nađijat Julūduhum Baddalnāhum Julūdāan Ghayrahā Liyadhūqū Al-`Adhāba  ۗ  'Inna Al-Laha Kāna `Azīzāan Ĥakīmāan 004-056 Ësht e vrtet se ata q mohuan argumentet Tona, do ti hudim n zjarr. Sa her q u digjen lkurat e tyre, Ne ndrrojm lkura t tjera q t shijojn dnimin. All-llahu sht i plotfuqishm, i drejt.  ۗ 
Wa Al-Ladhīna 'Āmanū Wa `Amilū Aş-Şāliĥāti Sanudkhiluhum Jannātin Tajrī Min Taĥtihā Al-'Anhāru Khālidīna Fīhā  ۖ  'Abadāan Lahum Fīhā 'Azwājun  ۖ  Muţahharatun Wa Nudkhiluhum Žillā Žalīlāan 004-057 ata q besuan dhe bn vepra t mira, Ne do ti fusim n Xhennet nn t cilin burojn lumenj, ku do te jen prgjithmon. Aty kan edhe bashkshorte t pastra e hije t mrekullueshme.  ۖ   ۖ 
'Inna Al-Laha Ya'murukum 'An Tu'uaddū Al-'Amānāti 'Ilá 'Ahlihā Wa 'Idhā Ĥakamtum Bayna An-Nāsi 'An Taĥkumū Bil-`Adli  ۚ  'Inna Al-Laha Ni`immā Ya`ižukum Bihi  ۗ  'Inna Al-Laha Kāna Samī`āan Başīrāan 004-058 All-llahu ju urdhron q tu jepni amanetin t zotve t tyre dhe kur t gjykoni, ju urdhron t gjykoni me t drejt mes njerzve. Sa e mir sht kjo q ju kshillon. All-llahu dgjon dhe sheh si veproni.  ۚ  ~  ۗ 
Yā 'Ayyuhā Al-Ladhīna 'Āmanū 'Aţī`ū Al-Laha Wa 'Aţī`ū Ar-Rasūla Wa 'Ū Al-'Amri Minkum  ۖ  Fa'in Tanāza`tumShay'in Faruddūhu 'Ilá Al-Lahi Wa Ar-Rasūli 'In Kuntum Tu'uminūna Bil-Lahi Wa Al-Yawmi Al-'Ākhiri  ۚ  Dhālika Khayrun Wa 'Aĥsanu Ta'wīlāan 004-059 O ju q besuat, nnshtrojuni All-llahut, dhe nnshtrojuni t drguarit dhe prgjegjsve nga ju. Nse nuk pajtoheni pr ndonj shtje, drejtojuni All-llahut dhe t Drguarit po qe se i besoni All-llahut dhe dits s fundit. Kjo sht m e dobishmja dhe prfundimi m i mir.  ۖ  ~ 'Alam Tara 'Ilá Al-Ladhīna Yaz`umūna 'Annahum 'Āmanū Bimā 'Unzila 'Ilayka Wa Mā 'Unzila Min Qablika Yurīdūna 'An Yataĥākamū 'Ilá Aţ-Ţāghūti Wa Qad 'Umirū 'An Yakfurū Bihi Wa Yurīdu Ash-Shayţānu 'An Yuđillahum Đalālāan Ba`īdāan 004-060 A i vure re ata q mendojn se besuan at q t zbriti ty, dhe at q zbriti para teje, se si dshirojn mes tyre t gjykoj djalli, e duke qen se jan urdhruar q t mos e besojn at. E djalli dshiron ti humb n pafundsi. Wa 'Idhā Qīla Lahum Ta`ālaw 'Ilá Mā 'Anzala Al-Lahu Wa 'Ilá Ar-Rasūli Ra'ayta Al-Munāfiqīna Yaşuddūna `Anka Şudūdāan 004-061 Kur u thuhet atyre: Ejani (pr t gjykuar) te ajo q e zbriti All-llahu dhe te i drguari i sheh se si dyfytyrshit ta kthejn shpinn.
Fakayfa 'Idhā 'Aşābat/hum Muşībatun Bimā Qaddamat 'Aydīhim Thumma Jā'ūka Yaĥlifūna Bil-Lahi 'In 'Aradnā 'Illā 'Iĥsānāan Wa Tawfīqāan 004-062 E qysh do t jet (gjendja e tyre) kur ti godas ata ndonj e keqe, e shkaktuar nga vet duart e tyre, e pastaj vin te ti (pr tu arsyetuar) dhe betohen n All-llahun: Ne nuk patm tjetr qllim, vetm afrim e pajtim (e jo refuzimin e gjykimit tnd).
'Ūlā'ika Al-Ladhīna Ya`lamu Al-Lahu Mā Fī Qulūbihim Fa'a`riđ `Anhum Wa `Ižhum Wa Qul Lahum Fī 'Anfusihim Qawlāan Balīghāan 004-063 Ata jan pr t cilt e di All-llahu ka mbajn n zemrat e tyre. Po ti hiqu tyre, trhiqu vrejtjen (pr hipokrizi) dhe thuaju fjal q ln prshtypje n veten e tyre.
Wa Mā 'Arsalnā Min Rasūlin 'Illā Liyuţā`a Bi'idhni Al-Lahi  ۚ  Wa Law 'Annahum 'Idh Žalamū 'Anfusahum Jā'ūka Fāstaghfarū Al-Laha Wa Astaghfara Lahumu Ar-Rasūlu Lawajadū Al-Laha Tawwābāan Raĥīmāan 004-064 Ne nuk drguam asnj t drguar vetm q me urdhrin e All-llahut ti bhet respekt (nga njerzit) atij. E sikur t vinin ata te ti, pasi q ta kendmtuar veten e tyre (nuk kan pranuar gjykimin tnd), e t krkonin ata vet ndjes te All-llahu, e edhe i drguari t krkoj ndjes pr ta, ata do t kuptonin se All-llahu pranon pendimin dhe sht mshirues.  ۚ 
Falā Wa Rabbika Lā Yu'uminūna Ĥattá Yuĥakkimūka Fīmā Shajara Baynahum Thumma Lā Yajidū Fī 'Anfusihim Ĥarajāan Mimmā Qađayta Wa Yusallimū Taslīmāan 004-065 Pr Zotin tnd jo, ata nuk jan besimtar (t asaj q t zbriti ty as t asaj para teje) derisa t mos zgjedhin ty pr t gjykuar n at konflikt mes tyre, e pastaj (pas gjykimit tnd) t mos ndiejn paknaqsi nga gjykimi yt dhe (derisa) t mos binden sinqerisht.
Wa Law 'Annā Katabnā `Alayhim 'Ani Aqtulū 'Anfusakum 'Aw Akhrujū Min Diyārikum Mā Fa`alūhu 'Illā Qalīlun Minhum  ۖ  Wa Law 'Annahum Fa`alū Mā Yū`ažūna Bihi Lakāna Khayrāan Lahum Wa 'Ashadda Tathbītāan 004-066 Sikur ti kishim obliguar ata: mbytni vetvetn tuaj,at (obligim) nuk do ta zbatonin, me prjashtim t nj pakice prej tyre. Po sikur t zbatonin at q kshilloheshin do t ishte m mir pr ta dhe do ti prforconte m shum. ~  ۖ 
Wa 'Idhāan La'ātaynāhum Min Ladunnā 'Ajrāan `Ažīmāan 004-067 Dhe atherr do tu jepnim atyre nga ana Jon shprblim t madh.
Wa Lahadaynāhum Şirāţāan Mustaqīmāan 004-068 Dhe do ti udhzonim n rrug t drejt.
Wa Man Yuţi`i Al-Laha Wa Ar-Rasūla Fa'ūlā'ika Ma`a Al-Ladhīna 'An`ama Al-Lahu `Alayhim Mina An-Nabīyīna Wa Aş-Şiddīqīna Wa Ash-Shuhadā'i Wa Aş-Şāliĥīna  ۚ  Wa Ĥasuna 'Ūlā'ika Rafīqāan 004-069 E kushdo q i bindet All-llahut dhe t drguarit, t tillt do t jen s bashku me ata q All-llahu i shprbleu: (me) pejgambert, besnikt e dalluar,dshmort dhe me t mirt. Sa shok t mir jan ata!  ۚ 
Dhālika Al-Fađlu Mina Al-Lahi  ۚ  Wa Kafá Bil-Lahi `Alīmāan 004-070 Ky shprblim i madh sht prej All-llahut. Mjafton q All-llahu di ms miri.  ۚ 
Yā 'Ayyuhā Al-Ladhīna 'Āmanū Khudhū Ĥidhrakumnfirū Thubātin 'Aw Anfirū Jamī`āan 004-071 O ju q besuat, rrini t prgatitur (t armatosur) dhe dilni (pr n luft) grup pas grupi apo t gjith s bashku.
Wa 'Inna Minkum Laman Layubaţţi'anna Fa'in 'Aşābatkum Muşībatun Qāla Qad 'An`ama Al-Lahu `Alayya 'Idh Lam 'Akun Ma`ahum Shahīdāan 004-072 Ka disa prej jush q zvaritet (nuk del n luft). E nse ju godet juve ndonj e papritur thot: Zoti m favorizoi q nuk isha i pranishm bashk me ta (n luft).
Wa La'in 'Aşābakum Fađlun Mina Al-Lahi Layaqūlanna Ka'an Lam Takun Baynakum Wa Baynahu Mawaddatun Yā Laytanī Kuntu Ma`ahum Fa'afūza Fawzāan `Ažīmāan 004-073 Po nse ju takon juve ndonj e mir nga All-llahu, ai (munafiku) me siguri do t thoshte: si mos t kishte ekzistuar mesh jush dhe mes tij ndonj njoftssi, pr fat, t kisha qen s bashku me ta e t kisha arritur nj fitim t madh.
Falyuqātil Fī Sabīli Al-Lahi Al-Ladhīna Yashrūna Al-Ĥayāata Ad-Dunyā Bil-'Ākhirati  ۚ  Wa Man Yuqātil Fī Sabīli Al-Lahi Fayuqtal 'Aw Yaghlib Fasawfa Nu'utīhi 'Ajrāan `Ažīmāan 004-074 Le t luftojn n rrugn e Allaut, ata q e japin jetn e ksaj bote pr tjetrn. Kush lufton n rrugn e All-llahut e mbytet (bie dshmor) ose triumfon, Ne do ti japim atij shprblimt madh.  ۚ  ~
Wa Mā Lakum Lā Tuqātilūna Fī Sabīli Al-Lahi Wa Al-Mustađ`afīna Mina Ar-Rijāli Wa An-Nisā' Wa Al-Wildāni Al-Ladhīna Yaqūlūna Rabbanā 'Akhrijnā Min Hadhihi Al-Qaryati Až-Žālimi 'Ahluhā Wa Aj`al Lanā Min Ladunka Walīyāan Wa Aj`al Lanā Min Ladunka Naşīrāan 004-075 keni q nuk luftoni pr Zotin dhe pr (ti shptuar) t paaftit : nga burrat, nga grat e nga fmijt, t cilt luten: Zoti yn! nxirrna nga ky fshat (Meka), banort e t cilit jan mizor. Jepna nga ana Jote shptim e ndihm! Al-Ladhīna 'Āmanū Yuqātilūna Fī Sabīli Al-Lahi Wa  ۖ  Al-Ladhīna Kafarū Yuqātilūna Fī Sabīli Aţ-Ţāghūti Faqātilū 'Awliyā'a Ash-Shayţāni  ۖ  'Inna Kayda Ash-Shayţāni Kāna Đa`īfāan 004-076 Ata q besuan luftojn n rrug t All-llahut, e ata q nuk besuan luftojn n rrug t djallzuar. Luftoni pra miqt e djallit, ska dyshim se intriga e sht e dobt.  ۖ   ۖ 
'Alam Tara 'Ilá Al-Ladhīna Qīla Lahum Kuffū 'Aydiyakum Wa 'Aqīmū Aş-Şalāata Wa 'Ā Az-Zakāata Falammā Kutiba `Alayhimu Al-Qitālu 'Idhā Farīqun Minhum Yakhshawna An-Nāsa Kakhashyati Al-Lahi 'Aw 'Ashadda Khashyatan  ۚ  Wa Qālū Rabbanā Lima Katabta `Alaynā Al-Qitāla Lawlā 'Akhkhartanā 'Ilá 'Ajalin Qarībin  ۗ  Qul Matā`u Ad-Dunyā Qalīlun Wa Al-'Ākhiratu Khayrun Limani Attaqá Wa Lā Tužlamūna Fatīlāan 004-077 A nuk i vure re ata t cilve iu pate thn: ndalni duart tuaja jepne zeqatin! E kur iu b atyre obligim lufta, q nj grup prej tyre u friksoheshin njerzvesi sht frika ndaj All-llahut, e edhe m fort. Thonin: Zoti yn, pse na e bre obligim luftn? Sikur t na e kishe shtyr deri nnj afat t afrt! Thuaju: Prjetimi iksaj bote sht pak, e pr at q sht i devotshm, bota tjetr sht shum m e dobishme. Nuk do tju bhet pa drejt as sa fija. &nbs
'Aynamā Takūnū Yudrikkumu Al-Mawtu Wa Law Kuntum Fī Burūjin Mushayyadatin  ۗ  Wa 'In Tuşibhum Ĥasanatun Yaqūlū Hadhihi Min `Indi Al-Lahi  ۖ  Wa 'In Tuşibhum Sayyi'atun Yaqūlū Hadhihi Min `Indika  ۚ  Qul Kullun Min `Indi Al-Lahi  ۖ  Famāli Hā'uulā' Al-Qawmi Lā Yakādūna Yafqahūna Ĥadīthāan 004-078 Kudo q t jeni vdekja do tju kap, po edhe n qoft se jeni n pallate t fortifikuara. E nse i qllon ata (munafikt) ndonj e mir, thon: Kjo sht nga All-llahu. E nse i qllon ata ndonj e keqe: Kjo sht nga ti (Muhammed). Thuaju: T gjitha jan nga All-llahu! sht me kt popull q nuk kupton gati asnj send?  ۗ   ۖ   ۚ  Mā 'Aşābaka Min Ĥasanatin Famina Al-Lahi  ۖ  Wa Mā 'Aşābaka Min Sayyi'atin Famin Nafsika  ۚ  Wa 'Arsalnāka Lilnnāsi Rasūlāan  ۚ  Wa Kafá Bil-Lahi Shahīdāan 004-079 fardo e mire q t vjen sht nga All-llahu, e ka t ndodh nga ndonj e keqe sht nga vet ti. Ne t drguam ty Pejgamber pr mbar botn. Mjafton q All-llahu sht dshmues pr kt.  ۖ   ۚ   ۚ 
Man Yuţi`i Ar-Rasūla Faqad 'Aţā`a Al-Laha  ۖ  Wa Man Tawallá Famā 'Arsalnāka `Alayhim Ĥafīžāan 004-080 Kush i bindet Pejgamberit, ai i sht bindur All-llahut, e kush e refuzon, Ne nuk t drguam roje kundr tyre .  ۖ 
Wa Yaqūlūna Ţā`atun Fa'idhā Barazū Min `Indika Bayyata Ţā'ifatun Minhum Ghayra Al-Ladhī Taqūlu Wa  ۖ  Allāhu Yaktubu Mā Yubayyitūna  ۖ  Fa'a`riđ `Anhum Wa Tawakkal `Alá Al-Lahi  ۚ  Wa Kafá Bil-Lahi Wa Kīlāan 004-081 Dhe thon: jemi T bindur. E kur largohen prej teje, nj grup prej tyre (natn) planifikon dika tjetr nga ajo q u thua ti. All-llahu shnon at q e ndryshojn. Mos u v veshin atyre e mbshtetu All-llahut.  ۖ   ۖ   ۚ 
'Afalā Yatadabbarūna Al-Qur'āna  ۚ  Wa Law Kāna Min `Indi Ghayri Al-Lahi Lawajadū Fīhi Akhtilāfāan Kathīrāan 004-082 A nuk e prfillin ata (me vmndje) Kuranin? Sikur t ishte prej dikut tjetr, prvr prej All-llahut, do t gjenin n te shum kundrthnie.  ۚ 
Wa 'Idhā Jā'ahum 'Amrun Mina Al-'Amni 'Awi Al-Khawfi 'Adhā`ū Bihi  ۖ  Wa Law Raddūhu 'Ilá Ar-Rasūli Wa 'Ilá 'Ū Al-'Amri Minhum La`alimahu Al-Ladhīna Yastanbiţūnahu Minhum  ۗ  Wa Lawlā Fađlu Al-Lahi `Alaykum Wa Raĥmatuhu Lāttaba`tumu Ash-Shayţāna 'Illā Qalīlāan 004-083 Madje kur u vjen atyre (munafikve) ndonj lajm qetsues (kur fitojn myslimant) ose shqetsues (kur dshtojn), ata e prhapin at, sikurtia linin at (prhapjen lajmit) Pejgamberit dhe prgjefgjsve t tyre, ata do dinin t nxjerrin prfundime (se si do t duhej shpallur). Por sikur t mos ishte dhuntia e All-llahut ndaj jush dhe mshira e Tij, u, pos nj pakice, do t ndiqnit rrugn e djallit.  ۖ  ~  ۗ  Faqātil Fī Sabīli Al-Lahi Lā Tukallafu 'Illā Nafsaka  ۚ  Wa Ĥarriđi Al-Mu'uminīna  ۖ  `Asá Al-Lahu 'An Yakuffa Ba'sa Al-Ladhīna Kafarū Wa  ۚ  Allāhu 'Ashaddu Ba'sāan Wa 'Ashaddu Tankīlāan 004-084 Lufto n rrugn e All-llahut1 Nuk obligohet kush pos teje. Ngacmoi besimtart (pr luft), allahu do t zmbraps fuqin e t pabesve. All-llahu sht m fuqiforti, m ndshkuesi.  ۚ   ۖ   ۚ 
Man Yashfa` Shafā`atan Ĥasanatan Yakun Lahu Naşībun Minhā  ۖ  Wa Man Yashfa` Shafā`atan Sayyi'atan Yakun Lahu Kiflun Minhā  ۗ  Wa Kāna Al-Lahu `Alá Kulli Shay'in Muqītāan 004-085 Kush ofrin ndihm t mir, do t ket pjes nga ajo,dhe kush ofron ndihm t keqe do t ngarkohet me t. All-llahu sht i plotfuqishm ndaj do sendi.  ۖ   ۗ 
Wa 'Idhā Ĥuyyītum Bitaĥīyatin Faĥayyū Bi'aĥsana Minhā 'Aw Ruddūhā  ۗ  'Inna Al-Laha Kāna `Alá Kulli Shay'in Ĥasībāan 004-086 Kush prshndeteni me ndinj prshndetje, ju ktheni prshhdetje edhe m t mir, ose kthenie ashtu. All-llahu llogarit pr do send.  ۗ 
Al-Lahu Lā 'Ilāha 'Illā Huwa  ۚ  Layajma`annakum 'Ilá Yawmi Al-Qiyāmati Lā Rayba Fīhi  ۗ  Wa Man 'Aşdaqu Mina Al-Lahi Ĥadīthāan 004-087 Pr All-llahun, q ska tjetr pos Tij, pa tjetr Ai do tju tuboj n ditn e gjykimit pr t ciln gj nuk ka dyshim. E mund t jet m i vrtet se All-llahu n thnie? ~  ۚ   ۗ 
Famā Lakum Al-Munāfiqīna Fi'atayni Wa Allāhu 'Arkasahum Bimā Kasabū  ۚ  'Aturīdūna 'An Tahdū Man 'Ađalla Al-Lahu  ۖ  Wa Man Yuđlili Al-Lahu Falan Tajida Lahu Sabīlāan 004-088 E ka sht me ju q n shtjen e munafikve jeni dy grupe; derisa pr at q bn, All-llahu i prmbysi ata? a mos doni ta vini n rrug t drejt at q All-llahu e ka humbur? Pr at q All-llahu e ka humbur, nuk do t gjeni rrug!  ۚ   ۖ 
Wa Ddū Law Takfurūna Kamā Kafarū Fatakūnūna Sawā'an  ۖ  Falā Tattakhidhū Minhum 'Awliyā'a Ĥattá Yuhājirū Fī Sabīli Al-Lahi  ۚ  Fa'in Tawallaw Fakhudhūhumqtulūhum Ĥaythu Wajadtumūhum  ۖ  Wa Lā Tattakhidhū Minhum Walīyāan Wa Lā Naşīrāan 004-089 Ata dshirojn q edhe ju t mos besoni sikurse nuk besuan vet dhe bheni t njejt. MOs izininipr miq prej yre deisa ata t shpngulen (si ju) pr hir t All-llahut, ense refuzojn,ataher kudo q ti gjeni, kapni dhe mbytni dhe prej tyre mos zini as mik as ndihms.  ۖ   ۚ   ۖ 
'Illā Al-Ladhīna Yaşilūna 'Ilá Qawmin Baynakum Wa Baynahumthāqun 'Aw Jā'ūkum Ĥaşirat Şudūruhum 'An Yuqātilūkum 'Aw Yuqātilū Qawmahum  ۚ  Wa Law Shā'a Al-Lahu Lasallaţahum `Alaykum Falaqātalūkum  ۚ  Fa'ini A`tazalūkum Falam Yuqātilūkum Wa 'Alqaw 'Ilaykumu As-Salama Famā Ja`ala Al-Lahu Lakum `Alayhim Sabīlāan 004-090 Prpos atyre q srtehohen te nj popull, me t cilin keni marrveshje, e ju u vjen rnd t luftojn kundr jush ose kundr popullit t vet. Skur All-llahu t donte do tju jepte atyre fuqi e pushtet mbi ju dhe do tju luftonin. N qoftse ata trhqen prej jush, nuk ju luftojn dhe ju ofrojn paqe, athe All-llahu nuk ju lejon rrug (rrug) kundr tyre.  ۚ   ۚ 
Satajidūna 'Ākharīna Yurīdūna 'An Ya'manūkum Wa Ya'manū Qawmahum Kulla Mā Ruddū 'Ilá Al-Fitnati 'Urkisū Fīhā  ۚ  Fa'in Lam Ya`tazilūkum Wa Yulqū 'Ilaykumu As-Salama Wa Yakuffū 'Aydiyahum Fakhudhūhumqtulūhum Ĥaythu Thaqiftumūhum  ۚ  Wa 'Ūla'ikum Ja`alnā Lakum `Alayhim Sulţānāan Mubīnāan 004-091 Ju do t hasni n t tjer, q duan t sigurohen te ju (duke u paraqitur si bsimtar) dhe t sigurohen te populli i vet (si jobesimtar). E, saher q thirren, (kundr jush) i prgjigjen thirrjes. N qoft se nuk largohen prej jush, nuk ju ofrojn paqe dhe nuk heqin dor nga lufta kundr jush, ather kapeni dhe mbytni kudo q ti takoni. Kundr tyre u kemi dhn fakte t qarta.  ۚ   ۚ  Wa Mā Kāna Limu'uminin 'An Yaqtula Mu'umināan 'Illā Khaţa'an  ۚ  Wa Man Qatala Mu'umināan Khaţa'an Fataĥrīru Raqabatin Mu'uminatin Wa Diyatun Musallamatun 'Ilá 'Ahlihi 'Illā 'An Yaşşaddaqū  ۚ  Fa'in Kāna Min Qawmin `Adūwin Lakum Wa Huwa Mu'uminun Fataĥrīru Raqabatin Mu'uminatin  ۖ  Wa 'In Kāna Min Qawmin Baynakum Wa Baynahumthāqun Fadiyatun Musallamatun 'Ilá 'Ahlihi Wa Taĥrīru Raqabatin Mu'uminatin  ۖ  Faman Lam Yajid Faşiyāmu Shahrayni Mutatābi`ayni Tawbatan Mina Al-Lahi  ۗ  Wa Kāna Al-Lahu `Alīmāan Ĥakīmāan 004-092 Asnj besimtari nuk i sht i lejuar t mbys besmitarin tjetr, prpos gabimisht. E kush e mbyt gabimishht nj besimtar, ai sht i obliguar ta liroj nj rob besimtar dhe shpagimin (e gjakut). N se ia falin (familja gjakun). N qoft se ai (i mbyturi gabimisht) sht besimtar, por i takon popullit q sht armik ijuaji, ather sht obligil vetm lirimi inj robi besimtar. N qoftse se ai (i mbyturi) sht nga ai popull q keni marrveshjen me t, ather sht obligim shpagmi i (gjakut) q i dorzohet familjes s tij dhe lirimi inj robi besimtar. E kush nuk ka mundsi (t liroj nj rob), let agjroj dy muaj rresht, si pendim (i pranuar) ndaj All-llahut. All-llahu sht m idijshmi, ligjdhnsi m i drejt.  ۚ  ~ Wa Man Yaqtul Mu'umināan Muta`ammidāan Fajazā'uuhu Jahannamu Khālidāan Fīhā Wa Ghađiba Al-Lahu `Alayhi Wa La`anahu Wa 'A`adda Lahu `Adhābāan `Ažīmāan 004-093 Kush e mbyt nj besimtar me qllim, dnimi itij sht Xhehnemi, n t cilin do t jet prgjithmon. All-llahu sht i hidhruar ndaj tij, e ka mallkuar dhe ika prgaditur dnim t madh.
Yā 'Ayyuhā Al-Ladhīna 'Āmanū 'Idhā Đarabtum Fī Sabīli Al-Lahi Fatabayyanū Wa Lā Taqūlū Liman 'Alqá 'Ilaykumu As-Salāma Lasta Mu'umināan Tabtaghūna `Arađa Al-Ĥayāati Ad-Dunyā Fa`inda Al-Lahi Maghānimu Kathīratun  ۚ  Kadhālika Kuntum Min Qablu Famanna Al-Lahu `Alaykum Fatabayyanū  ۚ  'Inna Al-Laha Kāna Bimā Ta`malūna Khabīrāan 004-094 O ju q besuat, kur marshoni n rrugn e All-llahut (pr n luft), t jeni t matur (t mos nguteni), e mos i thoni atij q ju shpreh selamin (besimin): Nuk je besimtar!, duke krkuar me t mjet (mall0 t ksaj bote, pse te All-llahu jan begatit e mdha. Ashtu (jo besimtar) ishit edhe ju m par, e All-llahu ju dhuroi (besimin), pra sqaroni mir! All-llahu e di n hollsi ka veproni. Lā Yastawī Al-Qā`idūna Mina Al-Mu'uminīna Ghayru 'Ū Ađ-Đarari Wa Al-Mujāhidūna Fī Sabīli Al-Lahi Bi'amwālihim Wa 'Anfusihim  ۚ  Fađđala Al-Lahu Al-Mujāhidīna Bi'amwālihim Wa 'Anfusihim `Alá Al-Qā`idīna Darajatan  ۚ  Wa Kullāan Wa`ada Al-Lahu Al-Ĥusná  ۚ  Wa Fađđala Al-Lahu Al-Mujāhidīna `Alá Al-Qā`idīna 'Ajrāan `Ažīmāan 004-095 Nuk jan t barabart prej besimtarve ata q ndejtn (nuk luftuan) dhe ata q me pasurn dhe me jetn e tyre luftuan n rrugn e All-llahut, me prjashtim t atyre q ishin t penguar pa vullnetin e vet. Ata q luftuan me pasurin dhe jetn e tyre,All-llahu igradoi n nj shkall m t lart mbi ata q ndejtn (me arsye). Por t gjithve All-llahu u premtoi shprblim, ndrsa ata q ndejtn (pa arsye) All-llahu gradoi lufttart me nj shprblim t madh.  ۚ   ۚ  Darajātin Minhu Wa Maghfiratan Wa Raĥmatan  ۚ  Wa Kāna Al-Lahu Ghafūrāan Raĥīmāan 004-096 Vende t larta me falje gabimesh e mshir nga Ai. All-llahu sht q fal shum dhe mshiron.  ۚ 
'Inna Al-Ladhīna Tawaffāhumu Al-Malā'ikatu Žālimī 'Anfusihim Qālū Fīma Kuntum  ۖ  Qālū Kunnā Mustađ`afīna Fī Al-'Arđi  ۚ  Qālū 'Alam Takun 'Arđu Al-Lahi Wāsi`atan Fatuhājirū Fīhā  ۚ  Fa'ūlā'ika Ma'wāhum Jahannamu  ۖ  Wa Sā'at Maşīrāan 004-097 Engjjt q ua morn shpirtine atyre q ishin mizor t vetvets ju than: N ka ushit ju? - Ata than: Ne ishim t paft n at tok! (engjujt ju than: A nuk isht e gjr toka e All-llahut e t migroni n t? (e t praktikonit lirisht fen e Zotit). Vendi ityre sht Xhehennemi dhesa vend i keq sht ai!  ۖ   ۚ   ۚ  'Illā Al-Mustađ`afīna Mina Ar-Rijāli Wa An-Nisā' Wa Al-Wildāni Lā Yastaţī`ūna Ĥīlatan Wa Lā Yahtadūna Sabīlāan 004-098 Prve atyre q ishin t paaft nga burrat, grat e fmijt q nuk kishin mundsi t gjenin, as mnyr, as rrug (pr shprngulje).
Fa'ūlā'ika `Asá Al-Lahu 'An Ya`fuwa `Anhum  ۚ  Wa Kāna Al-Lahu `Afūwāan Ghafūrāan 004-099 Atyre do tua fal All-llahu. All-llahu sht q shlyen e fal shum (gabime).  ۚ 
Wa Man Yuhājir Fī Sabīli Al-Lahi Yajid Al-'Arđi Murāghamāan Kathīrāan Wa Sa`atan  ۚ  Wa Man Yakhruj Min Baytihi Muhājirāan 'Ilá Al-Lahi Wa Rasūlihi Thumma Yudrik/hu Al-Mawtu Faqad Waqa`a 'Ajruhu `Alá Al-Lahi  ۗ  Wa Kāna Al-Lahu Ghafūrāan Raĥīmāan 004-100 Kush shprngulet pr hir t (t fes) All-llahut, ai gjen mundsi t madhe dh begati n tok. E kush del prej shtpis si migrues te All-llahu dhe i drguari i Tij, dhe e z vdekja (n rrug), te All-llahu sht mshirues, mbulon t metat.  ۚ   ۗ  <
Wa 'Idhā Đarabtum Al-'Arđi Falaysa `Alaykum Junāĥun 'An Taqşurū Mina Aş-Şalāati 'In Khiftum 'An Yaftinakumu Al-Ladhīna Kafarū  ۚ  'Inna Al-Kāfirīna Kānū Lakum `Adūwāan Mubīnāan 004-101 Kur tjeni nudhtim e sipr, nuk sht mkat pr ju t shkurtoni namazin, nse frigoheni se jobesimtart dotju sjellin ndonj t keqe. Jobesmtart jan armiq tuaj t hapt.  ۚ 
Wa 'Idhā Kunta Fīhim Fa'aqamta Lahumu Aş-Şalāata Faltaqum Ţā'ifatun Minhum Ma`aka Wa Līa'khudhū 'Asliĥatahum Fa'idhā Sajadū Falyakūnū Min Warā'ikum Wa Lta'ti Ţā'ifatun 'Ukhrá Lam Yuşallū Falyuşallū Ma`aka Wa Līa'khudhū Ĥidhrahum Wa 'Asliĥatahum  ۗ  Wadda Al-Ladhīna Kafarū Law Taghfulūna `An 'Asliĥatikum Wa 'Amti`atikum Fayamīlūna `Alaykum Maylatan Wāĥidatan  ۚ  Wa Lā Junāĥa `Alaykum 'In Kāna Bikum 'Adháan Min Maţarin 'Aw Kuntum Marđá 'An Tađa`ū 'Asliĥatakum  ۖ  Wa Khudhū Ĥidhrakum  ۗ  'Inna Al-Laha 'A`adda Lilkāfirīna `Adhābāan Muhīnāan 004-102 Kur t jesh ti (Muhammed) bashk me ta dhe ju fal namazin, nj grup prej tyre, duke i bartur armt, le t vij e le t falet me ty (grupi tjetr n roje),ekur t bien n sexhde (t kryejn nj reqat),kta le t t qndrojn mbrapa jush (n roje) e le t vij grupi tjetr, q nuk sht falur , e t falet me ty dhe le ti bartin armt dhe t jen n gjendje gadishmrie. Ata q nuk besojn, e dshirojn moskujdesin tuaj ndaj armve e mjeteve q tiu vrsulen njher me t gjitha fuqit. Nse jeni t lodhur nga ndonj shi ose jeni t smur, nuk sht mkat t mos ibartni armt, por mbani gadishmrin tuaj. All-llahu ka prgadit dnim nnqmues pr jobesimart.  ۗ 
Fa'idhā Qađaytumu Aş-Şalāata Fādhkurū Al-Laha Qiyāmāan Wa Qu`ūdāan Wa `Alá Junūbikum  ۚ  Fa'idhā Aţma'nantum Fa'aqīmū Aş-Şalāata  ۚ  'Inna Aş-Şalāata Kānat `Alá Al-Mu'uminīna Kitābāan Mawqūtāan 004-103 Kur t kryeni namazin (e friks) prmendeni All-llahun, kur jeni n kmb, ulur, t mbshtetur. E kur t qetsoheni (nga lufta), ather faleni namazin n mnyr t rregullt, pse namazi sht obligim (pr koh) i caktuar pr besimtart.  ۚ   ۚ 
Wa Lā Tahinū Fī Abtighā'i Al-Qawmi  ۖ  'In Takūnū Ta'lamūna Fa'innahum Ya'lamūna Kamā Ta'lamūna  ۖ  Wa Tarjūna Mina Al-Lahi Mā Lā Yarjūna  ۗ  Wa Kāna Al-Lahu `Alīmāan Ĥakīmāan 004-104 Mos u tregoni t dobt n ndjekjen e armikut, pse nse ndieni dhmbje edhe ata ndjejn dhmbje sikurse ju, e ju shpresoni nga All-llahu ka ata nuk shpresjn. All-llahu sht i Dijshm, Ligjdhns i Matur.  ۖ   ۖ   ۗ 
'Innā 'Anzalnā 'Ilayka Al-Kitāba Bil-Ĥaqqi Litaĥkuma Bayna An-Nāsi Bimā 'Arāka Al-Lahu  ۚ  Wa Lā Takun Lilkhā'inīna Khaşīmāan 004-105 Ne t zbritm ty (Muhammed)librin (Kuranin) me plot t vrteta, q t gjykosh mes nerzve me at q t msoi All-llahu. Mos u ngatrro pr tradhtart (mos udil n ndihm).  ۚ 
Wa Astaghfiri Al-Laha  ۖ  'Inna Al-Laha Kāna Ghafūrāan Raĥīmāan 004-106 Krko falje (pr kt) All-llahut. All-llahu fal, mshiron.  ۖ 
Wa Lā Tujādil `Ani Al-Ladhīna Yakhtānūna 'Anfusahum  ۚ  'Inna Al-Laha Lā Yuĥibbu Man Kāna Khawwānāan 'Athīmāan 004-107 Mos polemizo pr ata q tradhtojn vetveten. All-llahu nuk e do at q sht gnjeshtar e mkatar.  ۚ 
Yastakhfūna Mina An-Nāsi Wa Lā Yastakhfūna Mina Al-Lahi Wa Huwa Ma`ahum 'Idh Yubayyitūna Mā Lā Yarđá Mina Al-Qawli  ۚ  Wa Kāna Al-Lahu Bimā Ya`malūna Muĥīţāan 004-108 Ata fshihen (turprohen) prej njrezve, e nuk turprohen prej All-llahut, e Ai sht me ta edhe kur planifikojn fshehtas thnie me t cilat nuk sht iknaqur Ai. All-llahu nuk mund ti shptojn veprimet etyre.  ۚ 
Hā'antum Hā'uulā' Jādaltum `Anhum Al-Ĥayāati Ad-Dunyā Faman Yujādilu Al-Laha `Anhum Yawma Al-Qiyāmati 'Am Man Yakūnu `Alayhim Wa Kīlāan 004-109 Ja, ju jeni ata q i mbrojtt (gnjeshtart) n ejtn e ksaj bote, kush do t polemizoj me All-llahun pr ditn e gjykimit, apo kush do ti marr n mbrojtje?
Wa Man Ya`mal Sū'āan 'Aw Yažlim Nafsahu Thumma Yastaghfiri Al-Laha Yajidi Al-Laha Ghafūrāan Raĥīmāan 004-110 Kush bn ndonj t keqe apo ngarkon veten, pastaj krkon falje te All-llahu, ai e gjen All-llahun fals dhe mshirues.
Wa Man Yaksib 'Ithmāan Fa'innamā Yaksibuhu `Alá Nafsihi  ۚ  Wa Kāna Al-Lahu `Alīmāan Ĥakīmāan 004-111 Kush bn ndonj mkat, ai ka ngarkuar vetveten. All-llahu idi hollsit, sht gjykats i drejt.  ۚ 
Wa Man Yaksib Khī'atan 'Aw 'Ithmāan Thumma Yarmi Bihi Barī'āan Faqadi Aĥtamala Buhtānāan Wa 'Ithmāan Mubīnāan 004-112 Kush bn ndonj gabim ose mkat,e pastaj at ia hudh nj t pafajshmit, ai ngarkohet me nj shpifje e me nj mkat t hapt.
Wa Lawlā Fađlu Al-Lahi `Alayka Wa Raĥmatuhu Lahammat Ţā'ifatun Minhum 'An Yuđillūka Wa Mā Yuđillūna 'Illā 'Anfusahum  ۖ  Wa Mā Yađurrūnaka Min Shay'in  ۚ  Wa 'Anzala Al-Lahu `Alayka Al-Kitāba Wa Al-Ĥikmata Wa `Allamaka Mā Lam Takun Ta`lamu  ۚ  Wa Kāna Fađlu Al-Lahi `Alayka `Ažīmāan 004-113 E sikur t mos ishte dhuntia e All-llahut dhe mshira e Tij ndaj teje, nj grup prej tyre do t humbte ty, por ata nuk humbin tjetr, poos vetes s tyre. Ty nuk mund t dmtoj asgj . All-llahu t shpalli ty, librin dhe sheriatin, t msoi ka nuk dije. Dhuntia e All-llahut ndaj teje sht shum e madhe.  ۖ   ۚ   ۚ 
Khayra Fī Kathīrin Min Najwāhum 'Illā Man 'Amara Bişadaqatin 'Aw Ma`rūfin 'Aw 'Işlāĥin Bayna An-Nāsi  ۚ  Wa Man Yaf`al Dhālika Abtighā'a Marđāati Al-Lahi Fasawfa Nu'utīhi 'Ajrāan `Ažīmāan 004-114 N shum biseda t tyre t fshehta nuk ka kurrfar dobie, prve (biseds) kush kshillon pr lmosh, pr ndonj t mir ose pajtim mes njerzve. e kush i bn kto duke pasur pr qllim vetm knaqsin e All-llahut, Ne do ti japim m von (n botn tjetr) shprbllim t madh.  ۚ  ~
Wa Man Yushāqiqi Ar-Rasūla Min Ba`di Mā Tabayyana Lahu Al-Hudá Wa Yattabi` Ghayra Sabīli Al-Mu'uminīna Nuwallihi Mā Tawallá Wa Nuşlihi Jahannama  ۖ  Wa Sā'at Maşīrāan 004-115 Kush ikundrvihet t drguarit, pasi q isht br eqat e vrteta dhe ndjek rrug tjetr nga ajo e e besimtarve, Ne e lm n at q ka zgjedhur (n dynja) e e fusim n Xhehennem. Prfundim i keq sht ai.  ۖ 
'Inna Al-Laha Lā Yaghfiru 'An Yushraka Bihi Wa Yaghfiru Mā Dūna Dhālika Liman Yashā'u  ۚ  Wa Man Yushrik Bil-Lahi Faqad Đalla Đalālāan Ba`īdāan 004-116 Ësht e vrtet se All-llahu nuk fal (mkatin) ti bhet Atij shok, pos ktij (mkati), t tjerat i fal atij q dshiron. Ai q i prshkruan shok All-llahut, ai ka humbur dhe br nj largim t madh (prej t vrtets).  ۚ 
'In Yad`ūna Min Dūnihi 'Illā 'Ināthāan Wa 'In Yad`ūna 'Illā Shayţānāan Marīdāan 004-117 Ata nuk lusin tjetr pos Tij vetm (emra idhujsh) femra dhe nuk tjetr pos djallit plot sherr. ~
La`anahu Al-Lahu  ۘ  Wa Qāla La'attakhidhanna Min `Ibādika Naşībāan Mafrūđāan 004-118 At e mallkoi All-llahu. Ai ka thn: Un do t prfitoj nj pjes t caktuar t robrve t tu.  ۘ 
Wa La'uđillannahum Wa La'umanniyannahum Wa La'āmurannahum Falayubattikunna 'Ādhāna Al-'An`ām Wa La'āmurannahum Falayughayyirunna Khalqa Al-Lahi  ۚ  Wa Man Yattakhidhi Ash-Shayţāna Walīyāan Min Dūni Al-Lahi Faqad Khasira Khusrānāan Mubīnāan 004-119 Do ti (shmang nga e vrteta), do ti bj t shpresojn n gjra t kota; do ti urdhroj dhe ata dot shqyejn vesht e bagtive; do ti urdhroj dhe ata do t shmtojn krijesat e All-llahut. E kush bn mik djallin, e jo All-llahun, ai ka dshtuar sheshazi.  ۚ 
Ya`iduhum Wa Yumannīhim  ۖ  Wa Mā Ya`iduhumu Ash-Shayţānu 'Illā Ghurūrāan 004-120 Ai u premton atyre dhe i bn t shpresojn, por djalli nuk premton tjetr vetm se mashtrim.  ۖ 
'Ūlā'ika Ma'wāhum Jahannamu Wa Lā Yajidūna `Anhā Maĥīşāan 004-121 T tillt (q ndjekin djallin) kan vendin n Xhehennem dh e prej tij nuk kan pr t ikur (shptim).
Wa Al-Ladhīna 'Āmanū Wa `Amilū Aş-Şāliĥāti Sanudkhiluhum Jannātin Tajrī Min Taĥtihā Al-'Anhāru Khālidīna Fīhā  ۖ  'Abadāan Wa`da Al-Lahi  ۚ  Ĥaqqāan Wa Man 'Aşdaqu Mina Al-Lahi Qīlāan 004-122 E ata q besuan dhe bn vepra t mira, Ne do ti vendosim n Xhennete, ku rrjedhin lumenj e ku do jen prgjithmon. Premtimi i sakt i All-llahut. E kush mund t jet m sakt n fjal se All-llahu?  ۖ   ۚ 
Laysa Bi'amānīyikum Wa Lā 'Amānīyi 'Ahli Al-Kitābi  ۗ  Man Ya`mal Sū'āan Yujza Bihi Wa Lā Yajid Lahu Min Dūni Al-Lahi Walīyāan Wa Lā Naşīrāan 004-123 Nuk sht (shptim) sipas shpresave tuaja as sipas shpresave t ithtarve t librit. Kush bn ndonj nga punt e mira, qoft mashkull ose femr duke qen besimtar, t tillt hyjn n Xhennet dhe nuk u bhet far padrejtsie.  ۗ 
Wa Man Ya`mal Mina Aş-Şāliĥāti Min Dhakarin 'Aw 'Unthá Wa Huwa Mu'uminun Fa'ūlā'ika Yadkhulūna Al-Jannata Wa Lā Yužlamūna Naqīrāan 004-124 Kush bn ndonj nga punt e mira, qoft mashkull ose femr duke qrn besimtar, t tillt hyjn n Xhennet dhe nuk u bhet far padrejtsie.
Wa Man 'Aĥsanu Dīnāan Mimman 'Aslama Wajhahu Lillahi Wa Huwa Muĥsinun Wa Attaba`a Millata 'Ibrāhīma Ĥanīfāan Wa Attakhadha  ۗ  Al-Lahu 'Ibrāhīma Khalīlāan 004-125 Kush ka fe m t mir se ai i q sinqerisht i sht bindur All-llahut dhe, duke qen bamirs, e ndjek fen e drejt t Ibrahimit? All-llahu e zgjodhi Ibrahimin t dashurin m t ngusht.  ۗ 
Wa Lillahi Mā Fī As-Samāwāti Wa Mā Fī Al-'Arđi  ۚ  Wa Kāna Al-Lahu Bikulli Shay'in Muĥīţāan 004-126 Vetm t All-llahut jan ka n qiej dhe ka n tok. All-llahu ka prfshir do send.  ۚ 
Wa Yastaftūnaka Fī An-Nisā'  ۖ  Quli Al-Lahu Yuftīkum Fīhinna Wa Mā Yutlá `Alaykum Al-Kitābi Fī Yatāmá An-Nisā' Al-Lātī Lā Tu'utūnahunna Mā Kutiba Lahunna Wa Targhabūna 'An Tankiĥūhunna Wa Al-Mustađ`afīna Mina Al-Wildāni Wa 'An Taqūmū Lilyatāmá Bil-Qisţi  ۚ  Wa Mā Taf`alū Min Khayrin Fa'inna Al-Laha Kāna Bihi `Alīmāan 004-127 Krkojn prej teje (Muhammed) prgjigje - fetva pr (shtjen) grat. Thuaju: All-llahu ju sqaron nga libri (Kur ani) prkitazi me grat jetime, me t cilat lakmoni t martoheni me to, e nuk u jep at q sht caktuar (niqah ose miras), (ju sqaron) lidhur me t paaftit (fmijt jetim) dhe q t mbani drejtsi ndaj jetimve! Dhe, fardo t mire q punoni, All-llahu di shum pr t.  ۖ   ۚ 
Wa 'Ini Amra'atun Khāfat Min Ba`lihā Nushūzāan 'Aw 'I`rāđāan Falā Junāĥa `Alayhimā 'An Yuşliĥā Baynahumā Şulĥāan Wa  ۚ  Aş-Şulĥu Khayrun  ۗ  Wa 'Uĥđirati Al-'Anfusu Ash-Shuĥĥa  ۚ  Wa 'In Tuĥsinū Wa Tattaqū Fa'inna Al-Laha Kāna Bimā Ta`malūna Khabīrāan 004-128 Nse ndonj grua i friksohet largimit pse ftohjes s burrit t vet ndaj asaj, ather nuk gabojn po qe se bjn mes vete mbarim (pajtim). Pajtimi sht m i dobishmi. Megjithkt, koprracia sht epranishme ndr njerz. Por, nse silleni mir dhe ruheni, ska dyshim se All-llahu hollsisht me gjithka veproni.  ۚ   ۗ   ۚ 
Wa Lan Tastaţī`ū 'An Ta`dilū Bayna An-Nisā' Wa Law Ĥaraştum  ۖ  Falā Tamīlū Kulla Al-Mayli Fatadharūhā Kālmu`allaqati  ۚ  Wa 'In Tuşliĥū Wa Tattaqū Fa'inna Al-Laha Kāna Ghafūrāan Raĥīmāan 004-129 Ju kurrsesi nuk do t mund ta mbani drejtsin mes grave edhe nse prpiqeni, pra mos anoni plotsisht nga ndonjra e t lini tjetrn si t varur. E nse prmirsoheni dhe ruheni se (padrejtsis), All-llahu ju dhe ju mshiron.  ۖ   ۚ 
Wa 'In Yatafarraqā Yughni Al-Lahu Kullā Min Sa`atihi  ۚ  Wa Kāna Al-Lahu Wāsi`āan Ĥakīmāan 004-130 Por nse ndahen prej njri tjetrit, All-llahu begaton me mirsin e Tij secilin prej tyre. All-llahu sht bujar i madh, i plotdijshm.  ۚ 
Wa Lillahi Mā Fī As-Samāwāti Wa Mā Fī Al-'Arđi  ۗ  Wa Laqad Waşşaynā Al-Ladhīna 'Ū Al-Kitāba Min Qablikum Wa 'Īyākum 'Ani Attaqū Al-Laha  ۚ  Wa 'In Takfurū Fa'inna Lillahi Mā Fī As-Samāwāti Wa Mā Fī Al-'Arđi  ۚ  Wa Kāna Al-Lahu Ghanīyāan Ĥamīdāan 004-131 Vetm e All-llahut sht ka n qiej e ka n tok. Ne patm sugjeruar atyre q iu pat dhn libri para jush, e edhe juve q t keni frik nga All-llahu. Po n mos besofshit, (dine) e All-llahut sht ka n qiej e ka ka n tok. All-llahu sht i panevoj e i falnderuar.  ۗ   ۚ   ۚ 
Wa Lillahi Mā Fī As-Samāwāti Wa Mā Fī Al-'Arđi  ۚ  Wa Kafá Bil-Lahi Wa Kīlāan 004-132 T All-llahut jan gjith ka n qiej e ka n tok. Mjafton q All-llahu sht iprkujdesshm.  ۚ 
'In Yasha' Yudh/hibkum 'Ayyuhā An-Nāsu Wa Ya'ti Bi'ākharīna  ۚ  Wa Kāna Al-Lahu `Alá Dhālika Qadīrāan 004-133 Nse Ashiron, ju zhduk juve or njerz, e sjell t tjer. Pr kt sht i plotfuqishm.  ۚ 
Man Kāna Yurīdu Thawāba Ad-Dunyā Fa`inda Al-Lahi Thawābu Ad-Dunyā Wa Al-'Ākhirati  ۚ  Wa Kāna Al-Lahu Samī`āan Başīrāan 004-134 Kush (me punn e vet) dshiron shprblimin e ksaj bote, (ai gabon), shprblmi i ksaj dhe i asaj bots tjetr sht te All-llahu, e All-llahu dgjon, sheh.  ۚ 
Yā 'Ayyuhā Al-Ladhīna 'Āmanū Kūnū Qawwāmīna Bil-Qisţi Shuhadā'a Lillahi Wa Law `Alá 'Anfusikum 'Awi Al-Wālidayni Wa Al-'Aqrabīna  ۚ  'In Yakun Ghanīyāan 'Aw Faqīrāan Fa-Allāhu 'Awlá Bihimā  ۖ  Falā Tattabi`ū Al-Hawá 'An Ta`dilū  ۚ  Wa 'In Talwū 'Aw Tu`riđū Fa'inna Al-Laha Kāna Bimā Ta`malūna Khabīrāan 004-135 O ju q besuat, vazhdimisht t jeni dshmues t drejt pr hor t All-llahut edhe nse sht kundr (interesit) vetvetes suaj, kundr prindrve ose kundr t afrmve, le t jet ai (pr t cilin dshmohet) pasanik ose varfnjak, pse All-llahu di m mmir pr ta. mos ndiqni pra emocionin e ti shmangeni drejtsis. Nse shtrmbroni ose trhiqeni, All-llahu plotsisht di ka punoni.  ۚ   ۖ   ۚ  Yā 'Ayyuhā Al-Ladhīna 'Āmanū 'Āminū Bil-Lahi Wa Rasūlihi Wa Al-Kitābi Al-Ladhī Nazzala `Alá Rasūlihi Wa Al-Kitābi Al-Ladhī 'Anzala Min Qablu  ۚ  Wa Man Yakfur Bil-Lahi Wa Malā'ikatihi Wa Kutubihi Wa Rusulihi Wa Al-Yawmi Al-'Ākhiri Faqad Đalla Đalālāan Ba`īdāan 004-136 O ju q besuat, besoni vazhdimisht All-llahun, t drguarit t Tij, librit q gradualsht ia shpalli t drguarit t Tij dhe librit q e pat zbritur m par. Kush nuk i beson All-llahut, engjjve t Tij, librave t Tij, t dguarve t Tij dhe bots tjetr, ai ka humbur tepr larg.  ۚ  'Inna Al-Ladhīna 'Āmanū Thumma Kafarū Thumma 'Āmanū Thumma Kafarū Thumma Azdādū Kufrāan Lam Yakuni Al-Lahu Liyaghfira Lahum Wa Lā Liyahdiyahum Sabīlāan 004-137 Vrtet, ata q besuan e pastaj tradhtuan, prsri besuane pastaj tradhtuan dhe e shtuan mosbesimin, All-llahu nuk u fal atyre as nuk i udhzon n rrug t drejt.
Bashshiri Al-Munāfiqīna Bi'anna Lahum `Adhābāan 'Alīmāan 004-138 Ti (Muhammed) ljmroj munafikt se me t vrtet ata kan nj dnim t dhembshm.
Al-Ladhīna Yattakhidhūna Al-Kāfirīna 'Awliyā'a Min Dūni Al-Mu'uminīna  ۚ  'Ayabtaghūna `Indahumu Al-`Izzata Fa'inna Al-`Izzata Lillahi Jamī`āan 004-139 Jan ata q, prkundr besimtarve, i miqsojn jobesimtart. Vall, a mos krkojn fuqi te ta? Ska dyshim, e tr fuqia i takon All-llahut.  ۚ 
Wa Qad Nazzala `Alaykum Al-Kitābi 'An 'Idhā Sami`tum 'Āyāti Al-Lahi Yukfaru Bihā Wa Yustahza'u Bihā Falā Taq`udū Ma`ahum Ĥattá Yakhūđū Fī Ĥadīthin Ghayrihi  ۚ  'Innakum 'Idhāan Mithluhum  ۗ  'Inna Al-Laha Jāmi`u Al-Munāfiqīna Wa Al-Kāfirīna Fī Jahannama Jamī`āan 004-140 Juve u sht shpallur n librin (Kuranin) q, kur t dgjoni se po mohohet Kurani i All-llahut dhe po bhet tallje me t, mos rrini me ata derisa t mos hyjn n bised tjetr. Prndyshe, ju do t jeni si ata. All-llahu do ti tuboj tradhtart dhe jobesimtrt q tq gjith n Xhehennem. ~  ۚ   ۗ 
Al-Ladhīna Yatarabbaşūna Bikum Fa'in Kāna Lakum Fatĥun Mina Al-Lahi Qālū 'Alam Nakun Ma`akum Wa 'In Kāna Lilkāfirīna Naşībun Qālū 'Alam Nastaĥwidh `Alaykum Wa Namna`kum Mina Al-Mu'uminīna  ۚ  Fa-Allāhu Yaĥkumu Baynakum Yawma Al-Qiyāmati  ۗ  Wa Lan Yaj`ala Al-Lahu Lilkāfirīna `Alá Al-Mu'uminīna Sabīlāan 004-141 Ata jan q presin se po ju ngjan juve. Nse me ndihmn e All-llahut ngadhnjeni, ata thon: A nuk ishim me ju? E nse jobesimtarve u takon ndonj fitim, ata thon: A nuk mbizotruam ne mbi ju (por nuk deshtm t mposhim0 dhe penguam prej jush besimtart! All-llahu do t gjykoj mes jufsh ditn e gjykimit. All-llahu krrsesi nuk iu mndson jbesimtarve mbizotrim t plt mbi besimtart.  ۚ  'Inna Al-Munāfiqīna Yukhādi`ūna Al-Laha Wa Huwa Khādi`uhum Wa 'Idhā Qāmū 'Ilá Aş-Şalāati Qāmū Kusālá Yurā'ūna An-Nāsa Wa Lā Yadhkurūna Al-Laha 'Illā Qalīlāan 004-142 Munafikt prpiqen t mashtrojn All-llahun (duke u paraqitur rrejshm si besimtar), por All-llahu mbizotron dinakrit e tyre. Ata edhe kur falen, falen me prtaci dhe vetm sa pr tu dukur te njerzit dhe fare pak e prmendin All-llahun.
Mudhabdhabīna Bayna Dhālika Lā 'Ilá Hā'uulā' Wa Lā 'Ilá Hā'uulā'  ۚ  Wa Man Yuđlili Al-Lahu Falan Tajida Lahu Sabīlāan 004-143 Ata jan t luhatshm ndrmjet atij dhe atij (besimit dhe mosbesimit) e nuk jan asme ata (me jobesimtart). Po at q e mposht All-llahu, ti nuk mund t gjesh shptim pr te.  ۚ 
Yā 'Ayyuhā Al-Ladhīna 'Āmanū Lā Tattakhidhū Al-Kāfirīna 'Awliyā'a Min Dūni Al-Mu'uminīna  ۚ  'Aturīdūna 'An Taj`alū Lillahi `Alaykum Sulţānāan Mubīnāan 004-144 O ju q besuat, mos zini miq jobesimtart e ti lini manash besimtart! A doni ti sillni allahut argument t qart kundr vets!  ۚ 
'Inna Al-Munāfiqīna Fī Ad-Darki Al-'Asfali Mina An-Nāri Wa Lan Tajida Lahum Naşīrāan 004-145 Ska dyshim, munafikt do t jen n shtresn m t ult (n fund0 t zjarrit dhe pr ta nuk do t gjesh mbrojts,
'Illā Al-Ladhīna Tābū Wa 'Aşlaĥū Wa A`taşamū Bil-Lahi Wa 'Akhlaşū Dīnahum Lillahi Fa'ūlā'ika Ma`a Al-Mu'uminīna  ۖ  Wa Sawfa Yu'uti Al-Lahu Al-Mu'uminīna 'Ajrāan `Ažīmāan 004-146 Prveq atyre q u penduan, u prmirsuan, iu prmbajtn All-llahut (msimeve t Tij) dhepraktikojn sinqerisht fen e tyre pr All-llahun. T tillt do t jen bashk me besimtart, e All-llahu ka pr tiu dhn besimtarve shprblim t madh.  ۖ 
Mā Yaf`alu Al-Lahu Bi`adhābikum 'In Shakartum Wa 'Āmantum  ۚ  Wa Kāna Al-Lahu Shākirāan `Alīmāan 004-147 far ka All-llahu me dnimin tuaj? E falnderuat dhe i besuat? (e para nuk i pakson sundimin e as e dyta nuk ishton) All-llahu sht mirnjohs i dijshm.  ۚ 
Lā Yuĥibbu Al-Lahu Al-Jahra Bis-Sū'i Mina Al-Qawli 'Illā Man Žulima  ۚ  Wa Kāna Al-Lahu Samī`āan `Alīmāan 004-148 All-llahu nuk do publikimin e shprehjeve t kqia prve (publikimit) t atij q i br padrejt. All-llahu sht dgjues, i dijshm.  ۚ 
'In TubKhayrāan 'Aw Tukhfūhu 'Aw Ta`fū `An Sū'in Fa'inna Al-Laha Kāna `Afūwāan Qadīrāan 004-149 Nse publikoni ndonj t mir ose e fshihni, ose i falni ndonj t keqe (dikujt), All-llahu i plotfuqishm fal shum. ~
'Inna Al-Ladhīna Yakfurūna Bil-Lahi Wa Rusulihi Wa Yurīdūna 'An Yufarriqū Bayna Al-Lahi Wa Rusulihi Wa Yaqūlūna Nu'uminu Biba`đin Wa Nakfuru Biba`đin Wa Yurīdūna 'An Yattakhidhū Bayna Dhālika Sabīlāan 004-150 Ska dyshim se ata q nuk besojn All-llahun dhe t drguarin e Tij, dhirojn t bjn dallim mes All-llahut dhe t drguarve t Tij e thon: Ne i besojm disa e nuk i besojm disa t tjer e mes ktij duam t marrin rrug.
'Ūlā'ika Humu Al-Kāfirūna Ĥaqqāan  ۚ  Wa 'A`tadnā Lilkāfirīna `Adhābāan Muhīnāan 004-151 T tillt lan jobesimtart e vrtet; e Ne kemi prgatitur dnim t fort e nnmues pr jobesimtart.  ۚ 
Wa Al-Ladhīna 'Āmanū Bil-Lahi Wa Rusulihi Wa Lam Yufarriqū Bayna 'Aĥadin Minhum 'Ūlā'ika Sawfa Yu'utīhim  ۗ  'Ujūrahum Wa Kāna Al-Lahu Ghafūrāan Raĥīmāan 004-152 E ata q besuan All-llahun dhe t drguarin e Tij dhe nuk bn kurrfar dallimi n asnj prej tyre, t tillve do tu jepet shprblim i merituar. All-llahu fal shum dhe sht mshirues.  ۗ 
Yas'aluka 'Ahlu Al-Kitābi 'An Tunazzila `Alayhim Kitābāan Mina As-Samā'i  ۚ  Faqad Sa'alū Mūsá 'Akbara Min Dhālika Faqālū 'Arinā Al-Laha Jahratan Fa'akhadhat/humu Aş-Şā`iqatu Bižulmihim  ۚ  Thumma Attakhadhū Al-`Ijla Min Ba`di Mā Jā'at/humu Al-Bayyinātu Fa`afawnā `An Dhālika  ۚ  Wa 'Ātaynā Mūsá Sulţānāan Mubīnāan 004-153 Ithtart e librit (jehudit) krkojn prej teje tu sjellsh nj libr (komplet) nga qielli. Po ata patn krkuar prej Musait edhe m tepr e i patn thn: Dtfona Zotin shesheas (ta shohim me sy) e pr shkak t mizoris s tyre i kapi rrufeja. mandej edhe pasi q iu patn shfaqur atyre mrekulli t qarta, ata adhuruan. Ne u patm falur at, e Musait i dham argumente t forta.  ۚ   ۚ 
Wa Rafa`nā Fawqahumu Aţūra Bimīthāqihim Wa Qulnā Lahum Adkhulū Al-Bāba Sujjadāan Wa Qulnā Lahumu Lā Ta`dū Fī As-Sabti Wa 'Akhadhnā Minhumthāqāan Ghalīžāan 004-154 Ne ngritm mbi ta (bregun) Turin pse ishin zotuar (ta pranojn Tevratin) u patm thn: Hyni n der (t bejtul mukadesit) t prulur, dhe u patm thn: Mos e thyeni t shtnn (mos gjuani peshk). Ashtu Ne patm marr prej tyre best fort.
Fabimā Naqđihimthāqahum Wa Kufrihim Bi'āyāti Al-Lahi Wa Qatlihimu Al-'Anbiyā'a Bighayri Ĥaqqin Wa Qawlihim Qulūbunā Ghulfun  ۚ  Bal Ţaba`a Al-Lahu `Alayhā Bikufrihim Falā Yu'uminūna 'Illā Qalīlāan 004-155 Dhe pr shkak t thyerjes s bess s dhn, t mohimit t ajeteve (shpalljes) t All-llahut, t mbytjes s pejgamberve pa kurrfar t drejt dhe thnies s tyre: Zemrat tona jan t mbuluara (me perde). Jo, por pr shkak t mohimit t tyre All-llahu ua vulosi ato (zemrat), e nuk besojn prej tyre vetm pakkush.  ۚ 
Wa Bikufrihim Wa Qawlihim `Alá Maryama Buhtānāan `Ažīmāan 004-156 Edhe pr shkak t mosbesimit dhe t thnies s tyre shpifse kundr Merjemes;
Wa Qawlihim 'Innā Qatalnā Al-Masīĥa `Īsá Abna Maryama Rasūla Al-Lahi Wa Mā Qatalūhu Wa Mā Şalabūhu Wa Lakin Shubbiha Lahum  ۚ  Wa 'Inna Al-Ladhīna Akhtalafū Fīhi Lafī Shakkin Minhu  ۚ  Mā Lahum Bihi Min `Ilmin 'Illā Attibā`a Až-Žanni  ۚ  Wa Mā Qatalūhu Yaqīnāan 004-157 madje pr shkak t thhies s tyre: Ne e kemi mbytur mesihun, Isain, birin e Merjemes, t drguarin e All-llahut. Po ata asnuk e mbytn as nuk e gozhduan (nuk e kryqzuan n gozhda), por atyre u prngjau. Ata q nuk u pajtuan rreth (mbytjes s) tij, jan n dilem pr t (pr mbytje) e nuk kan pr t kurrfar dije t sakt, prve q iluzojn. E ata me siguri nuk e mbytn at.  ۚ   ۚ  Bal Rafa`ahu Al-Lahu 'Ilayhi  ۚ  Wa Kāna Al-Lahu `Azīzāan Ĥakīmāan 004-158 Prkundrazi, All-llahu e ngriti at pran Vetes. All-llahu sht i poltfuqishm, i dijshm.  ۚ 
Wa 'In Min 'Ahli Al-Kitābi 'Illā Layu'uminanna Bihi Qabla Mawtihi  ۖ  Wa Yawma Al-Qiyāmati Yakūnu `Alayhim Shahīdāan 004-159 Nuk ka asnj nga ithtart e librit vetm se ka pr ti besuar atij (Isait) para vdekjes s vet, e n ditn e gjykimit ai dshmon kundr tyre.  ۖ 
Fabižulmin Mina Al-Ladhīna Hādū Ĥarramnā `Alayhim Ţayyibātin 'Uĥillat Lahum Wa Bişaddihim `An Sabīli Al-Lahi Kathīrāan 004-160 Dhe pr shkak t mizoris s tyre, q ishin jahudi, dhe pr shkak se penguan shum nga rruga e All-llahut, Ne ua ndaluam (ua bm haram) disa (lloje ushqimesh) t mira q u ishin t lejuara.
Wa 'Akhdhihimu Ar-Ribā Wa Qad Nuhū `Anhu Wa 'Aklihim 'Amwāla An-Nāsi Bil-Bāţili  ۚ  Wa 'A`tadnā Lilkāfirīna Minhum `Adhābāan 'Alīmāan 004-161 Edhe pr shkak t marrjes s kamats edhe pse e kishin t ndaluar at dhe ngrnies s pasuris s njerzve n mnyr t padrejt. Ne kemi prgatitur dnim t mundimshm pr ata q nuk besuan prej tyre.  ۚ 
Lakini Ar-Rāsikhūna Fī Al-`Ilmi Minhum Wa Al-Mu'uminūna Yu'uminūna Bimā 'Unzila 'Ilayka Wa Mā 'Unzila Min Qablika Wa  ۚ  Al-Muqīmīna Aş-Şalāata Wa  ۚ  Al-Mu'utūna Az-Zakāata Wa Al-Mu'uminūna Bil-Lahi Wa Al-Yawmi Al-'Ākhiri 'Ūlā'ika Sanu'utīhim 'Ajrāan `Ažīmāan 004-162 Por ata, prej tyre q kan thesar t dituris, dhe besimtart, besojn at q tu shpallty dhe at q u shpall para teje, besojn edhe ata q e falin namazin dhe japin zeqatim dhe besimtart n All-llahun e n jetn e ardhshme. T tillve do tu japim shprblim t madh.  ۚ   ۚ 
'Innā 'Awĥaynā 'Ilayka Kamā 'Awĥaynā 'Ilá Nūĥin Wa An-Nabīyīna Min Ba`dihi  ۚ  Wa 'Awĥaynā 'Ilá 'Ibrāhīma Wa 'Ismā`īla Wa 'Isĥāqa Wa Ya`qūba Wa Al-'Asbāţi Wa `Īsá Wa 'Ayyūba Wa Yūnus Wa Hārūna Wa Sulaymāna  ۚ  Wa 'Ātaynā Dāwūda Zabūrāan 004-163 Ne t frymzuam ty me shpallje sikurse e patm frymzuar Nuhun dhe pejgambert pas tij; e patm frymzuar Ibrahimin, Ismajlin, Is-hakun, Jakubin dhe pasardhsit e tij, Isain, Ejubin, Junusin, Harunin, Sulejmanin, e Davudit i patm hn Zeburin.  ۚ   ۚ 
Wa Rusulāan Qad Qaşaşnāhum `Alayka Min Qablu Wa Rusulāan Lam Naqşuşhum `Alayka  ۚ  Wa Kallama Al-Lahu Mūsá Taklīmāan 004-164 Dhe (drguam) t drguar m par q t rrfyem pr ta,dhe t drguar t tjer pr t cilt nuk t rrfyem, e Musait i foli All-llahu me fjal.  ۚ 
Rusulāan Mubashshirīna Wa Mundhirīna Li'llā Yakūna Lilnnāsi `Alá Al-Lahi Ĥujjatun Ba`da Ar-Rusuli  ۚ  Wa Kāna Al-Lahu `Azīzāan Ĥakīmāan 004-165 t drguar q ihin lajmgzues e krcnues, ashtu q pas drgimit t drguarve njerzit t ken fakt (arsyetim) pars All-llahut. All-llahu sht i pavarur n sundimin e vet dhe di si t veproj.  ۚ 
Lakini Al-Lahu Yash/hadu Bimā 'Anzala 'Ilayka  ۖ  'Anzalahu Bi`ilmihi Wa  ۖ  Al-Malā'ikatu Yash/hadūna  ۚ  Wa Kafá Bil-Lahi Shahīdāan 004-166 (Jehudit i than se nuk t besojn n shpallje Muhammedit) Por allahu dshmon pr at q tu zbrit ty, at ta zbriti sipas dijes s Vet, edhe engjjt dshmojn, po mjaft sht All-llahu dshmues.  ۖ   ۖ   ۚ 
'Inna Al-Ladhīna Kafarū Wa Şaddū `An Sabīli Al-Lahi Qad Đallū Đalālāan Ba`īdāan 004-167 Ata q nuk besuan dhe penguan nga rruga e All-llahut, ata kan humbur shum larg.
'Inna Al-Ladhīna Kafarū Wa Žalamū Lam Yakuni Al-Lahu Liyaghfira Lahum Wa Lā Liyahdiyahum Ţarīqāan 004-168 Aa q nuk besuan dhe bn zullum, All-llahu as nuk ka pr ti falur as nuk ka pr ti drejtuar n rrug ,
'Illā Ţarīqa Jahannama Khālidīna Fīhā 'Abadāan  ۚ  Wa Kāna Dhālika `Alá Al-Lahi Yasīrāan 004-169 Prpos rrugs s Xhehennemit, n t cilin do t jen prjet t prsosur. E pr All-llahun kjo sht leht.  ۚ 
Yā 'Ayyuhā An-Nāsu Qad Jā'akumu Ar-Rasūlu Bil-Ĥaqqi Min Rabbikum Fa'āminū Khayrāan Lakum  ۚ  Wa 'In Takfurū Fa'inna Lillahi Mā Fī As-Samāwāti Wa Al-'Arđi  ۚ  Wa Kāna Al-Lahu `Alīmāan Ĥakīmāan 004-170 o ju njerz, juve u erdhi i drguari me t vrtetn (fen e drejt) nga Zoti juaj, pra t i besoni se sht m e dobishme pr ju. por nse vazhdoni ta refuzoni, ta dini se ka n qiej e tok sht vetm e All-llahut. All-llahudi (gjendjen e robve), sht m urti.  ۚ   ۚ 
Yā 'Ahla Al-Kitābi Lā Taghlū Fī Dīnikum Wa Lā Taqūlū `Alá Al-Lahi 'Illā Al-Ĥaqqa  ۚ  'Innamā Al-Masīĥu `Īsá Abnu Maryama Rasūlu Al-Lahi Wa Kalimatuhu 'Alqāhā 'Ilá Maryama Wa Rūĥun Minhu  ۖ  Fa'āminū Bil-Lahi Wa Rusulihi  ۖ  Wa Lā Taqūlū Thalāthatun  ۚ  Antahū Khayrāan Lakum  ۚ  'Innamā Al-Lahu 'Ilahun Wāĥidun  ۖ  Subĥānahu 'An Yakūna Lahu Waladun  ۘ  Lahu Mā Fī As-Samāwāti Wa Mā Fī Al-'Arđi  ۗ  Wa Kafá Bil-Lahi Wa Kīlāan 004-171 O ithtart e librit, mos teproni n fen tuaj dhe mos thuani tjetr gj pr All-llahun, prve asaj q sht e vrtet. Mesihu Isa, bir i merjemes, ishte vetm i drguar i All-llahut. Ishte fjal e Tij (bhu) q ia drejtoi Merjemes dhe ishte frym (shpirt) nga Ai. Besonie pra All-llahun dhe t drguarin e Tij e mos thoni: Tre (trini). Pushoni (s thni), se sht m mir pr ju. All-llahu sht vetm nj All-llah; larg qoft asaj q Ai t kekt fmij. ka ka n qiej dhe n tok sht vetm e Tij. Mjafton q All-llahu sht planifikues i pavarur.  ۚ  ~  ۖ  <
Lan Yastankifa Al-Masīĥu 'An Yakūna `Abdāan Lillahi Wa Lā Al-Malā'ikatu Al-Muqarrabūna  ۚ  Wa Man Yastankif `An `Ibādatihi Wa Yastakbir Fasayaĥshuruhum 'Ilayhi Jamī`āan 004-172 Mesihu nuk trhiqet prej asaj se sht rob i All-llahut, nuk trhiqet as engjjt m t zgjedhur. Kush trhiqet prej adhurimit ndaj Tij dhe bn mendjemadhsi, Ai so ti ringjall dhe do ti tuboj t gjith pran Tij.  ۚ 
Fa'ammā Al-Ladhīna 'Āmanū Wa `Amilū Aş-Şāliĥāti Fayuwaffīhim 'Ujūrahum Wa Yazīduhum Min Fađlihi  ۖ  Wa 'Ammā Al-Ladhīna Astankafū Wa Astakbarū Fayu`adhdhibuhum `Adhābāan 'Alīmāan Wa Lā Yajidūna Lahum Min Dūni Al-Lahi Walīyāan Wa Lā Naşīrāan 004-173 E prsa i prket atyre q besuan dhe vepruan mir, Atyre do tju prmbushet shprblimi i e merituar, por edhe do tiu shtohet prej dhuntis s Tij. Prsa i prket atyre q u thoqn dhe mbajtn veten kryelart, ata do ti ndshkoj me nj ndshkim fort t dhmbshm dhe pos All-llahut nuk do ti gjejn vetes as mbrojts as ndihms.  ۖ  Yā 'Ayyuhā An-Nāsu Qad Jā'akum Burhānun Min Rabbikum Wa 'Anzalnā 'Ilaykum Nūrāan Mubīnāan 004-174 O ju njerz, juve ju erdhi nga Zoti juaj argument dhe Ne ju zbritm drit t qart.
Fa'ammā Al-Ladhīna 'Āmanū Bil-Lahi Wa A`taşamū Bihi Fasayudkhiluhum Fī Raĥmatin Minhu Wa Fađlin Wa Yahdīhim 'Ilayhi Şirāţāan Mustaqīmāan 004-175 Ata q i besuan All-llahut dhe iu prmbajtn Atij (librit t Tij), Aido ti fus n mshirn (Xhennetin) e Tij dhe do ti gradoj e do ti udhzoj pr n rrug t drejt.
Yastaftūnaka Quli Al-Lahu Yuftīkum Al-Kalālati  ۚ  'Ini Amru'uun Halaka Laysa Lahu Waladun Wa Lahu 'Ukhtun Falahā Nişfu Mā Taraka  ۚ  Wa Huwa Yarithuhā 'In Lam Yakun Lahā Waladun  ۚ  Fa'in Kānatā Athnatayni Falahumā Ath-Thuluthāni Mimmā Taraka  ۚ  Wa 'In Kānū 'Ikhwatan Rijālāan Wa Nisā'an Falildhdhakari Mithlu Ĥažži Al-'Unthayayni  ۗ  Yubayyinu Al-Lahu Lakum 'An Tađillū Wa  ۗ  Allāhu Bikulli Shay'in `Alīmun 004-176 Krkojn prgjigjen tnde. Thuaju: All-llahu ju prgjigjet pr shtjen e kelale-s (ai q nuk prindr as fmij q e trashigojn). Nse vdes nj njeri q nuk fmij, por ka motr, ather asaj (motrs) i takon gjysma e pasuris s ln. Ai (vllau) trashgon tr at (q le motra) nse ajo nuk ka fmij. N qoft se ato jan dy (motra q trashgojn), atyre dyjave u takojn dy t tretat q l ai. N qoft se jan vlezr dhe t przier burra dhe gra, ather mashkullit i takon hise dy fish m shum se sa femrs. All-llahu ju sqaron, ashtu q t mos humbni. All-llahu di pr do send.  ۚ  ~  ۚ   ۚ 
Next Sūrah